Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2014 - Anul XIX, nr. 233 (5742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte astăzi pe Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah, pe Sfinţii Mucenici Iulian Preotul şi Chesarie Diaconul, pe Sfântul Mucenic Polihronie şi pe Sfinţii Cuvioşi Serghie, Leontie Consulul, Ioan Pustnicul şi Martinian.

Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah erau senatori romani, apropiaţi ai împăratului păgân Maximian (285 - 305). Aceştia erau creştini în ascuns, de teama împăratului. La sărbătoarea păgână închinată zeului Jupiter, Maximian împreună cu cei de la curtea imperială au adus jertfă zeului, însă Sfinţii Serghie şi Vah au refuzat. Recunoscând că sunt creştini, au fost trimişi de către împărat la conducătorul oraşului Refasa din Siria, pe nume Antioch, cu menţiunea că, dacă vor aduce jertfă idolilor, vor scăpa de chinuri şi îşi vor primi funcţiile înapoi. Sfântul Vah a fost bătut de către ostaşi până când a trecut la Domnul, iar Serghie a fost încălţat cu încălţăminte de fier şi a fost dus până în oraşul Tetrapiraghia înaintea caretei lui Antioch, însă peste noapte îngerul Domnului i-a tămăduit rănile. Ajungând în cetatea Sur a fost supus supliciilor şi a fost omorât prin decapitare.

În anul 431, episcopul Alexandru al Ieropolei a ridicat o biserică în cinstea lor, astăzi cea mai veche biserică din Cairo, lăcaş în care se află moaştele Sfinţilor Mucenici. O parte din moaştele Sfinţilor Serghie şi Vah se află în Catedrala mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova din data de 25 octombrie 1949. Capetele celor doi sfinţi au fost aduse în ţara noastră de către Sfântul Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti, şi depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş. Raclele sfintelor moaşte au fost făcute din porunca arhierească a episcopului Iosif de Argeş, cu sprijinul creştinilor binevoitori din oraşul Piteşti, în anul 1867, ca semn de recunoştinţă pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugăciuni.

În anul 1949, la 25 octombrie, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaşte au fost aduse la Craiova şi depuse în Catedrala mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova, în timpul Înalt Preasfinţitului Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Sfinţii Mucenici Iulian Preotul şi Chesarie Diaconul

Au suferit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian. Diaconul Chesarie a refuzat să aducă jertfă zeului Apollo şi prin rugăciunile sale s-a dărâmat templul zeului. Atunci, consulul Leontie a crezut în Hristos şi s-a botezat, fiind împărtăşit de către preotul Iulian. Conducătorul Luxorie i-a aruncat în mare pe preotul Iulian şi pe diaconul Chesarie, trecând astfel la Domnul.

Sfântul Mucenic Polihronie

A fost fiul unui plugar pe nume Vardanie din Ganifavita. Fiind hirotonit diacon şi apoi preot, a suferit moarte martirică în timp ce slujea Sfânta Liturghie, în timpul persecuţiei ariene după moartea împăratului Constantin cel Mare.

(Pr. Ciprian Apetrei)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei