Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2014 - Anul XIX, nr. 233 (5742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Din cauza datoriilor

Peste 60.000 de suceveni au rămas de astăzi fără apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Apa caldă nu mai curge de astăzi la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Locuitorii a peste 20.000 de apartamente şi sute de agenţi economici sunt afectaţi de măsura de oprire a centralei termice pe biomasă, construită de Adrem Invest în lunca Sucevei, printr-o investiţie de  87,3 milioane de euro.

Cauza opririi producţiei la una din cele mai moderne şi performante centrale termice pe biomasă din ţară este una strict economică – pentru că nu li s-a plătit pentru energia termică livrată, nu au bani pentru biomasă.

Preşedintele companiei Adrem Invest, Adrian Bodea, prezent ieri la Suceava, a spus că, din cauza datoriilor neîncasate, Bioenergy Suceava, societatea care gestionează activitatea noii centrale termice, a intrat în blocaj financiar:

„Dintr-un total de 28 de milioane de lei facturaţi, s-au încasat doar 12 milioane de lei şi sunt restante 16 milioane de lei. Suntem în etapa de aprovizionare cu biomasă şi principalul nostru furnizor a sistat livrările din cauza facturilor neplătite. Ne aflăm în imposibilitatea de a mai livra energie termică oraşului Suceava în următorul sezon rece”.

Deşi în curtea Bioenergy Suceava se află peste 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, cu care ar putea funcţiona cam o lună de zile, respectivul lemn nu îi aparţine şi nu se poate atinge de el decât după ce îl achită către furnizori, care au încetat livrările, după ce nu au fost plătiţi o perioadă de timp.

„Mâine oprim centrala, complet. Mai avem o cantitate foarte mică de biomasă, care ne poate asigura pornirea centralei şi începerea furnizării”, a spus Adrian Bodea, care a şi indicat un mic morman de lemne, singura rezervă pe care o mai are centrala, care ajunge doar pentru o zi de funcţionare.

 

Reluarea apei calde, la mâna celor de la Termica

Reluarea furnizării apei calde către cei peste 60.000 de suceveni care sunt forţaţi să revină la vremurile când stăteau cu oalele pline cu apă pe aragaz şi se spălau la lighean depinde acum de decizia pe care o vor lua cei de la Termica.

„Am pus pe masa Termica o propunere realistă, nu una în care îi cerem să plătească mâine toată suma restantă, ci una prin care solicităm ca din sumele pe care le încasează începând cu luna octombrie, să încasăm 42%.

Ne asumăm o anumită infuzie de capital şi suntem pregătiţi să o facem, pentru a suporta încă o iarnă încălzirea oraşului, aşa cum am făcut iarna trecută, dar trebuie să avem certitudinea că măcar o parte din bani ajung la noi”, a precizat preşedintele Adrem Invest, Adrian Bodea.

Până ieri după-amiază, respectivul document nu a fost semnat, aşa cum nici ceea ce au stabilit cu cei din conducerea Termica, la nivel verbal, nu a fost respectat.

„Deocamdată nu au onorat această înţelegere – au încasat o sumă, fără a ne vira şi nouă partea cuvenită”, a spus Bodea, completat de către directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, care a adăugat că din ultima plată înregistrată la Termica, din partea Primăriei Suceava, de 500.000 lei, la Bioenergy au ajuns doar 100.000 lei.

„În momentul în care semnăm acest contract cu Termica, pe care trebuie să-l agreeze şi primăria, în calitate de garant, reluăm furnizarea de energie termică”, a concluzionat Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest.

Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, s-a declarat de acord cu încheierea unui astfel de contract, prin care să se deblocheze situaţia creată, spunând că aşteaptă să ajungă la el. Numai că, pentru luarea unei decizii, la Termica, este nevoie şi de acordul administratorilor juridici ai firmei aflate în insolvenţă, precum şi al creditorilor societăţii, în principal Unicom, care are de recuperat cele mai mari datorii, în contul cărbunelui din care a fost produsă căldura până în iarna anului trecut.

 

„Lucrurile au scăpat de sub control”

Încheierea unui contract ferm cu Termica, pentru a se asigura că banii care vor veni de la populaţie ajung şi la noua centrală, este considerată absolut necesară în condiţiile în care, iarna aceasta, operatorul de transport şi distribuţie a energiei termice va fi tot Termica Suceava.

Chiar de Thermonet, firma înfiinţată de Adrem Invest în colaborare cu Elsaco Botoşani, ar fi declarată câştigătoare a licitaţiei organizate de Primăria Suceava pentru prestarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, preluarea efectivă nu se va putea face în plină iarnă. Drept urmare, tot Termica va asigura acest serviciu, iar tot ce se încasează de la populaţie şi de la primărie, ca subvenţii, ajunge la Termica.

„Când am decis să investim aici, aveam pe de o parte o societate de termoficare gestionată de municipalitate, care a semnat un contract şi şi-a asumat obligaţii.

Acum Termica este în insolvenţă, controlul a fost luat de o terţă parte şi lucrurile au scăpat de sub control, iar noi suntem victime”, consideră Adrian Bodea, care a precizat că intrarea în insolvenţă a Termica a afectat inclusiv creditul bancar prin care s-a realizat noua centrală, prin elementul de nesiguranţă apărut prin faptul că principalul beneficiar al energiei termice produse „a dispărut”.

„Ne dorim ca în termenul cel mai scurt să repornim, dar numai dacă avem o perspectivă de a încasa bani pentru energia pe care o livrăm”, a mai spus preşedintele Adrem Invest.

Ultima factură achitată de Termica, parţial, este cea pentru energia termică furnizată în ianuarie 2014.

 

Efort financiar de 15 miliarde de lei vechi, pentru deblocarea situaţiei

Confruntată cu o situaţie gravă – oprirea apei calde în tot oraşul şi chiar riscul de a nu fi asigurată căldură în iarna care e tot mai aproape, municipalitatea suceveană acţionează pe mai multe fronturi pentru deblocarea situaţiei.

„Primăria Suceava a mai achitat vineri 500.000 lei şi va mai da săptămâna aceasta încă 500.000 lei, astfel încât să ajungă la zero cu datoriile în contul subvenţiilor acordate pentru energia termică consumată de populaţie”, a declarat primarul Ion Lungu, care, la începutul săptămânii trecute, a mai aprobat virarea altor 500.000 de lei în conturile Termica, cu rugămintea ca măcar o parte din bani să ajungă şi la Bioenergy, pentru achiziţia de masă lemnoasă. Lungu consideră că Termica va accepta propunerea celor de la Bioenergy, pentru că depind una de cealaltă pentru a avea activitate.

Dar cea mai mare datorie pe care Termica o are de recuperat, la rândul ei, este cea a populaţiei, care trebuie să achite restanţe de aproape patru milioane de euro pentru energia termică de care a beneficiat.

Tocmai de aceea, în şedinţa de astăzi, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pe lângă distribuirea formularelor pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţelor, va fi discutată şi problema datoriilor imense, pentru recuperarea cărora trebuie făcute eforturi de către toate părţile implicate.

Pentru că nu va fi de ajuns ca doar Termica şi Bioenergy să semneze o hârtie pentru a fi bani pentru achiziţia de masă lemnoasă, trebuie să se mai şi încaseze ceea ce populaţia consumă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 60.000 de suceveni au rămas de astăzi fără apă caldă.
 Vizualizări articol: 4801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Peste 60.000 de suceveni au rămas de astăzi fără apă caldă4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Certificate verzi trimis de
( 7 oct 2014, 13:00:15
Bioenergy ar trebui sa livreze energia termica gratuit pentru ca beneficiaza de certificate verzi (bani platiti in final tot de catre contribuabili ), deci incaseaza la energia electrica livrata pret triplu fata de costurile de productie.
Au sperat sa se imbogateasca peste masura in timp record si sa ne arda mii de hectare de padure.
2.   Bravo trimis de
( 7 oct 2014, 13:07:40
Bravo Adrian Bodea un om serios nu da-ti drumul la nimic nici caldura nici apa calda chit ca stam iarna asta in frig si fara apa . NU va lasa-ti pacalit ,lumea nu plateste nimic de ani de zile de aceea sunt asa de multe datorii, sau au platit si nu au ajuns unde trebuie ,s-au pacalit unii pe altii ani buni termica - lungu si invers.
3.   Constituţia României trimis de
( 7 oct 2014, 13:46:58
Nivelul de trai ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
4.   59%pontica trimis de
( 7 oct 2014, 14:34:25
aveti o salvare in pontica care va promite tot ......sunatil urgent
5.   Coment trimis de
( 7 oct 2014, 15:24:56
Cine mai respectă legile constituţionale ?
Nu vezi promisiunele electorale şi acelea guvernamentale ?Cu locurile de muncă,infrastructua Sucevei,etc.Nimic.
6.   „Lucrurile au scăpat de sub control” trimis de
( 7 oct 2014, 15:36:18
„Lucrurile au scăpat de sub control” spune un subtitlu al articolului.
Asa ca, daca cineva a luat spagi in scoaterea firmei Temica SA din pozitia de producator de energie, trebuie sa le restituie de urgenta.
7.   Se trage cortina? trimis de
( 7 oct 2014, 17:09:28
COLAPS, DEZINTERES,"SCAPA CINE POATE" parca zicea tonta. Nu-i bai, cu-n boiler electric iesi mai ieftin la apa calda, iar la caldura ne limitam la spatiu si folosim radiatoare cu infrarosii. Cei care sunt sub plafon pot cere bani pentru curent, atentie la conturi, sa nu aveti mai mult de 2999,99999 lei.
8.   GATA am spus GATA!!!!!!!!!! trimis de
( 7 oct 2014, 19:33:38
Asta a fost picatura care mi-a umplut paharul. Din primavara imi pun centrala si sa va ia dreaq cu apa si caldura voastra. In asentimentul meu mai sunt cativa cunoscuti. Am sa va vad cui naiba mai vindeti caldura si apa calda idiotilor (Bio Energy, Termica, plm, etc...) cand o sa va plece toti...
8.1  RE: GATA am spus GATA!!!!!!!!!! trimis de
( 7 oct 2014, 20:59:50
Capusele astea de la tevi taie frunza la caini pe timp de vara si cand vine inceputul toamnei ii vezi relaxati si rad "ca au de lucru" cand se sparg tevile de la "revizii" si ramai dracului fata apa "pe de tot” si calda si rece cate o zi intreaga. Prostanii astia smecheri si puturosi vin de multe ori deabea dupa o zi de curs apa aiurea din "defectiune". Derbedeii dracului cu tupeul lor infinit de trandavi la stat acopera pierderile pe la asociatii de proprietari cu "titluri tehnice" de genu apa canal. Sant asa de smecheri pt. ca li se permite si pt. ca "masculimea tarii" e impletucita rau de tot in decizii. Ce sa ii ceri "barbatului romanesc" cand timp de 10 ani s-a dus o campanie salbatica de starpire a masculinitatii, dreptatii si respectului fata de banul dat comunitatii de omul simplu si amarat . Daca nu erai cu mafiotii puterii ori erai catalogat ca homaallau, ori erai prelucrat prin intrigi satanice sa fii hiper gelos si sa ajungi “un pic” dereglat cu capul si lista poate continua . A avut “securitatea, statul de drept si democrasy” grija sa ne sminteasca si sa ne dezbine rau de tot.
9.   Oameni de nimic... trimis de
( 8 oct 2014, 01:57:45


Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura si lor le sta capul la cit mai multe procente pentru Pontac!
Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.
Scandalos si dezonorant pentru aceasta clasa politica!

9.1  RE: Oameni de nimic... trimis de
( 8 oct 2014, 02:02:37
„Victor, o galaxie română-n devenire,
,,Răsare în universul zidit pe răstigniri,
Pe temelie veche, de piatră şi jertfire,
El reînalţă o ţară a vechilor români!
Victor Ponta preşedinte!”,
sunt câteva dintre versurile dedicate candidatului PSD - V. Ponta la președinție.

10.   Corect trimis de
( 8 oct 2014, 09:33:18
Numai că în galaxia asta "română-n devenire"este frig.
11.   Încă 60.000 voturi... trimis de
( 8 oct 2014, 10:47:33
Astea sunt efectele "măririi pensiilor şi salariilor" pe care "le-a luat Băsescu" şi le-a dat oamenilor înapoi d-l Ponta!
Au bani acuma oamenii... dar, se vede că tot nu-ndeajuns pentru a plăti şi cheltuielile comune.
Aşa că parcă văd că la alegerea Preşedintelui României sucevenii vor vota masiv tot cu cei roşii...
De ce?
Simplu. Ca să le dea bani mai mulţi!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei