Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2014 - Anul XIX, nr. 232 (5741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cântarea liturgică în Biserică: artă şi rugăciune

Observând firul istoriei, din trecutul cel mai îndepărtat şi până azi, găsim muzica la toate popoarele, căci fiecare popor a cântat, împodobind cultul şi dezvoltând în acelaşi timp sentimentul religios. Muzica rămâne mijlocul cel mai potrivit prin care omul îşi exprimă starea sufletească cea mai profundă, de bucurie sau de durere, dar mai ales dependenţa sa de o Fiinţă Atotputernică, de Dumnezeu. Muzica naşte, întreţine şi dezvoltă sentimentul religios.

În viaţa omenirii muzica are o importanţă covârşitoare şi tind să adaug în vederea celor sus amintite părerea personală a nemuritorului Beethoven, cum că „muzica este o revelaţie mai mare decât înţelepciunea şi filosofia“. Beaumarchais spune că „acolo unde sfârşeşte cuvântul începe muzica“ şi, continuând ideea, zice că „ceea ce nu poate fi vorbit se exprimă prin muzică“. Sfânta Scriptură, Sfinţii Părinţi şi marii gânditori ai lumii demonstrează cu prisosinţă că muzica înalţă sufletul omului către Dumnezeu. De aceea, muzica, cu stringenţă şi necesitate, participă la desfăşurarea cultului divin cu funcţii bine determinate. Apostolul neamurilor, marele Pavel, aşază muzica de cult pe aceeaşi treaptă cu rugăciunea rostită, considerându-le ca fiind acelaşi lucru: „Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea“ (1 Corinteni 14, 15). Pe lângă alte roluri şi binefaceri ale muzicii, Sfânta Scriptură îi atribuie muzicii şi o funcţie terapeutică şi liniştitoare. Astfel, în 1 Regi 16, 23 citim: „Iar când duhul cel rău era trimis peste Saul, David lua harpa şi cânta; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat şi duhul cel rău se depărta de la el“.

Cântarea este expresia vie a unor stări sufleteşti ale omului, e o oglindă în care se reflectă speranţele şi înfrângerile lui, credinţa şi dragostea lui către Dumnezeu. Cântarea este limba universală prin care se înţeleg între ei oamenii din toate timpurile şi locurile. Biserica, deplin conştientă de efectul de netăgăduit pe care îl are cântarea asupra sufletului omenesc, chiar de la începuturile sale a introdus-o în serviciile religioase, fiind forma cea mai desăvârşită de exprimare şi popularizare a cultului. Deci, una dintre multele forme de exprimare a cultului este şi cântarea religioasă, care, aşa după cum vom vedea, are menirea de a întări puterea cuvântului şi a exprima prin sunete, într-un mod simbolic, mişcarea inimii şi a o deştepta, servind astfel atât cuvântului exprimat prin rugăciune, cât şi simţului religios.

(Florin MITROI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cântarea liturgică în Biserică: artă şi rugăciune.
 Vizualizări articol: 1106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cântarea liturgică în Biserică: artă şi rugăciune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchiuleţ de porc cu sos de brânzeturi pe un pat de cartofi Rosty Porţii:1 (350 g)Timp de preparare:20-25 minuteCalorii:900 calorii / porţieIngrediente:Muşchiuleţ porc - 250 gCartofi - 150 gOuă - 1Făină - 10 gSmântână dulce - 20 gUlei - 10 gTelemea vacă - 20 gUnt - 15 gGorgonzola - 15 gMozzarella - 15... Citeşte