Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mai 2014 - Anul XIX, nr. 100 (5609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sinaxar

Sfânta Mare Muceniţă Irina

A trăit pe la sfârşitul secolului I în oraşul Maghedon din Tracia, de lângă graniţa cu Macedonia. Părinţii ei, Liciniu şi Licinia, erau oameni foarte bogaţi. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinţi fiind păgâni, chiar muceniţa a primit nume păgân în copilărie: Penelopi. Liciniu construise aproape de oraşul Maghedon un palat în care îşi creştea fiica. Bătrâna Caria şi înţeleptul Apelian aveau grijă de creşterea şi educarea ei. Apelian era creştin în taină, iar Penelopi (Irina) nu a rămas străină de învăţătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Într-o noapte, Penelopi a visat că un porumbel i-a lăsat la fereastră o ramură de măslin. După ceva timp, un vultur i-a adus o cunună din flori de tot felul, iar mai apoi, un corb i-a lăsat lângă cununa de flori un şarpe mic. Nu s-a speriat, ci l-a aşteptat pe Apelian ca să îi tâlcuiască acest vis. Astfel, ramura de măslin semnifică darul lui Dumnezeu ce îl va primi prin botez. Vulturul arată un împărat biruitor, adică va împărăţi peste patimi şi va birui vrăjmaşii nevăzuţi, cununa fiind semnul răsplătirii ei. Corbul şi şarpele reprezintă duhurile rele care vor aduce asupra ei toate pătimirile. Peste câteva zile au venit părinţii împreună cu câţiva prieteni din oraş ca să o întrebe pe cine va alege de soţ. Tânăra fecioară i-a cerut tatălui ei şapte zile, timp în care să se gândească. În aceste şapte zile Penelopi s-a botezat prin mâna preotului Timotei din oraş, primind numele de Irina. Mai mult decât atât, Irina a cerut părintelui Timotei să o tundă şi în monahism. După trecerea celor şapte zile, Irina le-a mărturisit părinţilor că este creştină şi le-a spus toate câte învăţase de la bătrânul Apelian şi de la părintele Timotei despre credinţa în Hristos. Pentru că distrusese idolii, tatăl ei a pedepsit-o, poruncind să fie călcată de picioarele cailor.

 

A înviat-o un înger

Scăpând nevătămată, părinţii ei au crezut în Iisus Hristos împreună cu mulţi alţi oameni din oraş. Liciniu a renunţat la funcţia de conducător al oraşului şi s-a retras în casa construită pentru Irina. În locul lui a venit Sedechie, care a aruncat-o pe muceniţa Irina într-o groapă cu şerpi veninoşi. După patru zile Irina a fost scoasă afară sănătoasă, multă lume crezând învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos pentru această minune. În locul lui Sedechie a venit fiul acestuia, Sapor, care a supus-o altor suplicii, întemniţând-o. După ceva timp, Sapor a murit, iar Irina a fost eliberată.

Mergând în oraşul Calinicon (azi Galipoli), Irina a fost prinsă de Numerian, fratele lui Sedechie. Acesta a supus-o mai multor chinuri, în cele din urmă primind moarte martirică din porunca lui. Aşa cum arată Sfântul Evanghelist Matei în capitolul 27, 50-53, în clipa când Mântuitorul nostru Iisus Hristos Şi-a dat duhul, "mormintele s-au deschis şi multe trupuri ale sfinţilor adormiţi s-au sculat şi ieşind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă şi s-au arătat multora". Pe Muceniţa Irina a înviat-o îngerului Domnului. Ea s-a arătat lui Numerian în oraşul Mesemvria (pe ţărmul Mării Negre, în Bulgaria de azi), ţinând în mână o ramură de măslin. Acesta a crezut şi s-a botezat împreună cu mulţi din supuşii lui. După aceasta s-a dus în oraşul Maghedon, unde s-a întâlnit cu mama ei, Licinia. De aici s-a dus în Efes, unde a săvârşit multe minuni, încât poporul o considera "întocmai cu Apostolii". A trecut la Domnul în ziua a cincea a lunii mai. Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfinţii mucenici: Neofit, Gaie şi Gaian.

(Pr. Ciprian Apetrei)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfânta Mare Muceniţă Irina.
 Vizualizări articol: 1619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sfânta Mare Muceniţă Irina5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei