Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mai 2014 - Anul XIX, nr. 99 (5608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Cu bățul prin gardul rușilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Observ, pe jumătate amuzat, pe jumătate îngrijorat, o bățoșenie a declarațiilor politicienilor români de vârf – Băsescu, Ponta – față de ruși. Diplomația americană e mai nuanțată, chiar grijulie în ”războiul rece” cu rușii, război care se încălzește pe zi ce trece. Ai noștri dau cu bățoșenia prin gard și zgândăresc îndârjit orgoliul ursului moscovit, de parcă noi și doar noi am fi NATO. Ne-am enervat și când Putin a zis că Ucraina ar trebui să dea îndărăt teritoriile furate României. Chiar așa! Păi de ce ne-am enervat? Ar putea fi, istoricește, pentru scăfârliile diplomatice, un subiect care, în anumite conjuncturi, poate fi abordat că tot urlă universul că se clatină granițele. Poate clătinându-se, intră și ale noastre în matca lor. Dacă rușii, cu toate insistențele, nu ne dau înapoi tezaurul, pe care au pus de-o veșnicie laba, poate că, munciți de-o crampă morală, au decis să ne dea ceva din teritoriile șterpelite! Mă rog, răspunsurile crescător belicoase de la București nu indică o deșteptăciune diplomatică demnă de urmat. Dar cine să învețe din diplomația băsesciană?

Cu alte cuvinte, rușilor, vedeți că noi suntem NATO, nu ne enervați că dăm cu scutul de la Deveselu în cocoașa voastră și naiba vă ia de muscali! Avem și soldați gata de răzbel. Americani, firește.  În Dobrogea. Și avioane canadiene, americane, franțuzești. Toate defilează pe deasupra teritoriilor NATO, adică peste Ciorogârla și Pocreaca. Dacă începe războiul între ruși și americani, să vezi bătaie! Fiindcă o vedem direct. Dacă mai apucăm s-o povestim cuiva. Rușii nu-s nebuni să dea cu racheta în grădina de peste Atlantic a unchiului Sam, sau ocolind pământul peste Pacific! Se defectează rachetele, pierd elan și n-are rost când îl ai pe American la Deveselu! Îi bulim o atomică pe scăfârlie, va zice rusu, ici, la Olt, nițel peste Don. Războiul ruso-american, pe care conducerea patriotică a României îl zgândărește întruna, se va purta între America din Deveselu, din Baza aviatică Turda și din Baza Kogălniceanu, cu pușcași marini întorși din Afganistan. Soldații noștri, ăia doi, trei care mai sunt, la întoarcere – dacă se mai întorc – găsesc de cuviință să se spânzure. Fragilitățile sufletești, când stai cu moartea deasupra capului și dedesubtul tălpilor non-stop, se accentuează, și fac ce făceau americanii care se mai întorceau din Vietnam. Eu sugerez, din calitatea mea de cap de locuitor, conducătorilor noștri înțelepți să pună mâna pe cărțile de istorie și de învățătură diplomatică. Să ia câte ceva de pe acolo. Diplomația nu se face, nici în condiții de război, astfel. America, repet, cât e ea de America, e mult mai nuanțată în „cearta” cu rușii. Noi, marii viteji, suntem gata să declarăm război  Moscovei de la Cotroceni, mai ales dacă ne prind într-o zi cu gheață mai puțină în pahar. Diseară, la 18.30, anunț începerea celui de al treilea – al câtelea e, mă? – război mondial. Păi ce mă-sa de ruși!

Ceva mă trimite la povestea aia cu ”Câine rău!” scris pe poartă. Înăuntru, unul care roagă gazda să-i arate fiara, observă că în curte nu-i decât un câine cât un degetar, vai de mama lui. Păi ăsta, așa mic, e câinele rău? E așa mic, zice gazda, că se consumă interior, da e rău!  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu bățul prin gardul rușilor.
 Vizualizări articol: 3818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cu bățul prin gardul rușilor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Clonti trimis de
( 2 mai 2014, 11:22:16
Dintii tai cresc ca la iepuri, trebuie sa ti-i anini undeva, chiar sa ti-i infingi...si ai gasit c...l lui Base...sa te vad ce faci dupa ce nu mai e presedinte, incepi sa rozi lemne?!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei