Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2014 - Anul XIX, nr. 98 (5607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoştinţă

Ierarhi români din diaspora, decoraţi de preşedintele României

Cinci ierarhi din diaspora, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost decoraţi pe 29 aprilie de către preşedintele României, Traian Băsescu, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea lor misionar-pastorală, pentru dăruirea cu care s-au implicat în viaţa comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, apărând interesele României şi promovând dialogul interconfesional.

Ceremonia de decorare a ierarhilor ortodocşi români din diaspora a avut loc în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, arhim. Irineu Dogaru, preot slujitor la biserica Palatului Cotroceni, şi a mai multor consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat.

 

Băsescu: Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituţie care îi poate ţine pe români laolaltă în afara frontierelor României

Preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ - în grad de Ofiţer Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; Ordinul „Meritul Cultural“ - în grad de Ofiţer, categoria G - „Culte“, Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, şi Ordinul „Meritul Cultural“ - în grad de Cavaler, categoria G - „Culte“, Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.

Potrivit decretului semnat de Preşedintele României, vor mai primi decoraţii, prin intermediul ambasadelor române, următorii ierarhi: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ - în grad de Cavaler - Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor; Ordinul „Meritul Cultural“ - în grad de Mare Ofiţer, categoria G - „Culte“ - Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi; şi Ordinul „Meritul Cultural“ - în grad de Cavaler, categoria G - „Culte“ - Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, din Serbia, şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande.

La finalul ceremoniei, Preşedintele României a mulţumit ierarhilor pentru prezenţă şi a precizat că decorarea este un simbol al recunoştinţei pentru lucrarea lor între românii din afara frontierelor. „Desele deplasări pe care le-am avut în lume şi întâlnirile din afara graniţelor mi-au arătat importanţa serviciului pe care dumneavoastră îl faceţi lui Dumnezeu şi românilor, dar şi faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituţie care îi poate ţine pe români laolaltă în afara frontierelor României. Am văzut dragostea cu care înconjuraţi copiii, dumneavoastră şi preoţii din subordinea dumneavoastră, care organizează şcoli de duminică pentru a le menţine învăţătura în limba română. În toate bisericile dumneavoastră, că au fost în America, în America de Sud, în Europa, aici, la noi, în Balcani sau în Republica Moldova, steagul României este acolo unde este şi Biserica Ortodoxă Română. M-au impresionat, de asemenea, serviciul extraordinar şi dârzenia preoţilor români de la Ierusalim. Tuturor am vrut să le dau un semn de recunoştinţă, nu numai celor mai înalţi ierarhi din afara frontierelor, dar şi preoţilor de rând care slujesc în biserică, care organizează vizite ale românilor în spaţii de românism oriunde s-ar afla ele în lume“, a declarat preşedintele României.

În numele ierarhilor decoraţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a mulţumit preşedintelui României şi a arătat că această apreciere se datorează atât preoţilor, cât şi credincioşilor ortodocşi români din diaspora. „Munca pe care noi o facem pentru aceste milioane de oameni, împreună cu preoţii, cu diaconii, cu monahii în parohii, în mănăstiri, în şcolile parohiale, în centrele noastre sociale şi peste tot, o facem, bineînţeles, spre slava lui Dumnezeu, dar şi pentru că vorbim aceeaşi limbă, pentru că încercăm să trăim această fraternitate omenească în jurul limbii şi al poporului nostru şi, desigur, înainte de toate, în jurul Bisericii.  Suntem recunoscători Statului român prin Excelenţa Voastră pentru această recunoştinţă, dar şi pentru faptul că nu ne uitaţi pe noi, cei care trăim departe de România, din America până în Australia şi din nordul Europei până în Africa de Sud“, a spus IPS Părinte Mitropolit Iosif.

 

Recunoaşterea unei activităţi pastoral-misionare foarte intense şi foarte bogate

Prezent la ceremonia de decorare a ierarhilor ortodocşi români din diaspora, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat că acest eveniment este o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. „Este o onoare pentru ei, dar şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, deoarece este recunoaşterea unei activităţi pastoral-misionare foarte intense şi foarte bogate, în acelaşi timp. Este vorba de o experienţă nouă, deoarece niciodată Biserica Ortodoxă Română nu a avut o diasporă atât de mare, aproape 4 milioane de credincioşi ortodocşi români, care a însemnat înfiinţarea de noi eparhii şi de sute de parohii. Avem, în acelaşi timp, o şansă şi o provocare: o provocare ca experienţă nouă, dar şi o şansă de a arăta că Biserica îi urmează pe credincioşii ei şi răspunde nevoilor lor spirituale şi pastorale oriunde s-ar afla ei. Această datorie spirituală a noastră a fost stimulată de către Statul român şi, în mod deosebit, noi dorim să exprimăm recunoştinţa noastră pentru pasiunea şi înţelepciunea cu care Excelenţa Voastră sus-ţineţi, în general, diaspora ro-mână, şi în special diaspora română care se adună în Biserică, în jurul Sfântului Altar şi care încearcă să păstreze deodată credinţa ortodoxă şi spiritualitatea românească. Această legătură între cult şi cultură este un dat fundamental în istoria poporului român; de aceea, noi împlinim o vocaţie primită de la începutul creştinismului pe teritoriul ţării noastre, dar ne încurajaţi foarte mult când accentuaţi importanţa menţinerii identităţii româneşti şi, în acelaşi timp, cooperarea între Stat şi Biserică“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Decorarea a fost făcută la propunerea lui Gheorghe-Răzvan Murgeanu, consilier de stat pentru Românii de Pretutindeni în cadrul Cancelariei Preşedintelui, şi a Ancăi-Ileana Ilinoiu, consilier prezidenţial, şef al Departamentului Politică Externă al Administraţiei Prezidenţiale.

Ioan BUŞAGĂ – Ziarul LUMINA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ierarhi români din diaspora, decoraţi de preşedintele României.
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ierarhi români din diaspora, decoraţi de preşedintele României5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei