Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 162 (5369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfinţire

O nouă biserică târnosită, la Cimitirul Pacea Nou

În cea de-a treia Duminică de după Rusalii, a Sfinţilor Părinţi de la cel de-al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon (451), 14 iulie a.c., suceveni şi bosânceni, laolaltă, în jur de 1.000 de suflete, au trăit, din nou, momente de sfinţenie şi înălţare sufletească la sfinţirea Bisericii cu hramul „Înălţarea Domnului”, din Cimitirul municipal Pacea Nou, situată la drumul de acces înspre Cetatea de Scaun.

În mijlocul credincioşilor s-a aflat, şi de această dată, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi primarul de Bosanci, Anton Curic, îmbrăcat în port naţional, al cărui fiu, Bogdan Nicolae Curic, păstoreşte Biserica de la Pacea Nou. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor ales de preoţi şi diaconi. Din partea Centrului Eparhial Suceava au slujit pr. Nicolae Horga, inspector eparhial bisericesc, pr. George Fediuc, secretar eparhial, şi părintele protoiereu Vasile Irimia, de la Protopopiatul Suceava I, alături de părinţii Constantin Ciupu, de la Biserica Sfântul Simeon (Turnu Roşu) Suceava, părintele paroh Viorel Ioan Vârlan, Biserica monument „Naşterea Maicii Domnului”, şi alte feţe bisericeşti.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul din Bosanci, în frumoasele-i costume populare tipice ţinutului nostru.

În cuvântul său de învăţătură către credincioşi, Întâi Stătătorul Scaunului Arhiepiscopal al Sucevei şi Rădăuţilor a spus: „Spune un vechi proverb românesc că nu-i greu să trăieşti, ci greu este să cumpăneşti. Să cumpăneşti lucrurile, faptele şi mai ales vorbele. Deci este o orânduială, o ierarhizare, în tot ceea ce gândim, în tot ceea ce facem, în tot ceea ce vorbim. Ne îngrijim pentru viaţa pământească, pentru hrană, îmbrăcăminte, dar trebuie să ne îngrijim şi pentru suflet în primul rând”.

 

ÎPS Pimen: „Minciuna şi hoţia conduc România”

Tot Preasfinţia Sa a înfierat iubirea de arginţi şi agonisirea banului nemuncit, a lui mamona, a Diavolului: „Iubirea de a agonisi bani cât mai mulţi întunecă conştiinţa noastră. Văd la televiziuni cum hoţii sunt daţi în vileag. Fură din vistieria ţării. Pe o uşă intră ca un hoţ, pe o alta ca un om cinstit. Minciuna şi hoţia conduc România. Asta-i realitatea, vă spun ca părinte. Din avuţia obţinută pe cale cinstită trebuie să dăm şi celui sărac, după rânduiala noastră creştinească şi românească. Dacă ar fi frică de Dumnezeu, n-ar mai fi hoţie”, a subliniat arhiereul nostru, făcând aluzie şi la locaţia bisericii: „Cuvântul cimitir provine din limba greacă, cimitirion, şi înseamnă loc unde dormi întru nădejdea Învierii şi a Vieţii Celei Veşnice”.

„Această biserică s-a făcut cu multă jertfă, dar am găsit un om cu înţelegere, domnul primar Ion Lungu, care a aprobat ca pe acest teren să se facă cimitirul”, a spus preotul Curic. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Pimen l-a hirotesit (a chema, a porunci) pe părintele paroh Bogdan Nicolae Curic cu distincţia de iconom stavrofor sau purtător de Cruce. Preotul Curic a spus: „Mulţumesc Bunului Dumnezeu şi Înalt Preasfinţitului Pimen pentru aceste frumoase clipe, pentru această frumoasă zi în care s-a îndeplinit un mare vis: construirea unei biserici, cu multe coborâşuri, multe neajunsuri, însă, Înalt Preasfinţitul îmi spunea: răbdare”. Părintele Curic i-a mulţumit şi edilului-şef al Sucevei, Ion Lungu, pentru ajutorul dat. Conform uzanţelor şi canoanelor BOR în vigoare, la sfinţirea unei biserici, credincioşii trec prin Altar, inclusiv femeile, timp de o săptămână.

Adrian POPOVICI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă biserică târnosită, la Cimitirul Pacea Nou.
 Vizualizări articol: 2078 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O nouă biserică târnosită, la Cimitirul Pacea Nou5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei