Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 136 (5343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Parohia Pleşeşti

De Sfânta Zi a Înălţării

Atât de multe lucruri de iubire duhovnicească cu efect de morală creştină se petrec de trei ani încoace la Parohia Pleşeşti, încât n-ai cum să nu observi, să nu apreciezi, să nu admiri “înălţarea“ prin cuvânt şi faptă a preotului nostru Constantin Daniel Loluţă.

A fost instalat de ziua Sfântului Leontie de la Rădăuţi (1 iulie 2010) şi, de atunci, împreună cu soţia sa, preoteasa Maria-Lenuţa, nu mai au odihnă. Parohia noastră trebuie scoasă din “lâncezeala duhovnicească” în care a fost lăsată. Şi au reuşit. Au reuşit într-un timp atât de scurt să readucă renumele, smerenia, evlavia şi rugăciunea acolo unde ele au fost puse de părintele Vasile Pleşoianu, ctitorul primar al bisericii “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Pleşeşti.

Părintele Constantin Daniel Loluţă, păstorul nostru, a zidit toate cele de folos cu migală, cu dăruire, încredinţat că-şi face doar datoria în numele şi pentru harul divin dăruit ca slujitor al Sfântului Altar.

Joi, 13 iunie, Sfânta Zi a Înălţării, mulţimi impresionante s-au adunat în mijlocul satului Pleşeşti, pentru a-i fi alături părintelui la sfinţirea noii sale izbânzi duhovniceşti - capela pentru rugăciune şi cinstirea eroilor – “Eroi au fost, eroi sunt încă!”. Un sobor de preoţi din parohiile văii Şomuzului Mic, la care s-au alăturat părintele Petru Irimescu, parohul bisericii “Petru şi Pavel” din Rădăşeni, fiu al satului nostru, în frunte cu părintele nostru, au săvârşit serviciul divin de sfinţire a monumentului amintit.

Au fost pomeniţi eroii noştri căzuţi pe frontul de luptă de la Plevna şi Vidin, din Primul şi al Doilea Război Mondial. Au fost, de asemenea, pomenite figurile luminoase trăitoare în satul nostru, care şi-au închinat viaţa pentru binele obştesc. Părintele Claudiu Hariuc, distinsul profesor de religie al Şcolii Gimnaziale “Constantin Tomescu” din Pleşeşti, dirijorul corului elevilor din şcoală, a prezentat un frumos program artistic, cuprinzând cântece religioase şi patriotice.

Participanţii la acest eveniment de înaltă simţire şi trăire românească, în comuniune cu natura veşnică din acest spaţiu binecuvântat, de legendă şi basm al văii Şomuzului Mic, au ridicat imnuri de slavă pentru Cel Înălţat la ceruri – Mântuitorul Hristos, prin rugăciune şi evlavie. Din cuvântul de învăţatură al părintelui Petru Irimescu s-a putut descifra clar că invocarea Sfinţilor Andronic şi Athanasia din Antiohia netezeşte calea spre a înţelege corect condiţia umană şi religioasă, altruismul, evlavia şi smerenia unei familii de slujitori ai credinţei – cea a părintelui Constantin Daniel Loluţă.

În continuare, Mihai Grădinariu, primarul comunei Vultureşti, a apreciat la gradul superlativ jertfelnicia părintelui şi a soţiei sale pentru izbânda sa duhovnicească din Parohia Pleşeşti, pentru binele obştesc. De asemenea, în aceiaşi termeni, a apreciat strădania şi grija pentru frumos a părintelui Claudiu Hariuc, profesor de religie al Şcolii Pleşeşti.

În final, părintele Constantin Daniel Loluţă a mulţumit tuturor credincioşilor, care în pofida vremii şi a vremurilor au venit într-un număr atât de mare pentru a participa la acest spectacol măreţ al Înălţării - “Fie ca acesta să se înveşnicească în Sfânta Tradiţie a satului, care dăinuie din vechime cu atestare muşatină!”. O sugestie din partea unui reporter naiv (ce calcă ţărâna aceasta de la naştere): ar trebui să se găsească destui dintre cei care au pe fişa postului binele obştesc – „să-l copie ca la manual” pe părintele nostru. Sunt sigur că Sfinţia Sa nu s-ar supăra, ba, dimpotrivă, ar fi în consens general.

 

Profesor Mihai Nichita

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De Sfânta Zi a Înălţării.
 Vizualizări articol: 1229 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De Sfânta Zi a Înălţării5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei