Supă crema de linte roşie
Ingrediente:
150 gr linte roşie
1 ceapămare
2 căţeide usturoi
3 roşiidin conservă(împreunăcu sucul lor)
1/4 linguriţăturmeric
1/4 linguriţăchimion
1/8 linguriţăboabe coriandru măcinate
chilidupăgust
10 linguri năut fiert
1 morcov
2 linguri ulei
sare
Porţii: 3-4
Preparare:
Se sotează ceapa tocată în uleiul încins până se înmoaie bine. Se adaugă usturoiul şi se mai sotează un minut.
Se adaugă roşiile strivite cu furculiţa, împreună cu condimentele (turmeric, coriandru, chimion) şi se fierbe încă 5 minute, până roşiile scad.
Se adaugă lintea şi trei căni şi jumătate cu apă. Se condimentează cu sare, după gust.
Se aduce la fierbere şi se fierbe cu capac timp de 15 minute.
Se mixează conţinutul oalei (în blender sau cu blenderul vertical). Se drege supa cremă de sare. Se adaugănăutul fiertşi morcovul tăiatcubuleţefoarte mici.
Se serveştefierbinte.
Sos de roşii spaniol
Ingrediente:
1,5 kg roşii foarte coapte
500 gr. ceapă
4-5 căţei usturoi
2 foi dafin
1 linguriţă zahăr
1 linguriţă sare
ulei măsline (pentru gătit)
Preparare:
1. Se dau roşiile pe răzătoare (sau se curăţă de coajă şi se mixează în blender; sau se dau prin maşina de roşii).
2. Într-o tigaie largă de cca 25 cm diametru punem ulei cât să acopere fundul şi adăugăm roşiile. Le-am lăsat la fiert la foc mediu, amestecând doar din când în când în ele.
3. Se pune într-o tigaie largă (circa 30 cm diametru) ulei cât să acopere fundul. Se adaugă ceapa tăiată felii şi se începe sotarea ei la foc mediu şi amestecând des. Când ceapa s-a înmuiat, se dă focul pe minim şi se continuă sotarea până ceapa devine aurie. Totul durează cca. 45 minute.
4. Se adaugă usturoiul strivit şi se mai căleşte un minut.
5. După ce ceapa s-a caramelizat, se mixează într-un blender până obţineţi un piure cât de fin doriţi. Se adaugă acest piure peste roşiile care au scăzut destul de mult până acum. Dacă doriţi sosul final super fin, mixaţi acum sosul cu mixerul vertical.
6. Se condimentează sosul cu sare, zahăr şi foile de dafin. Se lasă sosul să fiarbă încă 30-40 minute (foc mediu spre mic şi amestecând din când în când, mai ales spre final, când se îngroaşă) până scade bine şi uleiul se ridică deasupra. La final, puteţi scurge acest ulei, dacă doriţi.
Porţionaţi sosul şi păstraţi-l la frigider sau la congelator pentru timp îndelungat.
(sursa: http://www.e-retete.ro)