Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 sep 2012 - Anul XVII, nr. 221 (5126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dicţionar liturgic

Ectenia întreită

În cadrul Sfintei Liturghii, citirile biblice - Apostolul şi Evanghelia, sunt urmate de ectenia întreită ("Să zicem toţi, din tot sufletul şi din tot cugetul nostru, să zicem"). Prin ectenia întreită înţelegem invocarea stăruitoare a milei lui Dumnezeu printr-un şir de cereri pe care diaconul (sau preotul în lipsa acestuia) le adresează lui Dumnezeu, la care strana şi credincioşii răspund cu "Doamne miluieşte!" de trei ori. Această ectenie cuprinde un şir stăruitor de cereri prin care se invocă mila lui Dumnezeu şi ajutorul Lui pentru trebuinţele generale ale vieţii, îmbrăţişând întreaga comunitate bisericească, atât pe cei vii, cât şi pe cei adormiţi. Spre deosebire de ectenia mare, care este o rugăciune atotcuprinzătoare ce îmbrăţişează întreaga creaţie, ectenia întreită reprezintă rugăciunea Bisericii pentru nevoile particulare ale omului. Ecteniei întreite i se pot adăuga cereri speciale pentru diferite momente sau categorii de credincioşi.

 

Punerea mâinilor

Punerea mâinilor este gestul ritual săvârşit de episcop în cadrul Tainei Hirotoniei pentru a sfinţi pe viitorul preot (ritual pe care-l împlineau şi Apostolii când sfinţeau episcopi şi preoţi). Acesta este şi un act ritual de binecuvântare prin care, prin mijlocirea sfinţiţilor slujitori ai Bisericii, se transmite harul lui Dumnezeu. Ritualul punerii mâinilor îl întâlnim atât în Noul Testament, cât şi în Vechiul Testament, unde se vede că prin acest ritual se întăreau atât dreptul slujirii preoţeşti, cât şi cel de conducător al poporului (Numeri 8, 10; 27, 18 şi 23). Credinţa în puterea sfinţitoare a punerii mâinilor o întâlnim şi în Noul Testament: "Fiica mea este pe moarte (I-a spus Iair Mântuitorului); ci, venind, pune mâinile peste ea, ca să scape şi să trăiască" (Marcu 5, 23). Prin punerea mâinilor, Mântuitorul vindeca pe cei bolnavi (Marcu 6, 5). Puterea vindecării prin ritualul punerii mâinilor a fost transmisă de Iisus şi Sfinţilor Apostoli, care o vor lăsa Bisericii prin Taina Sfântului Maslu: "Peste cei bolnavi îşi vor pune mâinile şi se vor face sănătoşi" (Marcu 16, 18).

(Dragoş-Mihail Olteanu, realizator Trinitas TV)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ectenia întreită.
 Vizualizări articol: 716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ectenia întreită0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei