Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 sep 2011 - Anul XVI, nr. 207 (4805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Disciplina libertăţii - metoda ideală în educaţie

Mulţi dintre noi s-au format într-o atmosferă pedagogică tributară cunoscutului dicton popular "bătaia e ruptă din rai", parte la rându-i din programul devenit la un moment dat clasic al creşterii "spartane", rigoriste, cu unele accente represive. În consecinţă, la fel de mulţi dintre noi au preluat, chiar şi parţial, uneori involuntar, aceste principii în propriul stil educativ. Astăzi, însă, majoritatea opiniilor autorizate în domeniu dezavuează acest mod imperfect (ca să nu-i spunem defect!) de a modela sufletele tinere. Falimentul lui este, credem, simţitor. Evident, tezele mai noi la care facem referire au la bază argumentul empiric, singurul valabil, de altfel, în evaluarea şi progresul oricărui fenomen social.

Deşi cu siguranţă sunt persoane care astăzi pot identifica, într-un acces nesincer de autocunoaştere, unele rezultate benefice ale disciplinei impuse de care au avut parte, complexitatea evoluţiei lor psihoemoţionale îi va contrazice sub o mulţime de alte aspecte. Plecând de la o simplă introspecţie evaluativă, vom descoperi că tocmai interdicţia exercită o influenţă irezistibilă asupra voinţei noastre. Acest lucru se poate constata cu uşurinţă, de către oricine, mai cu seamă la copii. Deşi este nelipsită în mai toate strategiile pedagogice, tabuizarea excesivă, cu augmentul său punitiv, dezvoltă în persoana căreia i se adresează o tentaţie subtilă. Presiunea pe care aceasta o induce progresiv mediului psihologic al persoanei poartă responsabilitatea unei umori conflictuale care se va resimţi mai târziu. Fenomenul se pretează, prin urmare, şi la explicaţii antropologice.

În dimensiunea creştină a formării sufleteşti, cheia volitivă este, cu atât mai mult, esenţială. Numai cultivarea libertăţii autentice, "în duh şi în adevăr" (Ioan 4, 24; 8, 32), asigură disciplina dorită de educator. Ea vizează cunoaşterea în profunzime a individualităţii celui educat şi antrenarea lui într-o comunicare interpersonală vie, axată pe dialog sincer şi reciprocitate afectivă. Este grăitoare în acest sens paradigma relaţiei părinte duhovnicesc - ucenic, a cărei dominantă nu este una prohibitivă, ci profund iniţiatică, modelatoare. Ea încurajează descoperirea sinelui prin înduhovnicire. Un părinte sau un catehet creştin care se adresează tânărului în ton axiomatic, rece, neutru emoţional, cu aerul atotştiinţei canonice, infailibile şi închise, va primi răspunsuri sau reacţii pe măsură sau nu va primi deloc.

De aceea, autoritatea lui va trebui să se exercite natural, prin calităţi moral-religioase veritabile, nicidecum să se impună inerţial şi samavolnic. Sufletul copilului, "prin natura lui creştin" după constatarea lui Tertulian, are intuiţia sfinţeniei şi va reacţiona pozitiv la blândeţea efortului ziditor. Deschiderea comunicativă a educatorului şi mai ales portretul său moral pilduitor vor stimula copilul sau tânărul în cunoaşterea prin experienţă a vieţii creştine, ajutându-l să descopere că aceasta nu se confundă cu un set de interdicţii seci.

Din acest motiv, creativitatea educaţională în plan creştin, atât de necesară astăzi, are nevoie de libertatea deplină, în egală măsură creativă, a fiilor Bisericii.

(Pr. prof. dr. Marius Daniel Ciobotă, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Disciplina libertăţii - metoda ideală în educaţie.
 Vizualizări articol: 377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Disciplina libertăţii - metoda ideală în educaţie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei