Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2011 - Anul XVI, nr. 50 (4648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Cum să alegem un nume potrivit nou-născutului?

 

Naşterea unui copil presupune o responsabilitate şi prin punerea unui nume potrivit care să definească şi să pună amprentă asupra fiinţei pruncului nou-născut.

În decizia punerii unui nume există tot felul de situaţii care duc la idei şi lucruri contrare în interiorul familiei, care se află în situaţia de a hotărî ce nume va purta copilul.

Cu siguranţă, primii care sunt în măsură să decidă numele pruncului sunt părinţii. În tradiţia poporului român era obiceiul de a transmite numele tatălui copilului; astăzi, lucrurile sunt cu totul diferite, părinţii caută nume "unice", tot felul de surse (internetul, filmele, muzica, nume de vedete) şi stabilesc, nu uşor, numele copilului.

Asupra alegerii numelui pruncului, pe lângă părinţi, intervin părinţii acestora (viitorii bunici), naşii, prietenii şi alte persoane care aduc idei şi nume noi ce uneori mai mult îi derutează.

De foarte multe ori se evită anumite nume care amintesc de diferite situaţii ("nu îl numim Ion, pentru că pe copilul vecinului tot Ion îl chema şi s-a îmbolnăvit grav") sau care produc jenă copilului când va fi mare ("cum să-l numim Vasile, că-i nume de la ţară...?").

Iată câteva din ispitele şi tentaţiile ivite atunci când familia este pusă în faţa situaţiei de a i se decide numele pe care-l va purta în viaţă şi după moarte.

Punerea numelui presupune în ziua de astăzi o iniţiere necesară, un prilej de intensă cateheză la care atât preoţii, cât şi comunitatea creştină sunt datori a se implica.

Deci, ce e de făcut? Pentru viitorii părinţi care sunt în relaţie cu Biserica şi preotul, lucrurile merg de la sine; dar pentru cei care nu cunosc ce înseamnă Biserica şi Botezul?! Pentru cei din urmă recomand ca implicarea asupra numelui copilului să se facă în acord cu viitorii naşi, dar mai ales cu preotul. E foarte uşor să întrebi şi să consulţi, în două minute, părerea unui preot sau a unui om de specialitate. E foarte uşor să priveşti asupra contextului naşterii, astfel: când s-a născut, ce sfânt e în calendar în ziua respectivă sau în zilele apropiate, care e cel mai frumos nume românesc etc.

Ca surse de inspiraţie în vederea alegerii numelui recomand, în primul rând, calendarul creştin care cuprinde cu miile nume ale sfinţilor şi dicţionarul onomastic unde se regăsesc nume tradiţionale şi la care se face referire asupra serbării, originii şi semnificaţiei.

Pe lângă acestea, recomand, mai întâi de toate, o rugăciune sinceră făcută înaintea lui Dumnezeu ca pruncul să primească nume care să fie scris în cer.

 

(Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să alegem un nume potrivit nou-născutului?.
 Vizualizări articol: 1287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Cum să alegem un nume potrivit nou-născutului?4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bercea Mondial trimis de
( 2 mar 2011, 23:01:03
Dacă nu ştiţi ce nume să daţi copilului dvs., luaţi exemplu de la Bercea Mondial care şi-a botezat 4 copii cu următoarele nume: Patronaş, Judecător, Televizor şi Ambasador. Mă întreb, oare când e în calendar Sf. televizor?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei