Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 nov 2010 - Anul XV, nr. 263 (4554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendar ortodox

Arhanghelii Mihail şi Gavriil, semnificaţie

Arhanghelii Mihail şi Gavriil, Mai-Marii voievozilor lui Dumnezeu, sunt povăţuitorii oamenilor şi căpetenii ale cetelor îngereşti, ai tuturor puterilor cereşti – cei fără trupuri. Spre deosebire de sfinţi, Arhanghelii sărbătoriţi pe 8 noiembrie nu sunt persoane canonizate o dată cu trecerea la cele veşnice. Ei sunt recunoscuţi de creştinătate ca îngeri, cei mai de seamă mijlocitori ai lui Dumnezeu. Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul V, a stat sfinţirea unei biserici închinate Sfântului Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadius (396-408) din Constantinopol. Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Sfântul Arhanghel Gavriil şi sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor. Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel înseamnă înger din vechime. În scriptele religioase, primul numit – Mihail (Michael) – se traduce „Cine-i ca Dumnezeu“.

Misiunile acestui Arhanghel sunt numeroase: el transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc; este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi alături de Satana împotriva lui Dumnezeu; tot Sfântul Arhanghel Mihail  conduce sufletele morţilor spre poarta paradisului şi reprezintă principalul protector al oştirii creştine. De aceea, Sfântul Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă şi în costum de soldat, ce poartă în mână o sabie – cu vârful îndreptat spre pământ.

 

Arhanghelul Gavriil a fost îngerul înveşmântat în alb care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos

Celălalt Arhanghel – Gavriil (Gabriel) – al cărui nume se traduce „Apărătorul meu este Dumnezeu“, este considerat mesagerul veştilor bune. Potrivit tradiţiei, el a vestit sfinţilor Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu. O veste asemănătoare a primit-o de la Sfântul Gavriil şi preotul Zaharia – care a aflat printr-un mesaj divin că va avea un fiu – pe Ioan Botezătorul. Vestea cea Bună – Naşterea Mântuitorului nostru Hristos – spun Sfintele Scripte, a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil. Tradiţia creştină mărturiseşte că Arhanghelul Gavriil a fost îngerul înveşmântat în alb care a răsturnat piatra de pe uşa mormântului lui Hristos, şi este recunoscut ca martor al Învierii Domnului ce a dus marea veste Mironosiţelor. Gavriil este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin – un crin. Chipurile celor doi arhangheli sunt pictate pe uşile altarelor bisericeşti – Sfântul Mihail este pictat pe uşa dinspre nord, iar Sfântul Gavriil pe cea dinspre sud. (sursa: www.gds.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhanghelii Mihail şi Gavriil, semnificaţie.
 Vizualizări articol: 1425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Arhanghelii Mihail şi Gavriil, semnificaţie4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei