Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 nov 2010 - Anul XV, nr. 263 (4554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Teama de radiaţii

Cu antena de radiocomunicaţii deasupra casei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Construcţia unei antene de radiocomunicaţii la Vârfu Dealului sfidează orice normă de bun-simţ. Turnul de 50 de metri care va răsări din groapa săpată acum câteva săptămâni va fi la doar câţiva paşi de casa din Vârfu Dealului a lui Niculai Bosancu. Este un caz probabil unic în judeţul Suceava, mai ales că, spune Bosancu, s-au comis mai multe nereguli. Teama cea mai mare este generată de radiaţiile emise, un motiv, dar nu şi singurul, pentru a cere în instanţă sistarea lucrărilor de construcţie a turnului şi de montare a antenelor GSM. De partea cealaltă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spun că totul este perfect legal şi că nu există nici un risc pentru sănătatea oamenilor care trăiesc lângă antena de radiocomunicaţie de la Vârfu Dealului.

 

„Artificii” pentru obţinerea avizelor

În plângerea depusă atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi la Tribunalul Suceava, Niculai Bosancu a dezvoltat toate neregulile comise în cadrul acestui proiect.

„Nu există acordul vecinilor de teren, conform prevederilor legale în vigoare, nu s-a asigurat împrejmuirea construcţiei şi s-a trecut peste doleanţa cetăţenilor şi peste propunerea Consiliului Local al comunei Pârteştii de Jos, care a propus varianta de vânzare-închiriere a unei alte suprafeţe de teren. În plus, s-a încălcat principiul transparenţei, în sensul că atât populaţia comunei, cât şi edilii acesteia nu sunt de acord cu montarea acestei antene. Cu toate acestea, printr-un <artificiu> s-a obţinut autorizaţia de construcţie”, a spus Niculai Bosancu.

Acesta este de părere că montarea antenei de la Vârfu Dealului va avea un impact serios şi în privinţa sănătăţii oamenilor. „Nocivitatea antenelor GSM este covârşitoare, iar cea de amploarea celei ce se doreşte a fi construită în zonă conduce la efecte ireversibile asupra corpului uman, atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihic, aşa cum au stabilit studiile ştiinţifice. De asemenea, se cunoaşte prea bine în lumea medicală faptul că efectul radiaţiilor de acest tip este incontrolabil asupra corpului uman”, a precizat Niculai Bosancu.

 

Primăria din Pârteştii de Jos, sărită din schemă

Şi reprezentanţii Primăriei Pârteştii de Jos, pe raza căreia se află şi satul Vârfu Dealului, spun că totul s-a făcut fără implicarea lor.

„Au fost două şedinţe de Consiliu Local în care cei de la Poliţia de Frontieră au solicitat teren pentru montarea unei antene. De fiecare dată solicitarea lor a fost respinsă. În cele din urmă, au cumpărat un teren de la o persoană privată şi apoi au obţinut toate aprobările prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Practic, noi am fost doar simpli spectatori şi nu am putut interveni cu nimic”, a declarat Marcel Strugariu, primarul comunei Pârteştii de Jos.

 

Poliţia de Frontieră: „Antenele nu influenţează mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei”

Conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava este de părere că oamenii din Vârfu Dealului nu ar trebui să aibă motive de teamă.

„Antenele sunt omologate conform normelor europene, sunt de cea mai recentă producţie şi conforme cu scopul pentru care au fost produse, fiind în concordanţă cu specificaţiile tehnice şi standardele calitative. Nivelul de zgomot şi vibraţii produse de echipamente se înscriu în valorile admisibile ale normativelor în vigoare. În urma exploatării nu există emisii electromagnetice şi nu produc deşeuri. Antenele nu influenţează mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei”, este declaraţia şefului IJPF Suceava, comisarul-şef Gheorghe Ieremia.

Din răspunsul Poliţiei de Frontieră reiese că certificatul de urbanism a fost emis de Primăria Pârteştii de Jos pe 11 ianuarie 2010, iar autorizaţia de construcţie a fost eliberată de Ministerul Administraţiei şi Internelor în conformitate cu legile în vigoare în România, inclusiv cele privind vecinătatea.

 

Astăzi se decide dacă se sistează sau nu lucrările

Niculai Bosancu, persoana cu casa cea mai apropiată de viitoarea antenă de radiocomunicaţii, dar şi alte două persoane de Vârfu Dealului, Iosefina Moroşan şi Maria Floare, au depus plângeri atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi în instanţă. În plângerea de la MAI, cei trei cer revocarea autorizaţiei de construcţie şi oprirea lucrărilor. Plângerea a fost depusă pe 21 octombrie, dar până acum nu au primit nici un răspuns. Speranţe mari în ceea ce priveşte sistarea lucrărilor au acum în judecători. Procesul va avea loc astăzi la Tribunalul Suceava, când se aşteaptă ca magistraţii să ia o decizie în acest caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu antena de radiocomunicaţii deasupra casei.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Cu antena de radiocomunicaţii deasupra casei4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciudata amplasarea trimis de
( 8 nov 2010, 11:38:43
Cunosc zona respectiva. De o parte si de alta exista foarte multa pasune si paduri unde ar fi putut fi amplasata antena fara sa deranjeze pe nimeni dar probabil cineva a vrut sa-si bata joc de un consilier PSDist si i-au amplasat-o langa gardul casei. Politica are efecte adverse majore cand pierzi alegerile. La 1km distanta, in mijlocul campului este un teren cu pancarda "de vanzare". Aveau de unde alege terenuri cei de la politie dar au preferat scandalul si au amplasat turnul intre case.
2.   Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 12:48:50
Antena fiind extrem de inalta (50 M) nu influenteaza in nici un mod oamenii din jur. Se pot face masuratori independente care pot demonstra acest lucru. Restul e o poveste !
2.1  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 16:30:41
O mica povestioara despre standarde si masuratori independente: am lucrat cativa ani in Romania la un mare concern industrial german. Mi-au dat biroul deasupra unui transformator de mare putere. Era folosit pe timpul lui Ceausescu pentru generarea valurilor de apa de catre un institut de cercetare hidrologic. Firma a preluat cladirea si a refolosit transformatorul pentru alimentarea a 1500 de birouri.
Ghinionul meu e ca am avut biroul deasupra generatorului. La doua saptamani de la angajare ma simteam molesit si fara putere. I-am cerut sefului de departament sa ma mute de acolo. El a chemat niste specialisti independenti care au facut masuratori. Masuratorile au aratat ca radiatiile electromagnetice se situau in limita standardului romanesc. Corpul meu zicea altceva... Tu ce ai alege? Pana la urma acea sala a fost transformata in sala de sedinte si oamenii erau expusi doar ocazional radiatiilor.
2.2  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 16:38:17
Tu ti-ai lasa copiii sub acea antena? Te-ai baza de niste standarde? Stii ca unele corporatii pot face lobby pentru modificarea unor standarde? In Bruxel, pe langa comisia europeana o sa vezi o groaza de sedii a unor concerne internationale, chiar si Petrom parca are sediu pe acolo. La ce crezi ca fac ei lobby acolo? Iti dai seama cat ar pierde o companie de radiocomunicatii daca s-ar inaspri standardele? Si la tigari s-au descoperit efectele cancerigene dupa zeci de ani de toleranta. Eu zic ca noaptea e in alte capete nu in al meu.
2.3  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 17:31:52
Semnalul se antenei se imprastie radial. Restul e poveste.
2.4  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 18:32:19
@H2SO4 - Eu stiu un caz in care 4 (patru) persoane care au lucrat intr-un birou situat deasupra unui post de transformare au murit de cancer, toate sub 50 de ani. Problema cu postul de transformare e alta - acolo predomina campul magnetic si nu cel electric, frecventa fiind de 50 Hz. Pierderile din miezul magnetic sunt cauza problemelor. Ce au masurat cei de la firma nu stiu, dar in cazul antenelor e cu totul alta poveste. Cele foarte inalte sunt folosite ca puncte intermediare de legatura pentru transmiterea fluxurilor de date de mare viteza cu frecvente purtatoare de ordinul GHz (iti spun exact dar nu aici e problema). Emisia respectivelor antene este directiva, emisiile din lobii secundari fiind foarte slabe. Interesul este ca antena sa emita doar pe o directie, paralel cu pamantul, pana la antena urmatoare. Iti garantez ca la sol nu este absolut nici un pericol - oricum caracteristica de directivitate se poate determina cu mare precizie.
2.5  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 19:50:39
Stiu ca este alta poveste in cazul antenelor de comunicatie. Nu ai inteles ideea mea. Ideea mea e ca nu te poti baza pe o masuratoare si un standard si sa te autoiluzionezi ca sanatatea ti-e protejata. Standardele de siguranta a sanatatii sunt influentate, evolueaza in timp. In cazul incalzirii globale, unii specialisti de marca iau spaga sa zica ca nu e nici o incalzire globala. Si la antenele de comunicatie se gasesc rapid medici/ingineri dornici sa spuna ca nu e nici o problema.
2.6  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 19:52:57
Contrar parerii tale, si la frecventa purtatoare de ordinul GHz corpul uman este expus (e drept ca mai putin dar totusi este expus):
"the human body tends to interact more strongly with radio waves at 900 MHz than at 10 GHz meaning that a lower SAR reference level has to be set for higher frequencies. The reference level in the 2000 MHz station band is 10 W m -."
Pana la urma putem sa ne batem noi aici ca inginerii in valori pana maine dimineata. Oricum suntem habarnisti in ceea ce priveste corpul uman si interactiunea semnalelor cu corpul uman. Eu unul as vinde o casa langa care mi-au plantat niste garcea nesimtiti o antenoaie de 50 m inaltime.
2.7  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 20:05:33
Daca antenoaia aia e directiva ai si tu dreptate ca emite mai putine radiatii spre sol dar de ce esti super sigur pe tine ca este sigura pentru sanatate? Oamenii de stiinta stau in dubii daca un simplu telefon mobil produce cancer la creier daca il folosesti mai multe ore pe zi dar tu esti super sigur pe tine ca expunerea continua 24/24 7/7 la o antena e sigura...
2.8  RE: Noaptea din cap trimis de
( 8 nov 2010, 20:23:34
"The biological effects from laboratory studies reported in scientific peer-reviewed literature include those related to changes in temperature, blood brain barrier, melatonin, calcium efflux, DNA damage and gene expression. However, not all these biological effects have been established or are considered to be health effects. For example, blood brain barrier and melatonin effects have not been consistently replicated. Studies on DNA strand breaks have also failed numerous independent attempts at confirmation".
3.   Marginea trimis de
( 8 nov 2010, 19:02:03
si in comuna marginea tot ei au procedat la fel construind o astfel de antenta in jurul a catorva case, in plin sat, pe o distanta de 100 de metri fata de turn aflanduse cel putin 10 case
4.   Eu stiu una si buna! trimis de
( 8 nov 2010, 19:24:08
Eu stiu una si buna! Atata timp cat politia, armata, securitatea, jandarmeria etc. primesc asa zisul spor de antena inseamna ca porcariile astea iradiaza. Pe de alta parte, inginereste vorbind undele astea electromagnetice intre 300Mhz-100Ghz(microundele) se transforma in energie termica cand pentreaza un material (tesut viu, apa, albumine, proteine, alimente etc.) Celula din acel material in prezenta microundelor devine un dipol electric si oscileaza continu degajand caldura (rotatie di ☭ ra). De asta si alimentele de la microunde se incalzesc din interior spre exterior. Ce-i rau in asta ?! Pai e foarte rau pentru ca celulele prinse in acest "dans" rup legaturile dintre ele si uite asa poate aparea un canceras sau ceva de genul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei