Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2010 - Anul XV, nr. 84 (4375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Păcatul intră râzând şi iese plângând

Chiar dacă recunoaştem sau nu, sunt momente în viaţă în care se întâmplă să plângem. Adesea cauzele pentru care plângem sunt nenumărate, plângem de tristeţe, de bucurie, când reuşim la un examen, când avem un eşec, când ne căsătorim etc.

Însă Iisus Hristos, în această fericire, nu s-a referit la acest lucru ci la faptul că oamenii dorind să se întoarcă către Dumnezeu trebuie să se întristeze pentru păcatele lor şi să le plângă pe acestea.

"Cel mai la îndemână ne este să socotim fericit acel plâns care se naşte pentru greşeli şi păcate, după învăţătura lui Pavel despre întristare, care zice că nu este un singur fel întristare, ci unul este lumesc iar altul după Dumnezeu; şi că roada întristării lumeşti este moartea, iar cealaltă lucrează celor întristaţi mântuire prin pocăinţă." (Sfântul Grigorie al Nyssei, Despre fericiri)

Partea principală a pocăinţei este "mărturisirea păcatelor" în faţa preotului sau spovedania prin care credinciosul dobândeşte iertarea păcatelor săvârşite după botez şi prin care îşi regăseşte împăcarea cu Dumnezeu şi cu Biserica Lui.

Taina pocăinţei constă din: căinţă sau părere de rău pentru păcatele săvârşite, mărturisirea păcatelor (spovedania), îndeplinirea canonului de pocăinţă dat de preotul duhovnic, dezlegarea sau iertarea păcatelor pe care o dă Sfântul Duh prin duhovnic.

O pildă despre foloasele plânsului întâlnim şi în Pateric: "Un frate l-a întrebat pe un bătrân zicând: ce voi face, părinte, ca să mă mântuiesc? Spune-mi un cuvânt de învăţătură! Bătrânul i-a răspuns: când a bătut şi a certat Dumnezeu Egiptul, atunci nu era acolo nici o casă în care să fie plângere. Aşa fă şi tu, fiule, de vrei să te mântuieşti: lăcrimează şi plângi şi Dumnezeu te va milui şi te vei mântui." (Patericul egiptean)

Astfel, cei care îşi plâng păcatele se vor mângâia şi în lumea aceasta, primind iertarea păcatelor şi pacea sufletului, iar pe lumea cealaltă, Împărăţia Cerurilor. "Mielul, Cel ce stă în mijlocul tronului, îi va paşte pe ei şi-i va duce la izvoarele apelor vieţii şi Dumnezeu va şterge orice lacrimă din ochii lor" (Apoc. 7, 14-17).

(Cristina CĂPĂŢÎNĂ, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păcatul intră râzând şi iese plângând.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Păcatul intră râzând şi iese plângând5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei