Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 sep 2009 - Anul XIV, nr. 224 (4210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sfinţire

Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din Burdujeni s-a pregătit de sărbătoare

Sărbătorile toate sunt frumoase, aduc lumină în viaţa credincioşilor şi sunt prilej de întâlnire cu Dumnezeu, dar această sărbătoare adună întru bucurie o întreagă comunitate ca pe o sfântă familie, ca să primească darul Duhului Sfânt prin mâinile Înaltpreasfinţitului Pimen Suceveanul – Arhiepiscopul Sucevei Şi Rădăuţilor, care va săvârşi slujba de sfinţire a noului lăcaş, zidit din temelii în perioada 2001 – 2009, prin purtarea de grijă a pr. paroh Ilie Husarciuc.
Alegerea acestui hram este mărturia minunii Maicii Domnului pe care nu trebuie să o uite niciodată credincioşii, care trebuie să ştie că ea este ocrotitoarea, pururea rugătoarea şi Preamilostiva Stăpâna Noastră, încredinţată pentru această lucrare chiar de Fiul ei – Mântuitorul Iisus Hristos, la picioarele Crucii, când prin Sf. Apostol Ioan ne-a numit pe toţi fiii ei.
În fiecare an, la data de 1 Octombrie, se sărbătoreşte minunea „Acoperemântului Maicii Domnului” ca o mărturie că are grijă de fiii pe care Dumnezeu i-a încredinţat şi care, iată în ziua sfinţirii bisericii, se vor aduna ca să fie împreună, peste timp, cu cei din biserica din Vlaherne.
Ce s-a întâmplat atunci ne spun „Proloagele” aşa: „În timpul împăratului Leon cel înţelept (886-912), în Constantinopol, spre Duminică, făcându-se priveghere de noapte în cinstita biserică a Vlahernei - zidită întru slava Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, (probabil a primit numele după numele celor care au zidit-o, adică vlahii, n.n.), la întâia zi a lunii octombrie şi de faţă stând mulţimea norodului, fiind ea la patru ceasuri din noapte, Sfântul Andrei, împreună cu ucenicul său, fericitul Epifanie, şi-au ridicat ochii în sus şi au văzut pe Împărăteasa cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea ... stând în văzduh şi rugându-se. Şi era Ea strălucind de lumină ca soarele şi acoperind poporul cu cinstitul ei omofor, împreună cu oşti cereşti şi cu mulţime de sfinţi, care în haine albe şi cu cucernicie stăteau împrejurul ei, dintre care doi erau cei mai aleşi: Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Sf. Evanghelist Ioan... Şi s-au auzit graiurile cele de umilinţă ale rugăciunii Ei către iubitul Ei Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfinţeşte... Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”. Toţi creştinii s-au rugat Maicii Domnului zicând: „Acoperă-ne în toate zilele noastre cu acoperământul tău, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va despărţi şi în ziua înfricoşătoarei judecăţi”.
Socotind preotul paroh şi credincioşii săi că această minune trebuie să însoţească „pe toţi care se roagă Maicii Domnului,” aşa ca cei din acele timpuri într-un gând „nădăjduindu-se spre Ea,” I-au zis: „Am voit să nu rămână fără praznic sfântul tău Acoperemânt, o, Preabună, ci precum Tu voieşti a-ţi descoperi cinstitul praznic al Acoperemântului Tău, o, întru tot milostivă, împodobeşte-l, ca şi cei ce Te proslăvesc pe Tine să se veselească, ... şi precum acolo pe norodul cel ce în biserică cu milostivire l-ai acoperit, aşa ne acoperă şi pe noi cu acoperemântul aripilor Tale, ...”
Da, TREBUIA ZIDITĂ ŞI LA NOI O BISERICĂ ÎNTRU CINSTIREA ACESTUI PRAZNIC, şi mulţumim lui Dumnezeu pentru evlavia pe care Preotul Paroh şi credincioşii săi o au pentru Maica Domnului, că ne-au dăruit aşa un Praznic şi aşa o biserică de frumoasă !
Să se ştie că atunci când spun „credincioşii săi”, îi socotesc împreună pe ctitorii şi donatorii, adică pe cel care a dăruit terenul – Petre Călian, care a împlinit dorinţa mamei sale ca pe „ogorul” ei să se zidească o biserică, precum şi pe primarul Ioan Lungu, epitropii, consilierii şi slujitorii acestui Sfânt Altar.
Mare este lucrarea lui Dumnezeu prin Sfânta şi de Dumnezeu Născătoarea Fecioara Maria, căreia în ziua sărbătorii ne închinăm şi o rugăm să ne acopere ca şi pe cei din biserica Vlahernei, pentru că acum avem şi noi Vlaherna noastră de la Burdujeni!

Pr. Gheorghe HUSARCIUC


Anunţ

Avem bucuria de a Vă înştiinţa că, Duminică - pe data de 27 septembrie 2009, va avea loc Slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, situată în cartierul sucevean Cuza Vodă I – din Burdujeni, str. Mircea Damaschin nr. 2-A.
Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei Şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.
Slujba de Priveghere se va săvârşi Sâmbătă – 26 Septembrie 2009, ora 17.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din Burdujeni s-a pregătit de sărbătoare.
 Vizualizări articol: 884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din Burdujeni s-a pregătit de sărbătoare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei