Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2009 - Anul XIV, nr. 222 (4208)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prin labirintul istoriei

Secolul al XIX-lea sau „veacul naţionalităţilor”, cum este cunoscut îndeobşte în istoria universală, cu un capitol cronologic scris important „Epoca Modernă” a însemnat, la scară europeană şi mondială, un întreg angrenaj de schimbări majore, evidenţiate prin aplicarea practică a unor idei răsfrânte încă din veacul „iluminat” precedent asupra societăţii: revoluţie, reformă, democraţie, partide politice, constituţie, toate conducând la construcţiile naţionale, aşa cum le percepem noi astăzi ca state de sine stătătoare pe harta lumii. Fiecare stat a avut în această perioadă de veac XIX o evoluţie „labirintică” prin istorie, spaţiul românesc integrându-se la toate palierele societăţii acestui angrenaj de factori, rezultatele fiind evidente şi de durată: Unirea de la 1859, Regatul României (1866-1918) şi măreaţa înfăptuire unitară de după Primul Război Mondial, România Mare.
Crestomaţia sau culegerea de texte istoriografice „Prin labirintul Istoriei, stat, societate şi individ în perioada construcţiei naţionale”, coordonată de prof.univ.dr. Dumitru Vitcu de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, vine să completeze imaginea de ansamblu, destul de sumară şi lacunară, pe care mulţi dintre noi ne-am format-o „searbăd” despre realităţile spaţiului românesc, din perioada sus-amintită, care se subînscrie de fapt contextului european al afirmării naţionale.
Culegerea de studii a apărut prin finanţarea proiectului ştiinţific omonim sub care apare volumul de faţă, înscris în cadrul grantului GAR nr. 11/2008, de către Academia Română şi prin amabilitatea Editurii Junimea, fiind structurată intuitiv şi sugestiv pe câteva capitole mari: Dincolo de orizont, Realităţi istorice, impresii şi imagini locale, Tendinţe iniţiative, dezbateri, Chipuri, direcţii şi acţiuni modernizatoare, Dincolo de fruntariile vremelnice, Ipostaze ale crizei şi un capitol important, de final, Început de regim totalitar, cartea acoperind astfel, prin studiile sale un secol şi jumătate din afirmarea naţională românească de secol XIX şi XX.
Dintre autorii care semnează studiile inovatoare în domeniul istoriei noastre naţionale se numără câteva nume consacrate deja, istoricul Dumitru Vitcu, coordonatorul acestui volum, Tudor Dan Duzinschi, Dinu Balan, Mihai Ştefan Ceauşu şi alţii despre care, în Cuvântul Înainte, universitarul sucevean mărturiseşte: „specialişti consacraţi, ori tineri cercetători situaţi pe varii trepte ale afirmării ştiinţifice, şi-au propus să ofere cititorului avizat, ca şi publicului îndrăgostit de istorie, o suită de aspecte, chipuri şi imagini, preocupări sau acţiuni, împliniri sau obstacole semnificând, laolaltă, tot atâtea „stop-cadre” tematice utile, poate chiar indispensabile, viitoarelor monografii ori sinteze.
 

(Adrian POPOVICI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prin labirintul istoriei.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prin labirintul istoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Religie? trimis de
(22 sep 2009, 12:28:40
Din pura curiozitate, ce cauta articolul asta la capitolul religie? Este un articol serios despre studii asupra istorie locuitorilor spatiului asa-zis carpato-danubiano-pontic.

Este un articol respectabil.

Traiam cu impresia ca aceasta sectiune a ziarului este dedicata publicarii diverselor basini mentale debitate de diversi crestinopati care cred ca ortodoxia este dreapta credinta si ca noi ceilalti vom arde in flacarile iadului pentru ca nu am facut alegerea corecta.

Va rog sa reincadrati acest articol macar ca o reparatie morala pentru domnul Adrian Popovici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei