Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 iun 2009 - Anul XIV, nr. 130 (4116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce este Antimisul?

Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt şi patimile lui Hristos. El se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Originea antimisului datează din vremea persecuţiilor împotriva creştinilor. Ţinând seama că în primele secole creştinii săvârşeau Sfânta Liturghie pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfă şi că de multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor în timpul oficierii Sfintei Liturghii, aceştia înfăşurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-şi continua slujba în alt loc, s-a ajuns să se pună în această bucată de pânză părticele din moaştele martirilor.
Antimisele se sfinţesc prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi poartă semnătura episcopului. Preotul primeşte antimisul de la episcopul său, a cărui semnătură garantează nu numai existenţa unei comunităţi euharistice locale, ci şi comuniunea sacramentală ce există între el şi preot.
Sfinţirea antimisului o poate face numai episcopul. Fără antimis nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie. În sfântul antimis se păstrează un burete, cu care se adună părticelele căzute din întâmplare de pe sfântul Disc.
În timpul Liturghiei catehumenilor, antimisul se desface (pentru că la sfârşitul Sfintei Liturghii este împăturit) şi pe el se aşează discul şi potirul cu cinstitele Daruri, ce urmează a fi sfinţite. După sfinţirea darurilor şi împărtăşirea cu ele, sfântul antimis se împătureşte şi pe el se aşează Sfânta Evanghelie.
Atunci când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, antimisul ţine locul Sfintei Mese (după cum îi arată şi numele – ante mensa = în locul mesei). În primele secole episcopul sfinţea o piatră ce conţinea sfintele moaşte, piatra ce era pusă pe masa altarului. În cazul în care se dorea ca Liturghia să fie oficiată în afara lăcaşului de cult, preotul era nevoit să ia cu el şi piatra cu moaşte, lucru incomod. Aşa s-a ajuns ca piatra cu moaşte să fie înlocuită de o pânză cu moaşte, adică antimisul din zilele noastre.
Antimisul simbolizează mormântul Mântuitorului, precum şi giulgiul în care a fost înfăşurat trupul Domnului la punerea Sa în mormânt.
 

(Adrian Cocoşilă, sursa: www.crestinortodox.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce este Antimisul?.
 Vizualizări articol: 1444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce este Antimisul?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei