Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 iun 2009 - Anul XIV, nr. 130 (4116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dolhasca

Copil de 9 ani, hărţuit de o beţivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un copil în vârstă de 9 ani, din satul Gulia – Dolhasca, este hărţuit de sora bunicii sale, care încearcă pe toate planurile să-l interneze pe copil „la nebuni”, pentru că i-a spart un geam la casă. Saveta Bucovanu, cunoscută consumatoare de băuturi alcoolice, îl mai acuză pe băiat că „torturează pisici şi câini bătând cuie în ei, tăindu-i cu cuţitul, înecându-i în Şomuz”. Femeia nu se opreşte aici cu acuzaţiile. „În această primăvară, la cei 9 ani ai săi, se ocupă de furatul de la noi. În ultima etapă, scoate lucrurile din casă după spargerea geamurilor şi le dă foc. Şi toate acestea sub privirea îngăduitoare a bunicii”, a mai spus reclamanta, care, ajutată de un prieten „intelectual” de la Bucureşti, căruia nu i-a dat numele, a reuşit să împroaşte cu noroi atât într-un copil de doar 9 ani, cât şi în bunica care-l creşte, Maria Drăgan.
Şi aceasta este acuzată de Saveta Bucovanu că îşi creşte nepoţii doar pentru bani, fără a avea „suflet pentru copii”, că are o influenţă negativă asupra minorilor şi îi incită la furt şi distrugere. După ce am primit la redacţie sesizarea făcută de Saveta Bucovanu, ne-am deplasat la Gulia, pentru a afla care este adevărul.

 

Conflict între fraţi

La Gulia, ne-am lovit de o sărăcie lucie. Două căsuţe sărăcăcioase, aproape lipite una de cealaltă. Într-una locuieşte o bunică cu doi nepoţi, şi alături, într-o casă neîngrijită, locuiesc Saveta şi Ioan Bucovanu, doi fraţi necăsătoriţi, trecuţi bine de 50 de ani. Deşi sunt rude, conflictele între fraţi se ţin lanţ. Şi toate acestea din cauza băuturii. Saveta este cea care „toarnă gaz pe foc”, atunci când este sub influenţa băuturilor alcoolice (am găsit-o acasă înconjurată de sticle deja goale, aruncate pe jos şi pe pervaz) şi începe să-şi acuze sora şi nepoţii de tot felul de năzdrăvănii.

 

„Vecina” agresivă

Cei doi copii, Constantin Ioan şi Elena Emanuela, sunt crescuţi de bunica Maria de când erau foarte mici. Tatăl copiilor are o boală neurologică şi este internat la Centrul de Recuperare de la Sasca. După ce bărbatul ei a fost internat la Sasca, mama copiilor „s-a încurcat” cu un alt bărbat, cu care mai are un copil. În aceste condiţii, bunica şi-a luat angajamentul să crească singură copiii.
Am stat de vorbă cu asistenţii sociali din cadrul Primăriei Suceava, Florentina Stoleru şi Gabriela Rotaru, care cunosc bine cazul femeii.
„Bunica încasează alocaţiile celor doi copii, fiecare în valoare de 42 de lei şi o alocaţie dublă pentru băieţel, care are grad de handicap mediu. Copiii nu sunt în plasament la bunică şi aceasta nu ia bani de la stat pentru că îi creşte”, ne-a explicat asistentul social Florentina Stoleru.
Tot aceasta a precizat că, de multe ori, Saveta Bucovanu vine la Primăria Dolhasca şi face scandal, vorbeşte foarte urât şi aduce fel şi fel de acuzaţii la adresa surorii şi nepotului acesteia.
„Nu ştim ce urmăreşte, dar le face mult rău. Copiii sunt foarte ataşaţi de bunică şi pentru că <vecina> este mereu beată, ţipă, vorbeşte urât, îi deranjează foarte mult pe copii. Emanuela învaţă foarte bine şi este un copil foarte bun. Băiatul a întrerupt şcoala de câteva luni, pentru că bunica a avut o fractură la un picior şi nu a mai putut să-l ducă la şcoală”, ne-a explicat asistentul social Gabriela Rotaru.

 

Nu trebuie separaţi de bunică

Specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava au făcut mai multe anchete sociale la casa bunicii şi au tras concluzia că cei doi fraţi sunt foarte ataşaţi de bunică şi nu este cazul să fie despărţiţi sau scoşi din acest mediu.
„Copiii nu au fost bătuţi, agresaţi verbal, sunt bine crescuţi. Băiatul nu a putut fi însoţit la şcoală de bunică, pentru că aceasta a avut probleme medicale. Vom face o nouă evaluare a băiatului, pentru a vedea dacă nu cumva are nevoie de învăţământ special, el fiind acum înscris la o şcoală normală. Minorii nu sunt în situaţie de risc şi nu se impune separarea acestora de bunica paternă”, ne-a declarat directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Niculina Doina Daneliuc.

 

Copii nevinovaţi, care au nevoie de ajutor

Am stat de vorbă cu mai mulţi oameni din satul Gulia, care ne-au spus că Maria Drăgan nu bea, nu fumează, lucrează prin sat cu ziua, pentru a le oferi o masă caldă nepoţilor ei. Femeia le cumpără rechizite, le pune pacheţel la şcoală, din puţinul pe care-l are. Deşi în casa bunicii imaginea este dezolantă: multe haine adunate pe un pat vechi, pământ pe jos, o sobă stricată, două cârje de lemn în care se sprijină femeia, după ce a suferit o fractură la picior, o ladă veche în care au mai rămas câţiva cartofi de anul trecut, o mămăligă, o ceapă strivită şi o căldare cu apă pe masă, totuşi, copiii sunt îngrijiţi şi nu par a fi „nebuni”, cum îi numeşte sora bunicii.
Mahmură, cu ochii bulbucaţi, roşii de la băutură, Saveta Bucovanu, îmbrăcată într-o pijama foarte murdară, dar cu unghiile date cu lac roşu, femeia ne-a spus ieri că „nepotul ar trebui legat, dus la nebuni”, asemeni unui câine. Fără pic de conştiinţă, această femeie aduce acuze grave unui copil şi bunicii acestuia, care-i este soră.

Ioan şi Emanuela au nevoie de ajutorul autorităţilor, al comunităţii să scape de coşmarul rudei beţive, care le tulbură liniştea. Copiii au nevoie de hăinuţe, de jucării, de cărţi, de hrană, pentru a creşte normal. Bunica nici nu vrea să audă să-şi dea nepoţii la stat, după ce s-a chinuit ani de zile să-i crească sănătoşi şi să-i poarte la şcoală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copil de 9 ani, hărţuit de o beţivă.
 Vizualizări articol: 1761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 8 voturi
Copil de 9 ani, hărţuit de o beţivă4.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   . trimis de
( 6 iun 2009, 13:42:51
Ce fatza are ordinara asta. De aici ne dam usor seama ce viatza a dus.
2.   In sfirsit o poza cu gabriela alias temida... trimis de
( 6 iun 2009, 21:50:12
...ma bucur ca in sfirsit gabriela alias temida a luat chip.Si eu care ma gindeam la un portret robot ca fiind laie si bucalaie adica cu ceva sunci pe fund si .... in fine.Succes si da-i in continuare cu ce vrei ca se vede ca-ti prieste.

Ah eruditu,agramatu,alambicatu... scriu eu nu te mai obosi sa raspunzi .Prietenii stiu de ce.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei