Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2009 - Anul XIV, nr. 54 (4040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Baba Dochia şi primăvara

Numai după calendar, de 1 martie vine primăvara! Adeseori, e ba prea frig, ba prea cald. Uneori, după câteva zile calde, vine iar viscolul şi zăpada. Bunicii noştri numeau zilele cu vreme schimbătoare, de la începutul lui martie, zilele babelor. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se spune că încep moşii şi vine căldura. De fapt, pe 9 martie Biserica sărbătoreşte martiriul celor 40 de Mucenici de la Sevastia, dar oamenii mai încurcă lucrurile…
Uneori sunt mai multe zile cu frig şi zăpadă decât numărul babelor. Prin unele părţi, ţăranii le spuneau „zile împrumutate” (de primăvară de la iarnă) şi le numeau după câte o pasăre: ziua sturzului, ziua mierlei, a cocostârcului, a ciocârliei, a cucului, a rândunelelor… Una va fi ziua mieilor.
Oamenii credeau că pot „ajuta” primăvara să biruiască iarna dacă în prima zi din martie, de Baba Dochia, nu lucrează. Numai unele femei torceau, cum a tors şi Dochia pe drum, fără să-i pese de ploaie sau frig, adăpostită sub cojoace cum era.

Baba Dochia în munţi
În multe regiuni muntoase se întâlnesc aglomerări de stânci cu forme ciudate. Geologii ţi-ar spune că e vorba de eroziune, dar oamenii locului credeau că e vorba de Baba Dochia şi de turma ei. Se găsesc pe Ceahlău, la Vama Buzăului, la Izvorul Râului Doamnei, în Munţii Semenic. Şi cine nu a auzit de Babele de pe Caraiman?

Mărţişorul de azi
De când nu mai e aducător de noroc şi sănătate, mărţişorul s-a transformat de mai multe ori. Înspre 1900, bănuţul de argint a fost înlocuit cu semne de noroc din aur, argint sau metale ieftine: trifoi cu patru foi, purceluş, cărţi de joc, zaruri. Îndrăgostiţii dăruiau inimioare. Prin anii â50, după război, au apărut mărţişoarele ieftine, din lemn şi mărgele. Ca o reacţie, au apărut mărţişoarele puse sub semnul artei şi unicatului de către artiştii plastici, făcute din orice: mărgele, scoici, flori uscate, tablă, plastic, sticlă… Acum a ajuns să însemne orice! După Revoluţie s-au vândut drept mărţişoare broşe ieftine chinezeşti. Simţul afacerilor, ce vrei?! Mărţişorul a dobândit forme şi sensuri noi, statornic a rămas doar şnurul…

Ştiaţi că…
- Baba Dochia şi-a „împrumutat” numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 Martie? Dar, atenţie, nu sunt una şi aceeaşi persoană! Sfânta Evdochia s-a lepădat de viaţa păcătoasă pe care o ducea, călugărindu-se, făcând minuni şi întorcând pe mulţi la dreapta credinţă. A trăit pe vremea împăratului Traian.
- Tot de 1 martie oamenii „îşi alegeau baba”? Adică fiecare îşi alege o zi până pe 9 martie şi cum va fi vremea în ziua respectivă aşa îi va fi şi lui inima în anul care urmează!
- În aceeaşi zi, femeile alungau puricii din casă? De exemplu, în Ţara Haţegului, strângeau gunoiul din casă şi din curte, îi dădeau foc, săreau cu toţii peste foc şi ziceau: „Mărţişor afară, mărţişor în casă, puricii, la a treia casă!”.

(Ana PASCU, sursa: www.ziarulumina.ro)  
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baba Dochia şi primăvara.
 Vizualizări articol: 724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baba Dochia şi primăvara0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei