Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2009 - Anul XIV, nr. 38 (4024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crucea Învierii

Domnul sfinţeşte lumea începând cu Sine, cu trupul Său, în iubirea Sa. În însăşi purtarea crucii, în jertfirea Sa, Domnul desfiinţa păcatul şi sfinţea făptura. Dacă reazemul răului, al păcatului este egocentrismul, iubirea divină, crucea poartă în ea desfiinţarea lui. În Hristos păcatul se mistuie în flacără, în oceanul iubirii Sale dumnezeieşti. “Acolo unde este jertfa, acolo este nimicirea păcatelor, acolo este împăcarea cu Stăpânul, acolo este sărbătoare şi bucurie”, învaţă Părintele nostru Ioan Gura de Aur. Iar, după Sfântul Chiril al Alexandriei, “la Tatăl nu se poate intra decît în stare de sacrificiu”. “Starea de sacrificiu" e şi calea noastră unii către alţii.

Toată viaţa Domnului este purtare a crucii şi desfiinţare a păcatului. Şi întruparea Sa, a Celui care “în chipul lui Dumnezeu fiind, în chip de rob” (Filip. II, 7); şi naşterea în peşteră, în iesle; şi faptul că El “prin care toate s-au făcut” vieţuind pe pământ “nu are unde să-şi plece capul”; şi hulirea din partea fariseilor că “strică legea”, sau “că stă la masă cu vameşii şi păcătoşii”. El “plinitorul legii şi Cel “fără de păcat...” etc.

Părinţii Bisericii şi teologii observă că Domnul desfiinţează păcatul şi înseşi însuşirile firii: în foamea, în setea, în oboseala, în atitudinea sa faţă de suferinţă, de moarte etc. În nici una din acestea nu lasă firea Sa omenească “să lunece spre păcatul plăcerii”. În toate El împlineşte “voia Tatălui” care în esenţă e tot iubirea. A cunoscut şi Mântuitorul fericire, bucurie. Dar de ce fel de calitate? Fericirea Domnului este aceea pe care o şi propovăduieşte, de pilda în Predica de pe munte. Şi cum se ştie aceasta constă în simplitatea duhului; în plânsul, suspinul, faţă de suferinţele semenilor; în blândeţe; în foame şi sete de dreptate, de adevăr; în milă şi curăţie a inimii; în slujirea păcii şi acceptarea suferinţei pentru alţii, a crucii. Bucuria Lui este bucuria de a prăznui Paştele cu ucenicii (Luca XXII, 15), de a-i împărtăşi din trupul şi sângele Lui jertfit; este bucuria învierii cu care întâmpină pe mironosiţe în dimineaţa pascală, când le spune: “Bucuraţi-vă...” (Matei XXIII, 9); bucurie a Crucii şi Învierii. Către această bucurie tinde întreg cursul vieţii Sale; către acest moment suprem, moment pe care El îl numeşte “ceasul Meu”. E cea care înseamnă deodată: pătimire şi preamărire: “Părinte a venit ceasul! Preamăreşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preamărească...”

(Ioan XVII, 1).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crucea Învierii.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crucea Învierii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei