Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2008 - Anul XIII, nr. 224 (3905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primim de la cititori

Îngerul păzitor al Muzeului

Este obiceiul ca instituţiile de cult să stea sub oblăduirea unui patron. În situaţia noastră, respectiv cu prilejul înfiinţării unui muzeu religios în sălile fostei clădiri a primăriei din Pătrăuţi, judeţul Suceava, ne-am gândit şi am chibzuit mult ce protector să desemnăm. Neputându-ne hotărî asupra acestuia, întâmplarea sau un semn dumnezeiesc ne-a venit în ajutor, şi, fără ezitări de prisos, l-a ales pe măsură.

Căutând prin sertarele bibliotecii mele, am dat de o pânză moştenită de la bunicii soţiei, pânză pe care abia de se desluşea un chip de înger. Era o mai veche icoană la care aceştia se închinau odinioară, cerând ocrotirea căminului lor.

Am luat lucrarea, aşa indecisă cum era, şi am încredinţat-o unui pictor rutean, care s-a şi semnat pe marginea acestei picturi. După ce a analizat-o minuţios, acesta a restaurat-o, dar nu în spiritul picturii ortodoxe, ci în cel apropiat de figurile divine din tablourile renascentismului italian.

În felul acesta s-a născut o fiinţă terestră şi divină totodată, un fel de femeie-înger. Rotundul plin al feţei, aşezat pe un gât lung şi suav, aminteşte de trăsăturile chipurilor feminine ale lui Rafael, iar ochii îşi îndreaptă privirea înainte, ca şi când ar dori să despice nemărginirea, pentru a afla secretele ascunse minţii omeneşti. Figura ei fermecătoare, înseninată de câteva tuşe de lumină, este încadrată de un păr negru în care se reflectă nuanţele albastre ale fondului pe care este aşezat capul şi nuanţele roz, răsfrângeri din haina care-i acoperă trupul. Culorile dominante, albastru şi roşu, ne ajută să înţelegem misterul întrupării ei din slava cerului şi patima pământului. Smerindu-ne în faţa ei, sau adorând-o pătimaş, o implorăm acum, la început de drum, să ne însufleţească şi să ne dăruiască puterea gândurilor ei hotărâte şi temerare.

Oare va reuşi această femeie-înger, o autentică madonă a Bucovinei, să împrumute Muzeului nostru ceva din slava ei?

Prof. Arhid. Ştefan HRENIUC

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îngerul păzitor al Muzeului.
 Vizualizări articol: 649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Îngerul păzitor al Muzeului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Raspuns trimis de
(24 sep 2008, 09:30:25
ia sa vedem. o bucata de panza cu vopsea pe ea este o fiinta si umana si divina.

cam largim definitiile tovarase, o bucata de panza vopsita e o bucata de panza vopsita.

daca va reusi sa imprumute ceva din slava ei zici? nu, intru-cat nu are slava. dar v-a imprumutat tuturor ceva din inteligenta lor, intru-cat sunteti la fel de destepti ca un gandac de bucatarie lobotomizat.

si daca e atat de simplu sa faci o fiinta atat divina cat si umana(vreo 2 pensule si niste boiala) atunci, ce mai atata ne frecati la cap cu "mantuitorul" de dimineata pana seara, si la ocazii speciale si noaptea?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei