Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iul 2008 - Anul XIII, nr. 173 (3854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Texte alese despre educaţie

Problemele de educaţie au preocupat în chip deosebit pe scriitorii din primele veacuri creştine, ceea ce era de la sine înţeles, mai ales ca nouă religie, odată cu răspândirea ei, nu putea să ignore necesitatea creşterii tinerilor în alt duh decât al păgânismului. Aşa se face că un Ioan Gura de Aur, bunăoară, va alcătui un tratat intitulat "Despre slava deşartă şi despre creşterea copiilor".

În condiţiile de odinioară, când Biserica aflată la începuturile ei n-avea alte mijloace de educare a copiilor decât familia, - atunci funcţionarea unor şcoli creştine nu era încă posibilă - înţelegem ce rol important aveau părinţii şi mai ales mamele." (Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului)

 

"A educa copiii cum trebuie, iată toată morala noastră! Casa părintească este o grădină în care creşte cea mai nobilă floare: floarea umană. Pe aceasta o avem de îngrijit. Ea trebuie să devie tare, pentru a putea purta roade sănătoase." (Carneri)

"A educa e mai greu decât a studia, de aceea sunt puţini educatori în mulţimea de învăţaţi." (Vasile Conta)

"Acolo unde se cere un galben pentru ridicarea de oraşe, castele, monumente, arsenale - daţi o sută pentru creşterea şi educaţia unui copil!" (Martin Luther)

"Adevăratul educator se îngrijeşte mai mult de propriul său caracter şi de propria sa activitate decât de acelea ale copilului." (G.G. Antonescu)

"A-i pedepsi pe copii pentru greşeli pe care nu le-au făcut sau chiar a-i pedepsi sever pentru nişte greşeli uşoare înseamnă să pierzi cu totul încrederea lor." (Jean de La Bruyere)

"Am putea spune, fără să greşim, că suntem atâta de creştini câtă copilărie pură am izbutit să păstrăm în noi până la sfârşitul vieţii." (Nichifor Crainic)

"Aşa după cum o mamă se coboară la nivelul de înţelegere al pruncului ei, fără a înceta să fie mamă, ca să-l poată ridica treptat la vârsta deplinătăţii lui, tot astfel şi Dumnezeu Se smereşte pe Sine, ca să înalţe omul la comuniunea de viaţă veşnică a Sfintei Treimi. Lepădarea de sine nu înseamnă pierderea de putere, ci dobândirea unei puteri spirituale noi, puterea iubirii divine, care depăşeşte orice egoism individualist sau colectiv şi promovează dăruirea de sine." (Pr. Prof. Dr. Dumitru Popescu)

"Aş vrea să facem pe copil să simtă că-l certăm din dragoste, şi cum am putea să facem să simtă aceasta decât prin blândeţe?" (Turgot)

"A-ţi învăţa copiii să facă binele înseamnă a le lăsa moştenirea cea mai preţioasă." (Montegazza)

"Bun lucru este acela de a-i predispune pe copii spre căinţa astfel încât, fără teamă, cu încredere şi lacrimi, să vină la voi şi să vă spună: "Am făcut ceva rău!"" (Sf. Teofan Zăvorâtul)

"Calea de căpetenie pentru o bună-creştere nu este dojană şi ceartă, ci efortul de a uşura drumul spre bine. Trebuie să deştepţi în altul dorul de a face bine. Trebuie să-l ridici, nu să-l cobori." (Fr. W. Forster)

"Candoarea copilăriei se întâlneşte pe acelaşi plan înalt cu sfinţenia. Lupta sfântului este aceea de a menţine nivelul iniţial de candoare. Precum valurile marii macină pe nesimţite ţărmul de piatră, tot astfel valurile vieţii nimicesc cu timpul blocul de candoare al copilăriei." (Nichifor Crainic)

"Capul copilului nu este un vas pe care să-l umpli, ci o făclie pe care să o aprinzi astfel încât, mai târziu, să lumineze cu lumina proprie." (Plutarh)

"Când aplicăm severitatea unde nu trebuie, nu mai ştim s-o aplicăm unde trebuie." (Joubert)

"Cât timp ţine educaţia? Atât cât ţine şi viaţa." (Michelet)

"Cea mai bună educaţie este ca omul să se dezobişnuiască să facă rău." (Pr. Dumitru Irina)

"Cea mai bună moştenire pe care o puteţi lăsa copiilor voştri este educaţia creştin-ortodoxă. Să îi învăţaţi adevărurile de bază ale credinţei noastre. Să îi învăţaţi să fie evlavioşi şi să se roage, din fragedă pruncie, atât cu cuvântul vostru, cât mai ales prin exemplul vostru. Degeaba se vor chinui mai târziu preoţii sau profesorii de religie să îi înveţe toate acestea, dacă nu veţi pune voi bazele acestei educaţii încă de acasă! Povăţuiţi-i pe copiii voştri să trăiască creştineşte şi cu frică de Dumnezeu. Numai aşa puteţi spera că mai târziu să fiţi mândri de ei şi nu să ajungeţi să plângeţi pentru dânşii. Dacă copiii voştri trăiesc cu frica lui Dumnezeu, vor fi şi ascultători, şi recunoscători faţă de voi mai târziu. Dacă îi veţi învăţa să Îl iubească pe Dumnezeu, atunci cu siguranţă că va vor iubi în mod sincer şi pe voi." (Episcopul Irineu)

"Cea mai importantă parte a lucrării noastre constă în a-i da toate posibilităţile pentru o bună acomodare în viaţa socială. Aparţinând unei comunităţi care se lărgeşte continuu, trecând de la cercul mic familial la şcoală, apoi în comunitatea unde va lucra, copilul se va găsi succesiv faţă în faţă cu probleme diferite, se va confrunta cu încercări pe care trebuie să le depăşească, iar noi nu vom fi întotdeauna lângă el pentru a-l ajuta să-şi rezolve problemele şi să depăşească greutăţile." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Cei ce lipsesc copiii de religie fac o crimă faţă de viitorul lor de oameni pe această lume şi faţă de mântuire pentru lumea veşnică; a nu face educaţie religioasă copilului e a proceda la o operaţie caracterizată de infirmizarea sufletului, e a amputa fiinţa omenească de ceea ce are mai de preţ." (Vasile Bancila)

"Cel care este maestru în educaţie poate schimba faţa lumii." (Leibnitz)

"Cel dintâi scop al unei şcoli ar trebui să fie educaţia umană, adică înălţarea, mobilizarea firii omeneşti; înălţare înseamnă că omul trece de la frică la curaj, de la lene la muncă, de la furie la stăpânirea de sine, de la minciună la adevăr." (Nicolae Moisescu)

"Cele mai multe din elementele educaţiei se asimilează pe cale de încredere şi de afecţiune între educator şi educat. Din acest punct de vedere, nimeni n-a întrecut pe marele Pedagog al creştinismului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a Cărui bunătate, blândeţe şi capacitate de a inspira încredere n-au fost întrecute de nimeni: "Lăsaţi copiii să vină la Mine!", "Veniţi la Mine, căci jugul Meu este bun, iar sarcina Mea e uşoară!"; "Oile Mele ascultă glasul Meu şi Eu le cunosc şi ele vin după Mine. Eu le dau viaţă veşnică şi în veac nu vor pieri şi nimeni nu le va răpi din mâna Mea!"" (Ioan 10, 27-28)" (Pr. Prof. Ioan G, Coman)

"Chiar şi copiii cei mai mici sunt în stare să se bucure de momentele liniştite." (Elizabeth White)

"Chiar şi copiii mici trebuie să cunoască Scripturile, bineînţeles, la un nivel care le este lor accesibil." (Elizabeth White)

"Cine închide ochii asupra anilor de educaţie din casă şi-şi pune nădejdea în minutele şcolii, fără să-şi dea seama că scrisul, cititul şi socoteala ajută numai jumătatea stângă a creierului, acela din capul locului osândeşte copilul şi-i primejduieşte viitorul." (Simion Mehedinţi)

 

(Sursa: Ignatie Monahul, www.crestinortodox.ro)
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Texte alese despre educaţie.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Texte alese despre educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei