Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 apr 2008 - Anul XIII, nr. 95 (3776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semnificaţia Deniilor

Denia de marţi.

Denia de marţi aminteşte predicile lui Iisus, prin care a prevestit moartea şi în vierea Sa, iar cea de miercuri aminteşte de trădătorul Iuda şi de femeia desfrânată care a devenit mărturisitoare a credinţei. "Denia celor 12 Evanghelii" din Joia Mare vorbeşte despre Cina cea de Taină, când Iisus a instituit Taina Împărtăşaniei. Vinerea Mare sau "Vinerea Seacă" este zi de doliu, amintind de jertfa lui Iisus, răstignit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc. Sâmbăta Mare este zi de reculegere şi este urmată de Slujba din Noaptea de Înviere şi de fericita Duminică a Paştelui.

Prea Sfinţitul Visarion a tâlcuit semnificaţiile pildei grăuntelui de grâu, despre care Mântuitorul a vorbit în ziua de miercuri. De la PS Visarion am aflat că acest grăunte de grâu Îl întruchipează chiar pe Mântuitor.

"Primele trei zile ale acestei săptămâni mari au o conotaţie liturgică deosebită prin faptul că ele se prezintă ca simboluri introductive ale patimilor. Fiecare zi abordează o temă. De exemplu, Dreptul Iosif şi Smochinul cel uscat sau neroditor în Sfânta şi marea zi de Luni, Cele zece fecioare şi mirele care vine la miezul nopţii în Sfânta şi marea zi de Marţi şi apoi ungerea cu mir din Betania şi trădarea lui Iuda în ziua de Miercuri. Evanghelia ce se citeşte la slujba deniei de marţi seara este de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, din capitolul al XII-lea. Ea ne relatează de fapt câteva elemente şi momente întâmplate după învierea lui Lazăr. Cei care fuseseră părtaşi la această minune mărturiseau despre felul în care Mântuitorul Iisus Hristos îl înviase pe Lazăr cel mort de patru zile. (Ziarul Lumina)

 

Iisus Mântuitorul: Vinerea Mare, "Vinerea Neagră" sau "Vinerea Seacă" este ziua de doliu a creştinătăţii.

Este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce pentru a "răscumpăra" neamul omenesc. Evanghelia după Matei arată că Iisus a fost înmormântat de Iosif şi Nicodim. La cererea arhiereilor şi fariseilor, mormântul a fost sigilat cu 7 peceţi, iar paza a fost asigurată de 30 de soldaţi romani şi 1.000 de slujitori ai arhiereilor.

 

Învierea lui Iisus: În dimineaţa zilei de duminică, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov şi Salomeea au găsit mormântul gol, iar îngerul Domnului le-a anunţat că "Hristos a înviat". Apoi, Iisus li s-a arătat şi le-a cerut să le spună ucenicilor să meargă în Galileea, unde îl vor vedea. După 40 de zile de la Înviere, Iisus s-a înălţat la Ceruri şi, aşa cum spune "Crezul", "şade de-a dreapta Tatălui şi iarăşi va să vie cu slavă, să judece viii şi morţii", iar "împărăţia Sa nu va avea sfârşit".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnificaţia Deniilor.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Semnificaţia Deniilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei