Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 apr 2008 - Anul XIII, nr. 95 (3776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Tradiţie

Arta închistririi ouălor la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În Duminica Floriilor, la Moldoviţa s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Târgului de ouă de Paşti, manifestare organizată de Asociaţia de Ajutor Mutual A.D.A.M. Moldoviţa.

Câteva zeci de huţuli din Moldoviţa, dar şi din localităţile limitrofe, au fost prezenţi la târg cu cele mai frumoase ouă închistrite. Fie că erau tineri sau vârstnici, cu ouă închistrite de ei sau cu ouă încondeiate de bunici şi adunate în colecţii personale, târgul de la Moldoviţa a fost un succes, un pas mic spre o realizare mare, aceea de a face din Moldoviţa o localitate – emblemă a meşteşugului închistririi ouălor.

 

Tradiţii locale

Printre cei care au pus bazele acestei manifestări, care se doreşte a fi una cu tradiţie la Moldoviţa, se numără Mihaela Hiche şi Casian Balabasciuc, care au apreciat, la deschiderea oficială a târgului, „că prin această acţiune se doreşte punerea în valoare a tradiţiilor locale şi a oamenilor care prin munca, arta şi dăruirea lor le perpetuează. Totodată se doreşte evidenţierea frumuseţii portului popular din bazinul Moldoviţei”.

Lucia Condrea, cunoscută deja ca o ambasadoare a Moldoviţei peste hotare, după ce în 15 ani a participat la peste 90 de expoziţii internaţionale cu ouă închistrite, decorate, în şase tehnici diferite, a sprijinit cu tot sufletul iniţiativa Asociaţiei de Ajutor Mutual A.D.A.M. Moldoviţa de a avea un târg al ouălor în localitate.

 

Colecţie personală de 250 de ouă

La Târgul de ouă de la Moldoviţa am întâlnit-o şi pe Maria Năstase, care a venit cu o colecţie personală de 200 de ouă închistrite, pe care le-a adunat de-a lungul timpului.

„Este o pasiune de-a mea. Am o colecţie personală de peste 250 de ouă închistrite, ouă pe care le-am achiziţionat în timp. Nu ştiu să încondeiez ouă, dar mi-a plăcut să adun aceste mici capodopere”, ne-a spus Maria. Ea s-a ocupat toată viaţa de cifre, fiind contabil, dar asta nu a împiedicat-o să iubească culorile, geometria ouălor şi arta lăsată de strămoşii ei. Femeia ne-a spus că deocamdată nu s-a gândit ce va face cu colecţia. Chiar dacă fetele ei nu sunt interesate de colecţia de ouă, femeia speră ca măcar nepoatele să pună preţ pe aceste nestemate şi să le primească drept moştenire de la bunică.

 

Tinerii, interesaţi de tradiţiile huţule

Ne-am bucurat să descoperim şi tineri interesaţi de arta încondeierii ouălor. Circa 15 elevi de la Grupul Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa au început, de vreo trei ani, să încondeieze ouă în mod organizat, la un cerc de creaţie coordonat de profesoara Elisaveta Bârleanu.

Ei nu învaţă doar să închistrească ouă, ci şi să danseze, să se îmbrace şi să preţuiască costumul popular huţul (catrinţă ţesută cu dungi verticale de culoare roşie, cămăşi din bumbac cu cusătură deasă – negru, galben, roşu, baticuri mari, în culori vii – roşii cu flori multicolore, opinci din piele de porc).

Majoritatea încondeietoarelor care s-au prezentat la târgul de duminică purtau costumul popular huţul. Un alt grup de tinere încondeietoare veniseră de la Câmpulung Moldovenesc. Ele activează de doi ani la cercul de creaţie al Şcolii „Bogdan Vodă”, coordonat de profesoara Otilia Mahu (câştigătoarea din acest an a trofeului Festivalului Internaţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti).

Otilia s-a născut în Moldoviţa şi îi învaţă pe tinerii din Câmpulung arta încondeierii ouălor după metode vechi, huţule, specifice în bazinul Moldoviţa.

 

Spectacol şi premii

Încondeietoarea Lucia Condrea a fost prezentă la târgul din Duminica Floriilor cu câteva exponate - ouă decorate – din colecţia personală, piese care se găsesc permanent în muzeul ouălor încondeiate pe care l-a inaugurat, anul trecut, la Moldoviţa. Contribuind foarte mult la realizarea acestui târg, Lucia Condrea a apreciat că „incontestabil, cele mai frumoase, mai reprezentative şi mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri străvechi, precreştine, sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huţuli. Huţulii sunt universal recunoscuţi pentru măiestria cu care realizează ouăle pascale, care au devenit oarecum emblematice pentru ei”.

În timp ce zeci de vizitatori priveau cu admiraţie expoziţia de ouă închistrate, elevi de la câteva şcoli din Moldoviţa şi împrejurimi au prezentat un scurt spectacol. La finalul târgului de ouă, majoritatea încondeietorilor au primit premii simbolice din partea organizatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arta închistririi ouălor la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 2744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 9 voturi
Arta închistririi ouălor la Moldoviţa3.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari! trimis de
(23 apr 2008, 22:46:55
Felicitari organizatorilor! Este impresionant ce am vazut la acest targ de oua al hutulilor de pe valea Moldovitei! Arta autentica in toata splendoarea sa la ea acasa!

Nu intamplator la Moldovita exista un Muzeu cu oua decorate (la Lucia Condrea)

Merita a fi vizitat deoarece este unic si impresionant(vreo 1000 oua)
2.   TARG trimis de
(24 apr 2008, 20:35:05
cu cat a platit Condrea si candidatul PNL la primarie Balabasciuc presa pt a li se aduce elogii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei