Prăjitură cu morcov şi gem
Ingrediente:
10 linguri morcov ras mărunt
10 linguri ulei
10 linguri zahăr
1,5 plicuri praf de copt
gem
Mod de preparare:
Se amestecă morcovul cu zahărul şi uleiul. Apoi se adaugă făină cât cuprinde (aluatul trebuie să fie mai tare).
Se împarte aluatul în două. Se întinde o foaie, se unge cu gem şi se pune a doua foaie deasupra şi se coace la foc potrivit.
Când e rece se taie romburi şi se pudrează cu zahăr praf.
Este mai bună a doua zi.
Plăcintă cu mere
Ingrediente:
20 linguri de apă călduţă
18 linguri ulei de floarea - soarelui
1 cub drojdie
3 linguri zahăr, puţină sare
făină cât cuprinde
2 kg mere, zahăr şi scorţişoară după gust.
Mod de preparare:
Amesteci într-un castron apa călduţă cu uleiul, zahărul şi sarea şi dizolvi înăuntru drojdia. După ce a dospit 10-15 minute, pui făină cât să obţii un aluat care să nu se lipească de degete (ca la pâine, eu nu cântăresc niciodată făină, dar cred că în jur de 500 g). Laşi 15 minute la dospit. Întinzi prima foaie în tavă, coci 5 min. apoi pui merele călite şi amestecate cu zahăr şi scorţişoară, foaia a doua, înţepi cu furculiţa şi coci la foc potrivit vreo 40-45 min.
Rece o poţi pudra cu zahăr + zahăr vanilat.
Cornuleţe de post
Se amestecă:
1 cană borş,
1/2 cană ulei,
un praf de sare,
un cubuleţ de drojdie (20 gr.) cu făină cât cuprinde ca să rezulte un aluat uşor de întins.
Se lasă 1/2 oră să se odihnească după care se întinde foaia se taie şi se pot umple cu gem (mai tare, gen marmeladă), rahat, nuci şi ce combinaţie vă mai dă prin cap (de ex. mere rase amestecate cu zahăr, călite un pic şi foarte bine scurse).
Se dau la cuptor şi se pudrează cu mult zahăr cât sunt încă calde.