Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2008 - Anul XIII, nr. 51 (3732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pomenirea morţilor

Moşii de Iarnă

Biserica Ortodoxa pomeneşte astăzi pe cei adormiţi întru Domnul. În fiecare an, în sâmbăta dinainte de Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii fac milostenie pentru sufletele celor care au trecut la Domnul.

În această zi de sâmbătă, cunoscută şi sub denumirea populară de 'Moşii de Iarnă', se pomenesc toţi cei trecuţi la viaţa veşnică.

Despre rânduiala pomenirii celor adormiţi a vorbit părintele arhimandrit Vartolomeu Androni, stareţ al Mănăstirii Cozia şi exarh al Episcopiei Râmnicului: 'Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, care va avea loc mâine, poartă în popor şi denumirea de Moşii de Iarnă. Le zicem aşa pentru că în ele facem pomenire despre părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi. În cartea de slujbă bisericească numită 'Triod', de care Biserica Ortodoxă se foloseşte în această perioadă a calendarului bisericesc, în sâmbăta lăsatului sec de carne, la Sinaxarul de la Utrenie se zice: 'În această zi, Dumnezeieştii Părinţi au hotărât pomenirea tuturor celor adormiţi întru dreapta credinţă, în nădejdea învierii veşnice'. Biserica a hotărât ca să facă pomenire pentru toţi cei care nu au avut parte de slujbele cele rânduite din pricina unei întâmplări oarecare, încât să fie cuprinşi în pomenirea obştească de acum.

 

Moşii de vară
 
În afară de Moşii de Iarnă, pomenirea celor adormiţi se face şi în sâmbăta dinainte de Rusalii. Aceasta sâmbătă poartă denumirea de Moşii de Vară. De asemenea, Biserica Ortodoxă a rânduit şi alte zile de pomenire a celor trecuţi la Domnul, despre care părintele arhimandrit Vartolomeu Androni spune: 'Biserica nu dă uitării pe cei adormiţi nici după înmormântarea lor. Purtarea ei de grijă se întinde şi dincolo de pragul mormântului, pomenind pururea pe cei adormiţi, rugându-se şi mijlocind pentru odihnă şi pentru iertarea păcatelor lor în zilele îndătinate din cursul anului bisericesc, cum sunt sâmbetele morţilor, Moşii de Iarnă, Moşii de Vara, cât şi în ierurgiile speciale alcătuite de Biserica pentru pomenirea morţilor. După tradiţia Bisericii se face rugăciune pentru cei morţi la următoarele termene: ziua a 3-a, ziua a 6-a, ziua a 9-a, ziua a 40-a, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni si la 12 luni, apoi în fiecare an până la împlinirea a 7 ani de la moarte. Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morţilor o zi liturgică pe săptămână, şi anume sâmbăta. De aceea, în slujba Miezonopticii de sâmbătă, din Ceaslov, figurează cântări şi rugăciuni speciale pentru morţi'.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moşii de Iarnă.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Moşii de Iarnă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MINCIUNI SI BALIVERNE ! trimis de
( 2 mar 2008, 17:13:42


A CESTEA SUNT OBICEIURI SI DATINI FARA NICI O ACOPERIRE BIBLICA,CICA "DUMNEZEIESTII PARINTI AU HOTARAT ACESTI "MOSI"...CE AIUREALA....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Raţă cu castraveţi 6 porţii - 100 minute 1 raţă100g untură de raţă600g castraveţi muraţi1 ceapă mare2 linguri pastă de tomate1 ţelină mică1 leg. mărar± sare, piper Curăţaţi raţa de tuleie, pârliţi-o la flacără,  apoi spălaţi-o... Citeşte