Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2008 - Anul XIII, nr. 51 (3732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Stare de provincie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încep de la fotbal, spre a ajunge la... literatură.

M-a iritat întotdeauna precizarea de neam prost „aştept provincia”, de parcă s-ar face un hatâr amărâţilor şi subdezvoltaţilor cărora viaţa nu le-a dat şansa buletinului de Bucureşti. Acum, privind clasamentul campionatului de fotbal, pot şi eu să exclam „aştept Capitala!” Doar „Rapidul” mai pluteşte, inerţial, la altitudinea primelor locuri, însă umilinţele aplicate de codaşa „U” Cluj, şi, în Cupă, de Urziceni, demonstrează că  adie şi-n Giuleşti vânt de vară seacă. „Steaua”, îngenuncheată la Iaşi, unde caraghiosul din Pipera ceruse victorie la cel puţin patru goluri diferenţă (!), „Dinamo”, ridiculizat (în Cupă) de reprezentata megalopolisului Mioveni... s-a-ntors fotbalul românesc cu fundul în sus? Mai degrabă aş zice că abia acum începe să se apropie de normalitate. Gureşii granzi bucureşteni „Steaua”, „Dinamo”, „Rapid”, au dominat  ilicit fotbalul nostru atâta vreme cât gestionarea banilor şi puterea decizională în administraţie erau exclusivităţi bucureştene. Am aflat, în vremea în care eram oarecum implicat în promovarea „sportului rege”, de tranzacţii aiuritoare, încheiate fără pic de jenă, inclusiv de prim-secretari de judeţ: iei un punct de la noi, da-mi dai atâtea tone de îngrăşământ chimic peste plan, plus schimbare de repartiţie în cazul fiicei doctorului X, plus aprobare pentru reparaţii capitale la biserica din cartierul Y, plus locul I la cutare concurs televizat... Acum, slavă Domnului, mecanismul decizional nu mai îngăduie astfel de oneroase tranzacţii balcanice, iar banii nu mai coboară doar din spre CSP-ul bucureştean, fiindcă particularul îşi adună şi-şi cheltuieşte frăncuţul după pofta inimii şi la Craiova, şi la Cluj, şi la Vânju Mare. A mai rămas o singură verigă şubredă: arbitrajul. Săptămâna asta s-a văzut cât de greu acceptă arbitrii eliminarea granzilor, inventând tot soiul de lovituri libere, doar-doar s-o drege busuiocul. Oricum, ifosele „dă Bucureşti” bat în retragere. Dacă  va lua Clujul campionatul şi nu se va face de râs în Cupe, cum au izbutit cu „Anorthosis” Famagusta, chiar că vom putea vorbi despre o adevărată şi benefică reformă în fotbalul românesc.

Până atunci, aştept Capitala.

Aţi auzit despre Cenaclul literar „Saeculum”, care a funcţionat între 1980 şi 1986, undeva, pe la Beclean şi Dej? Mă tem că nu. În latină, „saeculum” ar însemna timp, generaţie, epocă, perioadă, spirit al veacului. În construcţia culturală a „saeculiştilor” găsim câte ceva din toate: solidaritate de crez şi generaţie, ignorare a canoanelor epocii, propensiune către ceea ce s-ar cuveni să fie adevăratul spirit al veacului. Fără o anume subordonare clară, cu o structură de conducere redusă la preşedintele de onoare Teohar Mihadaş, cenaclul ardelean a izbutit o adevărată „aventură a spiritualităţi”, adunând, în numele slujirii literaturii autentice, personalităţi de marcă din judeţe şi medii diferite. Sufletul Cenaclului fiind Cornel Cotuţiu, cel care s-a zbătut să rezolve şi inerentele chestiuni organizatorice rezultate din ne-afiliere şi, implicit, din inexistenţa unei susţineri materiale oficiale. Citind cartea exemplară „Saeculum – dincolo de nostalgii”, apărută la Editura clujeană „Eikon”, ai revelaţia unei remarcabile efervescenţe spirituale în ani grei, consumată la o temperatură ideatică (şi morală) care, sunt sigur, n-a fost atinsă de vreo altă înjghebare cenaclieră, inclusiv de pretenţioasele bucureştene. Cum era de aşteptat, Securitatea a luat imediat „obiectivul” în urmărire. Turnătoria reprodusă în carte mi se pare monumentală: „ noi ştim ce e un cenaclu am văzut la tov. Păunescu şi ăsta nu era cenaclu era o adunare de persoane care tot citeau depe nişte foi şi ziceau că e literatură dar eu nam înţeles nimic aşa că eu cred că aceste persoane au nişte probleme cu capu dar nu e duşmănoşi că nau vorbit de posturi străine şi nici nau vorbit de rău socialismu ei se pare că habar n-au pe ce lume trăiesc.” Semnat: Matache, 2 noie 1985.     Prostia poate naşte turnătorii... benigne!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stare de provincie.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Stare de provincie5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SFANTUL AGRAMATISM PROVOCAT trimis de
( 1 mar 2008, 11:46:23
NICI VORBA DE "TURNATORIE BENIGNA", DOMNULE, CRED, IMI PLACE SA CRED CA E VORBA DE ACEA "ARUNCARE" IN MAREA NEGHIOBIEI, FACUTA CU SCOPUL DE A FACE SCAPATA ACEA PERSOANA DESPRE CARE SE"INTERESAU" BAIETII CU OCHI ALBASTRI. ACEST SCOP SE VEDE DIN FAPTUL CA, DESI SE CREEAZA IMPRESIA CA NEFERICITII AR AVEA PROBLEME MINTALE SUNT DISCULPATI IN ACEEASI FRAZA. INGENIOASA METODA, EXTRAORDINAR TURNATOR-APARATOR! ("eu cred ca aceste persoane au niste probleme cu capu dar nu e dusmanosi ca nau vorbit de posturi straine si nici nau vorbit de rau socialismu ei se pare ca habar n-au pe ce lume traiesc.")

NICOLAE STEINHARDT DESCRIE IN JURNALUL FERICIRII ACEASTA METODA DE A AJUTA PE CINEVA FOLOSIND METODA "SFINTEI NEGHIOBII".

CE SCURT E DRUMUL DE LA FOTBAL LA.......GANDIREA MALIGNA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Raţă cu castraveţi 6 porţii - 100 minute 1 raţă100g untură de raţă600g castraveţi muraţi1 ceapă mare2 linguri pastă de tomate1 ţelină mică1 leg. mărar± sare, piper Curăţaţi raţa de tuleie, pârliţi-o la flacără,  apoi spălaţi-o... Citeşte