Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2007 - Anul XII, nr. 255 (3630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problema sponsorului

Forţa mâinilor (I)

Problema cea mai chinuitoare, astăzi, este aceea de a găsi un sponsor. Orice iniţiativă, manifestare, acţiune, în orice domeniu, chiar şi în cel religios, pentru a avea succes, are nevoie de un sponsor. Moise, trebuind să înfrunte, într-o bătălie crucială, pe duşmanii "istorici" ai lui Israel, amaleciţii, se preocupă şi el de problema sponsorului, şi o rezolvă într-un fel neobişnuit (cel puţin pentru obiceiurile din timpul nostru).
Problema mâinilor. Mâini complet goale. Mâini ridicate în sus. Mâini în rugăciune. Mâinile le ridică el, Moise în persoană. El, capul, care suportă toată greutatea bătăliei. Şi când braţele sale se îngreuiază de oboseală, recrutează alte mâini, nu pentru luptă, ci pentru a sprijini pe cel care se roagă pentru ca să le ţină astfel până la apusul soarelui. "...Au luat o piatră, au aşezat-o sub el şi el a stat pe ea, în timp ce Aron şi Hur, unul de o parte şi celălalt de alta, susţineau mâinile sale". Reuşita este asigurată de implicarea lui Dumnezeu, nu de posibilităţile umane.
Se înţelege că problema trebuie să-l privească cu adevărat numai pe El. Dumnezeu nu poate fi acoperirea abuzivă a unor obiective care îi sunt străine. Eliberarea este treaba lui Dumnezeu. Tot ceea ce reduce la sclavie pe om, îl oprimă, îl înjoseşte, îi sufocă conştiinţa, atentează la demnitatea sa, nu poate pretinde să obţină girul lui Dumnezeu. Dumnezeu se implică numai când este vorba de om, transparenţa acţiunii, calitatea evanghelică a operei. Perspectivele triumfaliste, succesele în termeni lumeşti, parada de forţă, proiecte ambiţioase, provocările puterii, ciocnirea de interese, determină absenţa lui Dumnezeu, chiar dacă numele său este strigat cu glas puternic, şi cineva pretinde să-l monopolizeze şi să-l folosească în avantajul propriei facţiuni.
În sfârşit, este problema curăţiei mâinilor, transparenţa intenţiilor, claritatea obiectivelor, motivarea de credinţă a alegerilor. Cineva, astăzi, nu priveşte atât de minuţios când este vorba de sponsor. Se trece uşor peste principii, şi nu se face caz de credinţa nu totdeauna imaculată a protectorului din tură. Dumnezeu, în schimb, se arată riguros. Cu scopurile sale şi cu mijloacele sale. Moise în rugăciune, adică importanţa mâinilor goale.


Până la apus...

Episodul relatat de Exod necesită câteva corectări. Astăzi scenariul poate şi trebuie să fie diferit. Bătăliile nu mai sunt împotriva cuiva. Dar în favoarea omului. Pentru dreptate. Pentru conştiinţă. Pentru a viaţă care să fie umană. Şi nu este o riguroasă distincţie a datoriilor: pe de o parte cei care se roagă, de cealaltă cei care se luptă. Rugăciunea nu poate fi fuga de propriile responsabilităţi concrete, oprire în spiritual pentru a evita întâlnirea dură cu o realitate incomodă.
Mâinile nu se ridică în sus de frica de a nu le "murdări" în contact cu datoriile cele mai neplăcute. Mâinile nu se ridică spre cer pentru că pământul ne face scârbă, ci pentru că suntem hotărâţi să schimbăm lumea. Cine se roagă, nu poate fi un resemnat, unul care legitimează cu propria absenţă sau propria neutralitate, sau comodul "să trăiţi bine", starea de lucruri existente şi deci devine complice. Ne rugăm pentru a ne implica. Pentru a obţine curajul necesar pentru a transforma ordinea (sau dezordinea) existentă. Nu ne este permis să aruncăm asupra lui Dumnezeu neîmplinirile noastre în privinţa istoriei. Suntem prezenţi în faţa lui Dumnezeu pentru a nu fi absenţi de la angajamentele noastre concrete.
Nu este pe de o parte cel contemplativ, şi de cealaltă parte cel care se luptă. Cel care se roagă şi ...truditorul sunt în mod normal aceeaşi persoană. Mâinile trebuie să fie ridicate nu în semn de predare, ci ca o capacitate de rezistenţă chiar şi în domeniile cele mai ingrate. Este vorba de a asuma o atitudine rugătoare şi luptătoare în acelaşi timp. Adică de a ne ruga luptând. Sau de a munci rugându-ne. Eu mă rog pentru a nu ceda oboselii. Pentru a mă încăpăţâna să sper. Şi deci pentru a continua să mi se dea de lucru. Trebuie să mă ţin tare până la asfinţit.
De nenumărate ori cingătorile realităţii celei mai brutale se vor îndârji să treacă peste visele mele şi să le zdrobească. Dar, înainte de asfinţit (sau, în zece, cincizeci de ani...) pe acel teren devastat va răsări în final o floare. Şi atunci cingătorile se vor rugini. Şi rachetele nu vor mai sfâşia cerul albastru. Chiar şi atunci când voi fi epuizat toate celelalte răbdări, îmi va rămâne pentru totdeauna răbdarea rugăciunii. Secretul schimbării este ascuns în răbdarea nesfârşită. Da, eu mă rog pentru a cultiva visele cele mai îndrăzneţe. Rezist în rugăciune pentru a continua să cred în imposibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Forţa mâinilor (I).
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forţa mâinilor (I)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei