Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 70 (7682)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Poporaţiunea noastră rurală”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Poporaţiunea noastră rurală”

Poporaţiunea noastră rurală se compune din mai multe straturi, cari apar în următoarea  divisiune: fruntaş, mijlocaş, codaş şi palmaş. Fruntaşul are mai multe fălci de loc, produce fruct în prisos şi prisosul îl vinde, face prasilă de vite şi eventual poartă ceva negoţ cu vite sau produse agricole; mijlocaşul are în proprietate atâta avere câtă îi ajunge pentru susţinerea unei familii; codaşul posede casă şi ceva loc, este necesitat a’şi completa venitul prin muncă prestată în afară de gospodăria sa; palmaşul nu posede nemic, doară numai o căscioară şi este muncitor de zi agricol”.

„Deşteptarea”, Anul X, nr. 22, Cernăuţ, Duminecă 17/30 Martie 1902.

 

„Asociaţia <Muncă şi voie bună>”

Dl. Vasile Ionaşcu, inspectorul muncii din Ţinutul Suceava, pe lângă că este un neîntrecut organizator administrativ, dă dovadă şi de o excelentă înţelegere a timpurilor de faţă, prin încadrarea muncitorimii în asociaţia <Muncă şi voie bună>, zămislită cu atâta înţelepciune de către dl. M. Ralea, ministrul muncii. Astfel, în ziua de 27 Februarie, un grup de 70 de muncitori, sub conducerea d-lui inspector Ionaşcu şi cu concursul d-lui Bidnei, preşedintele Casei naţionale <Stânca>, vizitând mănăstirea Putna au organizat acolo o frumoasă şezătoare culturală, la care au participat toţi sătenii, în frunte cu prefectul judeţului, dl. colonel Nicolau. Corul de sub conducerea domnului Bidnei a intonat mai multe cântece, având şi preţiosul concurs al d-nei Adela V. Ionaşcu, cunoscuta cântăreaţă a operei din Cluj. Grupul de corişti şi muncitori, în trecerea lor prin Rădăuţi, a vizitat şi biserica istorică a lui Bogdan Vodă, unde li s’au dat toate explicaţiile asupra picturilor şi monumentelor domnitorilor Moldovei”.

„Suceava”, Anul I, nr. 49, 3 Martie 1939. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Poporaţiunea noastră rurală”.
 Vizualizări articol: 1167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Poporaţiunea noastră rurală”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei