Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 dec 2009 - Anul XIV, nr. 293 (4279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liberalii stabilesc astăzi, în Delegaţia Permanentă, acţiunile politice pentru perioada următoare

Liberalii se reunesc, luni, în Delegaţia Permanentă, for de conducere lărgit al formaţiunii, pentru a discuta despre acţiunile din următoarea perioadă, în perspectiva intrării la guvernare sau rămânerii în opoziţie.
Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a declarat, că liberalii de reunesc în acest for de conducere al formaţiunii pentru a discuta situaţia politică actuală şi pentru a stabili drumul de urmat de către PNL în perioada viitoare.
"Vom discuta în Delegaţia Permanentă despre situaţia politică actuală, să vedem ce evoluţii facem în perioda următoare. Ne întâlnim în cel mai mare for al PNL pentru a stabili drumul de urmat, după ce am discutat aceste lucruri, miercuri, în CNEx", a susţinut Stroe.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a explicat, miercuri, la finalul Consiliului Naţional Executiv, referitor la convocarea, astăzi, a Delegaţiei Permanente a PNL, că aceasta se impune pentru a implica în dezbaterea PNL parlamentarii partidului, preşedinţii, vicepreşedinţii de consilii judeţene, primarii, viceprimarii şi reprezentanţii PNL în structurile de putere locală.
Liberalii au decis, miercuri, în CNEx, printr-o declaraţie politică, că nu vor face parte "dintr-un guvern marionetă al lui Traian Băsescu" şi l-au mandatat pe preşedintele Crin Antonescu să poarte negocieri în vederea formării guvernului cu alte formaţiuni politice, cu o echipă stabilită tot de el.
În privinţa semnalelor din teritoriu, potrivit cărora liderii organizaţiilor liberale judeţene ar dori în majoritatea lor intrarea la guvernare, Ludovic Orban, a declarat, la finalul CNEx, că un număr de cinci-şase preşedinţi de filiale şi-au exprimat o poziţie în favoarea intrării la guvernare a formaţiunii liberale alături de PD-L, opţiunea majoritară fiind împotriva unui "compromis" cu Traian Băsescu.
"Opţiunea zdrobitor majoritară este aceea de a nu face niciun compromis cu Traian Băsescu. Dintre toţi preşedinţii de filială care şi-au exprimat punctele de vedere, maxim 5-6 au exprimat o poziţie în favoarea guvernării. Sigur că au mai fost şi alte puncte de vedere", a declarat Orban.


Întrebat dacă cei 5-6 lideri de filiale şi-au exprimat opţiunea pentru intrarea la guvernare cu PD-L, Orban a replicat: "Da, în mod evident, că nu vorbim de alte formaţiuni politice".
La întrebarea dacă liberalii, în discuţiile cu partidele politice, vor cere postul de premier, Ludovic Orban a menţionat că nu s-a discutat despre această chestiune.
Surse din PNL au declarat însă, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 10 şefi de filiale ar opta pentru intrarea la guvernare în orice condiţii, printre care liderii PNL Bistriţa, Botoşani, Bacău, Buzău, Constanţa, Gorj, Satu-Mare şi Vrancea.

În plus, potrivit surselor citate, şi preşedintele PNL Vaslui s-ar fi exprimat în favoarea intrării la guvernare cu PD-L, deşi a menţionat că nu are mandat de la organizaţie, şeful PNL Vâlcea ar fi fost ambiguu, dar pronunţându-se şi în favoarea guvernării.

Conform surselor PNL, două-trei filiale - Călăraşi, Cluj şi Tulcea- s-au pronunţat în favoarea constituirii unui Guvern cu PDL, dar cu premierul liberal, altfel preferând rămânerea în opoziţie, iar PNL Galaţi a optat pentru rămânerea în opoziţie şi acordarea unui sprijin parlamentar guvernului.

De asemenea, preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, a propus în CNEx organizarea unei consultări a alegătorilor PNL din acest judeţ, care să fie consultaţi cu privire la intrarea la guvernare cu PDL.

Deputatul PNL de Timiş Horia Cristian a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că filiala locală a partidului a început un sondaj telefonic în rândul a 4.000 de persoane cu drept de vot, care sunt invitate să îşi exprime opinia în privinţa intrării PNL la guvernare alături de PDL, însă fără a "abdica" de la principiile liberale. El a adăugat că rezultatele acestui sondaj vor fi prezentate, luni, Delegaţiei Permanente a PNL.

Delegaţia Permanentă a PNL exercită conducerea partidului în intervalul dintre congrese. DP se întruneşte o dată la două luni sau ori de câte ori este nevoie. Acest for este compus din preşedintele partidului, membrii Consiliului Naţional Executiv, liderii Senatului PNL, parlamentarii, europarlamentarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii şi viceprimarii municipiilor reşedinţă de judeţ, de sectoare, alţi lideri de la organizaţiile de tineret sau femei. Delegaţia Permanentă are printre atribuţii aprobarea alianţelor cu partide politice, precum şi a oricăror alte înţelegeri politice negociate şi propuse de Biroul Politic Central.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, duminică, după întâlnirea cu liderii UDMR, că speră ca liberalii să decidă în forul de conducere, după validarea alegerilor de către Curtea Constituţională, în favoarea unei majorităţi sănătoase de dreapta.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, duminică, după întâlnirea cu reprezentanţii PDL, că este posibilă şi formarea unei coaliţii mai restrânse, PDL-UDMR, în cazul în care PNL va refuza să intre în această majoritate pentru constituirea Guvernului.

"Este posibilă o coaliție mai restrânsă PD-L-UDMR, dar în continuare am dori o coaliție mai largă, cu partciparea PNL", a declarat Marko Bela, precizând că în cadrul întâlnirii s-a stabilit că se poate merge şi în această formulă restrânsă, deşi nu este de dorit aşa ceva într-o perioadă de criză economică.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liberalii stabilesc astăzi, în Delegaţia Permanentă, acţiunile politice pentru perioada următoare.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liberalii stabilesc astăzi, în Delegaţia Permanentă, acţiunile politice pentru perioada următoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei