Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 133 (6843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Critici

Angelica Fădor: Prin proiectul de Cod administrativ, PSD-ALDE subordonează administraţia publică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor consideră că prin proiectul de Cod Administrativ propus de PSD şi ALDE, cele două partide de guvernământ subordonează practic administraţia publică şi o transformă într-un instrument „pentru îndestularea clientelei de partid”, fapt ce va avea repercusiuni grave asupra funcţionării statului. Angelica Fădor a precizat că prin acest proiect, aflat în dezbaterea Parlamentului, PSD demonstrează încă o dată că nu urmăreşte decât să îşi menţină în continuare controlul în administraţie, încercându-se repolitizarea funcţiei publice şi consolidarea centralizării administraţiei publice. „Administraţia publică se va  îndepărta şi mai mult de interesele reale ale cetăţenilor şi va deveni incapabilă să ofere servicii publice eficiente şi de o calitate ridicată”, a spus Angelica Fădor, care ocupă funcţia de secretar al comisiei pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor.

Ea a atras atenţia că prin acest proiect de Cod Administrativ, actuala guvernare va politiza administraţia pe toate palierele. „Administraţia se întoarce practic la perioada de dinainte de 1989, când politicul controla absolut tot. Modul actual de organizare a administraţiei locale avantajează structurile locale ale PSD, de aceea prin Codul administrativ nu se aduc modificări importante în plan administrativ, ci doar se înglobează într-un singur act normativ prevederi care până acum erau reglementate prin mai multe legi”, a explicat Fădor. Ea a precizat că prin acest proiect se vrea revenirea la politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect prin scoaterea acestor funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici şi transformarea lor în funcţii de demnitate publică. „De asemenea, este desfiinţat corpul inspectorilor guvernamentali, funcţii apolitice din care erau selectaţi prefecţii şi subprefecţii. Prin astfel de măsuri creşte riscul de politizare şi deprofesionalizare a funcţiei publice”, a spus Fădor, care a mai precizat că „şi directorii din deconcentrate devin demnitari ai statului român, cu rang de subsecretar de stat. Este vorba de aproximativ 2000 de funcţii, România riscând să devină ţara cu cei mai mulţi demnitari, fapt ce va determina o creştere a cheltuielilor publice şi care va afecta performanţa administrativă”.

Deputatul PNL de Suceava a arătat că PSD şi ALDE pun, în acest fel, o presiune uriaşă asupra bugetelor locale, „pe care le-au văduvit deja” prin măsurile fiscale neinspirate de importante sume de bani. Angelica Fădor a mai precizat că foarte grav este şi faptul că dispare noţiunea de concurs pentru ocuparea unei funcţii publice şi creşte riscul de politizare şi deprofesionalizare a sistemului administrativ, iar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a fost transformată într-o instituţie pur decorativă, fiind lăsată practic fără atribuţii.

 

Fădor:  Noul Cod Administrativ va legifera epurările politice

Fădor a explicat că această agenţie îşi pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcţionarilor publici, dar şi rolul său de filtru faţă de modificările abuzive ale organigramelor instituţiilor, dând mână liberă factorului politic de a opera modificări după bunul plac.

„ANFP este vitală pentru buna funcţionare administrativă a ţării, iar România s-a angajat în faţa partenerilor europeni că va păstra atribuţiile sale în schimbul atragerii de fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Dacă acest Cod va fi adoptat în forma propusă de PSD-ALDE, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro”, a declarat deputatul liberal. Angelica Fădor consideră că astfel se legiferează epurările politice, totul pentru a favoriza clientela de partid, şi în acelaşi timp va creşte puterea factorilor de decizie politici care vor decide discreţionar cum se vor face angajările după propriile interese.

De asemenea, ea a precizat că în loc de descentralizare, Codul administrativ creează premisele unei centralizări excesive în administraţie. „Deşi în mandatul de ministru al Dezvoltării, liderul PSD Liviu Dragnea ne anunţa că regionalizarea <nu reprezintă o obligaţie sau un moft, ci o necesitate pregnantă pentru România>, acum când deţine butoanele acestei guvernări nu ne mai spune nimic despre acest obiectiv esenţial”, a amintit deputatul PNL de Suceava, care a subliniat faptul că PSD şi Liviu Dragnea nu doresc cu adevărat realizarea unei descentralizări în administraţia locală, iar PSD şi ALDE anulează şi paşii care au fost făcuţi în acest sens, fapt ce va crea un haos instituţional greu de înlăturat.

Nu în ultimul rând, Angelica Fădor a spus că actualul Cod administrativ nu preia nici una din măsurile promise prin Programul de Guvernare în ceea ce priveşte reorganizare administrativă. „Reforma administrativă mult promisă în campania electorală nu reprezintă decât praf în ochii românilor! Până acum Guvernul Dragnea nu a venit cu nici un proiect coerent pe această temă”, a precizat Fădor. Deputatul PNL de Suceava consideră că România are nevoie mai mult ca oricând de o nouă viziune şi de măsuri concrete pentru a realiza reforma administraţiei publice centrale şi locale, însă sub conducerea PSD, administraţia s-a îndepărtat de la îndeplinirea rolului său, acela de a servi interesele cetăţeanului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angelica Fădor: Prin proiectul de Cod administrativ, PSD-ALDE subordonează administraţia publică.
 Vizualizări articol: 1443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Angelica Fădor: Prin proiectul de Cod administrativ, PSD-ALDE subordonează administraţia publică1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei