Sâmbătă, 16 iunie, de Ziua Parcului Național Călimani, la Centrul de vizitare a parcului din comuna Șaru Dornei a fost lansat și semnat „Pactul pentru Țara Dornelor”, un demers de obținere a certificării ca destinație de ecoturism din partea Autorității Naționale pentru Turism.
„Țara Dornelor, destinație de ecoturism”, este un demers al Asociației de Ecoturism “Țara Dornelor” care împreună cu semnatarii “Pactului pentru Țara Dornelor”, agenți economici din domeniul eco-turismului și turismului, primăriile din Vatra Dornei, Cârlibaba, Ciocănești, Coșna, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Panaci, Poiana Stampei, Șaru Dornei, instituții și organizații non-guvernamentale care au ca scop conservarea naturii, printre care se numără Parcul Național Călimani, Salvamont Vatra Dornei, Asociația “Romontana”, Asociația “Pietrosia”, instituții de învățământ și culturale, meșteri populari locali și alți factori implicați în dezvoltarea turismului din această zonă vor hotărî de comun acord calea care trebuie urmată pentru dezvoltarea ecoturismului în Bazinul Dornelor.
Așa cum am aflat de la inginerul Liviu Huțanu, responsabil de proiect din partea Parcului Național Călimani, este nevoie ca întreaga zonă să fie promovată unitar.
„Nu putem dezvolta un turism de calitate și să devenim o destinație competitivă la nivel european promovând fiecare separat același produs. Parcul Național Călimani face o promovare, Primăria Vatra Dornei, primăriile comunelor, fiecare pensiune promovează ce are mai frumos și mai bun pe plan local. La un loc avem un produs uriaș care poate fi valorificat mult mai bine și promovat mult mai eficient. În același timp, acest pact este util pentru acreditarea oficială a «Destinației de ecoturism Țara Dornelor» de către Autoritatea Națională pentru Turism după întocmirea documenatației. Partea cea mai grea a dezvoltării destinației cred că este pe cale să se încheie, toți factorii implicați se pun la aceeași masă și hotărăsc un fir logic, care să aibă o finalitate în ceea ce privește promovarea turismului”, ne-a spus Liviu Huțanu.
Reușita în turismul zonal este gândirea unitară
Conform ing. Basarab Bârlădeanu, directorul Parcului Național Călimani, dacă sunt mai mulți și gândesc în același mod vor fi șanse de reușită în ceea ce privește ecoturismul în Țara Dornelor.
„Ecoturismul este un turism de nișă, o nișă pe care noi dorim să o acoperim și să promovăm ce avem mai bun în Țara Dornelor. Se vorbește de produse tradiționale, de arhitectură tradițională, de costume populare, de meșteri în arta lemnului, în arta țesutului, de pictori adevărați, și vreau să vă spun că, dacă putem vorbi de o politică a unei administrații de parc național, este ideea de a susține dezvoltarea comunităților locale. Pentru asta suntem aici, ne-am dorit să fim cât mai aproape de comunitățile locale, să ne punem la dispoziția comunităților locale în sensul dezvoltării obiceiurilor, dezvoltării activităților cu tradiție din zona Țării Dornelor și acesta este motivul pentru care s-a profitat de această zi a Parcului Național”, a precizat ing. Basarab Bârlădeanu.
Beneficii pentru turiști și pentru dorneni
Pentru primarul comunei Șaru Dornei, Ioan Catalin Iordache, ziua de sâmbătă a fost una importantă pentru că: “noi trebuie să facem un front comun pentru a ne dezvolta. Cei care vor beneficia de rodul acestei activități, de Parcul Națioanl Călimani, de Asociația de ecoturism și tot ceea ce se întâmplă în această zi sunt cetățenii localităților noastre și turiștii”.
Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei, consideră că ecoturismul dornean poate fi gândit într-un proiect de viitor, un proiect de succes pentru a progresa cât mai repede și a realiza beneficii atât pentru familiile dornene, dar mai ales pentru turiștii europeni care doresc să vină către această destinație. „Trebuie să avem conștiința sigură că numai în unire e putere și asta doresc să facem în continuare. Sunt convins că suntem pe drumul cel bun și în câțiva ani ecoturismul va atrage un număr foarte mare de turiști”, consideră edilul dornean.
Turism culinar și turism activ
Serviciul Salvamont Vatra Dornei are programe turistice și are legătura directă cu turistul prin Centrul de Informare Tursitică.
„Țara Dornelor ca destinație de ecoturism se dezvoltă foarte bine din două perspective. O perspectivă este partea culinară și ceea ce promovăm noi și ne iese foarte bine și turismul activ. Țara Dornelor beneficiază de 420 km de trasee montane, 180 de km de trasee de cicloturism care sunt în plină dezvoltare, traseele actuale fiind amenajate, marcate și evidențiate pe hărțile turistice și ridicate în sistem GPS, trasee pentru turism ecvestru care se pot desfășura de la 2 ore până la 3 – 4 zile, trasee de rafting și easyrafting și să nu uităm ceea ce promovăm împreună cu Parcul Național Călimani, național observation, trasee scurte de două – trei ore, în care oricine poate ajunge în mijlocul naturii într-un punct de belvedere”, sunt câteva din obiectivele cu care Petrică Ariciuc, șeful Serviciului Salvamont, încearcă să îi atragă pe turiști.
Valorificarea meșteșugurilor și a folclorului
Reprezentant al artizanilor din Vatra Dornei, prof. Mihai Vleju consideră că în asociația de turism dorneană un punct forte sunt meșteșugurile tradiționale și costumul popular, care trebuie promovate în pensiuni, iar turiștii trebuie să poată descoperi tainele meșteșurilor populare în case țărănești sau în structuri de cazare împreună cu meșterii populari. Profesorul Vleju a spus că în această vatră folclorică de influență dintre Ardeal și Bucovina, muzica tradițională veche trebuie să nu lipsească din petrecerile tematice ale pensiunilor. Istoria locurilor ar trebui să fie un alt punct de atracție, așa cum a scos în evidență col. (r) Ioan Abutnăriței, cunoscut monograf al Țării Dornelor, misterioșii munți Călimani putând atrage un număr mare de turiști, dacă cei implicați vor ști să „umble în arhivele Bucovinei și ale Regatului”.
Dorel Marcoci, administratorul uneia dintre primele pensiuni omologate în agroturism din România și prima din Bucovina, consideră că prin colaborarea mai multor structuri, private sau de stat, se poate face performață în turism și totodată va crește durata de ședere în pensiuni.

