Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 sep 2014 - Anul XIX, nr. 222 (5731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Plan pe termen lung

Iohannis: Întregul sistem educaţional trebuie refăcut. Este nevoie de 20 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liderul PNL şi candidatul Alianţei Creştin Liberale pentru funcţia de preşedinte al României, Klaus Iohannis, a declarat ieri, la Suceava, că întregul sistem educaţional trebuie refăcut, iar pentru aceasta ar fi nevoie, într-o primă etapă, de cel puţin 20 de ani. Klaus Iohannis a spus că în sistemul educaţional din România nu este nevoie de „o mică reformă ici, colo” sau de un manual ori două, ci de o îmbunătăţire fundamentală.

„Şi asta pentru că suntem în situaţia în care la bacalaureat ajung aproape toţi, dar numai jumătate trec. Cealaltă jumătate pur şi simplu nu ştie ce să facă în viaţă. Şi mie mi se pare că este cea mai greu de explicat risipă. Cum să explici unui tânăr pe care l-ai făcut să meargă 12 ani la şcoală că, de fapt, de acolo nu se alege cu aproape nimic. Este o problemă fundamentală şi după părerea mea această problemă poate fi rezolvată printr-o refacere amplă a sistemului de învăţământ”, consideră liderul liberal. El a spus că în sistemul de educaţie nu există doar o problemă de finanţare, la fel cum nu este o problemă de curriculă şcolară. „Este o problemă de filozofie”, a spus Iohannis, care a precizat că România trebuie să aibă un sistem educaţional care reuşeşte în varianta optimală „să îl ducă pe fiecare pe calea care i se potriveşte cel mai bine”. „Cel care se potriveşte cel mai bine cu o educaţie teoretică şi universitară să aibă toată calea deschisă către aceasta. Iar cel care vrea să fie meseriaş, să fie ghidat spre o meserie. În acest fel vom reuşi, printr-un sistem dual, unde teoria se îmbină cu practica, să avem oameni pregătiţi şi teoretic şi practic. Şi în final trebuie să ne punem întrebarea dacă trebuie să avem oameni calificaţi pentru a fi de exemplu muncitor forestier sau să avem oameni calificaţi pentru înalte tehnologii”, a mai afirmat liderul PNL. Klaus Iohannis consideră că România dispune de o resursă umană foarte bună pentru a deveni o ţară furnizoare de know-how, „o ţară de înaltă tehnologie”. El a adăugat că sistemul educaţional „prost funcţional” face ca România să fie un exportator de forţă de muncă calificată. „Este păcat. Noi trebuie să avem forţă de muncă mai bine calificată şi să avem capacitatea să-i ţinem pe oameni în ţară. Şi atunci vom reuşi să avem o economie care funcţionează foarte bine, care îşi permite să plătească toate sistemele sociale. Problema nu este doar de a modifica ceva în orar sau în curricula şcolară, problema este de a modifica întreg sistemul în aşa fel încât să câştige cu toţii mult mai bine”, a precizat Iohannis.

 

Iohannis: Problema României este că nu avem un plan

Întrebat în câţi ani ar putea fi schimbat sistemul educaţional din România, liderul PNL a afirmat că schimbarea sistemului educaţional este cea mai scumpă reformă, „şi este probabil reforma care merită cel mai mult făcută”. El a declarat că există deja exemplele unor ţări care nu aveau nici un fel de resurse naturale, dar prin investiţiile făcute în educaţie au reuşit să devină campioni la export şi să aibă un Produs Intern Brut „absolut uimitor”. „Ţările pe care le considerăm campioane la înaltă tehnologie au început să investească în educaţie imediat după al Doilea Război Mondial. Şi dacă socotim, atunci vă daţi seama imediat de ce spun că avem nevoie în primă fază de 20 de ani. Au ajuns la aceste performanţe după multe decenii în care s-a investit în educaţie, iar acum beneficiul se întoarce în societate”, a precizat Iohannis. Făcând referire la toate aceste probleme, liderul PNL a mai spus că problema României nu este că nu există oameni sau resurse, ci faptul că nu există un plan. „Şi dacă avem un plan, îl avem pe un termen prea scurt. Suntem campioni la improvizaţie, iar  ceea ce este nostim, câteodată chiar ne ajută. Dar în nici un caz nu ne face să progresăm”, a încheiat Iohannis. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iohannis: Întregul sistem educaţional trebuie refăcut. Este nevoie de 20 de ani.
 Vizualizări articol: 1222 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iohannis: Întregul sistem educaţional trebuie refăcut. Este nevoie de 20 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei