Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 oct 2008 - Anul XIII, nr. 236 (3917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Iordache susţine că blocarea creşterii salariilor profesorilor ar putea duce la grevă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, profesorul Virginel Iordache, critică atitudinea guvernului de a bloca majorarea cu 50% a salariilor profesorilor aprobată de Camera Deputaţilor şi afirmă că „bâlbâiala guvernului” a creat în cancelariile şcolilor o atmosferă neplăcută, „vecină cu nemulţumirea şi starea de a intra în grevă”.

Această bâlbâială „de a vota, a nu vota, de a da, a nu da”, a spus Iordache, aduce grave prejudicii procesului instructiv educativ şi produce un disconfort total cadrelor didactice.

În opinia purtătorului de cuvânt al PSD Suceava, guvernul practică „un joc triplicitar”, arătând că mai întâi parlamentarii liberali au votat proiectul de lege privind majorarea salariilor profesorilor „pentru a culege roadele electorale” ale scrutinului din 30 noiembrie, după care premierul şi miniştrii educaţiei şi finanţelor s-au opus, spunând că nu sunt resurse financiare şi că majorarea ar afecta investiţiile în învăţământ, pentru ca în ultimă instanţă preşedintele Traian Băsescu să fie pus într-o postură mai puţin comodă, „aceea de a alege între mărirea salariilor şi securitatea naţională”.

Explicaţiile guvernanţilor, a spus Iordache, sunt nişte speculaţii politice.

„Pentru învăţământ s-au alocat 6% din PIB. Din aceştia 37% sunt folosiţi pentru asigurarea salariilor, iar prin mărirea salariilor cu 50% efortul bugetar ar fi de 8%. Am ajunge cu salariile la 45% din bugetul alocat Ministerului Educaţiei. Pentru investiţii ar rămâne 55% bani, care ar fi suficienţi pentru dezvoltarea infrastructurii din învăţământul românesc. În schimb alocările de fonduri la Guvernul Tăriceanu sunt doar pe hârtie. Să ne aducem aminte că în 2007 sute de miliarde de lei vechi s-au întors la bugetul statului, bani care ar fi trebuit utilizaţi în dezvoltarea infrastructurii”, a spus Iordache.

 

Ministrul Adomniţei, chemat să-şi ceară scuze în faţa cadrelor didactice

Iordache a precizat că mărirea salariilor profesorilor este mai mult decât necesară acum, arătând că un profesor debutant avea în 1990 un salariu de 2.200 de lei, iar acum are 560 de lei, observându-se o micşorare a nivelului de trai pentru un cadru didactic de 4,5 ori. El a spus că salariile mici îi determină pe profesori să părăsească sistemul, subliniind că în acest an au plecat din învăţământ aproximativ 200 de cadre didactice din judeţ.

„Unii dintre colegii mei preferă să culeagă căpşuni sau să care cărămizi în ţările din vest decât să rămână în învăţământ”, a spus Iordache.

El a solicitat demisia ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, iar ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, să-şi ceară scuze în faţa cadrelor didactice.

De asemenea, Iordache a mai cerut conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean să publice salariile reale ale profesorilor, „nu cele care sunt vehiculate prin diverse canale”.

„Cadrele didactice nu au nimic cu celelalte categorii sociale. Reprezint o parte din cadrele didactice care consideră că o majorare salarială la toate categoriile sociale ar duce la o înţelegere şi la binele societăţii româneşti”, a mai spus Iordahe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iordache susţine că blocarea creşterii salariilor profesorilor ar putea duce la grevă.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Iordache susţine că blocarea creşterii salariilor profesorilor ar putea duce la grevă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei