Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 132 (6842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Antoaneta Olteanu: „Rusia imperială”

Demersul Antoanetei Olteanu, reputata traducătoare de limba rusă și expertă în istoria culturală a Rusiei, se distinge atât prin calitatea informațiilor, adesea inedite, cât și prin compoziția complexă, care îmbină viziunea sintetică cu o perspectivă transculturală exersată. Cartea se recomandă de la sine atât cititorului profesionist, care găsește aici o serie de date altfel greu accesibile, cât și celui interesat de istoria și cultura Europei în ansamblu.

Lucrarea reconstituie o istorie culturală a secolului al XIX-lea, realizând, în fapt, o frescă a uneia dintre cele mai captivante perioade din istoria Rusiei, cea imperială. Datele prezentate acoperă practic toate aspectele vieții politice, sociale, economice și culturale ale acestui interval de timp, marcat atât de aura țarilor, cât și de nenumăratele revolte populare. Tabloul evenimentelor majore este întregit cu minuțioase inventare de titluri nobiliare, cu date economice consemnate cu acribie, cu o expunere vie a panoramei cutumelor sociale, familiale și religioase, mergând de la modalitățile de confecționare a jucăriilor sau a bijuteriilor până la istorii ale ceaiului sau vodcii. Atmosfera epocii capătă un contur desăvârșit prin citarea unor fragmente din lucrări științifice de referință, din jurnalele de călătorie și din publicistica vremii, dar și din operele marilor scriitori ai vremii, ca Dostoievski, Gogol și Tolstoi.

Se conturează, astfel, o imagine neconvențională a Rusiei, o națiune confruntată permanent cu tensiunea unei alegeri fundamentale, care pune în opoziție modelul străin și inegalabila forță internă. Autoarei îi revine meritul de a fi surprins aspectele esențiale ale acestei tensiuni, cu ample ecouri în perioada modernă și cu evidente efecte asupra mentalității contemporane. 

Sursa: www.ishop.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antoaneta Olteanu: „Rusia imperială”.
 Vizualizări articol: 1230 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Antoaneta Olteanu: „Rusia imperială”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei