Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 nov 2014 - Anul XIX, nr. 255 (5764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sorin Cotlarciuc: „Pelerinul”

După călătoria pe drumul poeziei, poposind pentru scurtă vreme la editură și la tipografie, „Pelerinul”, a ajuns în casele cititorilor, găsindu-și un binemeritat loc în biblioteci, dar nu înainte de a-l delecta pe iubitorul de frumos prin tot ceea ce păstrează între cele două coperte realizate cu măiestrie. Așadar „Pelerinul” este titlul cărții de sonete semnată de doctorul Sorin Cotlarciuc, originar din localitatea Vama, județul Suceava, editată și tipărită la Editura PIM Iași, în luna lui Brumărel, carte ilustrată de talentatul pictor ieșean Mihai Ghenghea.

Scriitorul, poetul, Sorin Cotlarciuc, a încântat de curând cititorul publicând volumul „Meandrele destinului”, un roman autobiografic, cu caracter memorialistic, prefațat de apreciatul poet ieșean Valeriu Stancu, volum care a venit pe calea creației literare după alte patru cărți, dar de poezie, care s-au bucurat de succes.

Sorin Cotlarciuc, care își are rădăcinile adânc înfipte în ținutul bucovinean, este nepotul mitropolitului Nectarie Cotlarciuc, care a avut, printre alte activități demne de laudă, și o contribuție deosebită la actul înfăptuirii Unirii din anul 1918. Așadar, nu întâmplător autorul inserează în conținutul cărții sonete euharistice. El însuși este un „pelerin”, aflându-se mereu pe drumul de legendă dintre Suceava și Iași. În „orașul celor șapte coline”, dar și în Vama, poetul desfășoară o bogată activitate culturală și profesională, fiind, deopotrivă, doctor stomatolog, președinte al Cenaclului Literar „Nectarie” din Vama, politician, director de revistă literară, organizator de activități cultural-sportive, jucător activ de popice etc.

În decursul anilor a fost răsplătit cu numeroase diplome și trofee literare și sportive.

Cartea de sonete euharistice, îngrijit realizată, se încadrează în tiparele sonetului clasic, este ușor de lecturat, de memorat, conține idei profunde, meditative: „Atât de dură și cu vechi canoane/Să dăm răspuns eternei întrebări:/Există viață dincolo de moarte?” (Spovedanie); Din „Sonetul unei parodii”, desprindem optimistul poetului dezvăluit în ultima terțină: „Cuprins de un fior ca într-un cleşte/Mă culc în gând cu-această melodie/Pe-un pat de crini visând la veşnicie”.

Metaforele sunt judicios alese pe tot parcursul cărții, versurile nu conțin lungimi parazitare, rimele sunt perfecte, ceea ce conduce, având ritmul și măsura adecvate, la o lecturare fluidă. Recomand din toată inima citirea acestei cărți, nu doar răsfoirea ei, deoarece autorul a avut ceva de spus iar cartea nu este doar o simplă versificare.

Îl felicit pe autor pentru această nouă apariție editorială în versuri, sunt convins că a mai urcat o treaptă pe scara poeziei, vor urma, desigur, și alte volume semnate de Sorin Cotlarciuc în pelerinajul său literar, el neavând ostoire, așadar: „Cotlarciuc și Pelerinul,/Pe-un teren caracteristic,/Și-au intersectat destinul/Într-un mod euharistic”.

Cititorului în urez lectură plăcută, iar unde consideră necesar să recitească sau să memoreze unele sonete. Cartea se va lansa la Muzeul „Unirii” din Iași pe data de 23 noiembrie a.c.

Vasile LARCO

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sorin Cotlarciuc: „Pelerinul”.
 Vizualizări articol: 1717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sorin Cotlarciuc: „Pelerinul”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei