Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 ian 2014 - Anul XIX, nr. 18 (5527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Paraschiva Abutnăriței, Ioan Abutnăriței: „Monografia Comunei Poiana Stampei” (ediția a II-a)

În urmă cu șapte ani apărea prima ediție a lucrării „Monografia Comunei Poiana Stampei”, avându-i ca autori pe prof. Paraschiva Abutnăriței și colonel (r) Ioan Abutnăriței, volum care a ajuns în casele tuturor locuitorilor comunei mai sus amintite.

 

În cea de-a doua ediție, informațiile apar actualizate și mult mai bine reprezentate din punct de vedere iconografic

Regăsindu-și, cu fidelitate, trecutul și prezentul însumate, sintetic și precis, între paginile monografiei, oamenii locului au înțeles că țin în mâini nu doar o carte, ci un veritabil document, util atât lor cât și urmașilor, dar și acelora care vor fi curioși sau obligați să-i cunoască în viitoare contexte social-economice, juridice, științifice etc., astfel, au simțit imboldul firesc de a aduce autorilor informații care să completeze unele capitole ori să inițieze capitole noi, fiind necesară editarea celei de-a doua ediții, în care informațiile apar actualizate și mult mai bine reprezentate din punct de vedere iconografic. Cele două ediții ale „Monografiei Comunei Poiana Stampei” atrag atenția, încă de la primele pagini, asupra documentării deosebit de riguroase, cei doi autori atașând, de altfel, liste bibliografice impresionante, ele însele constituind o valoroasă sursă informativă în diverse domenii. Pe parcursul documentării pentru ediția a II-a, soții Paraschiva și Ioan Abutnăriței au reușit să aducă numele comunei de a cărui monografie s-au preocupat în atenția și interesul unor personalități și instituții din diferite domenii, făcându-se astfel „ambasadorii comunei Poiana Stampei”, mai presus chiar de valoarea cuvântului scris și tipărit deja de dânșii. Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina s-au alăturat proiectului, sprijinind apariția celei de-a II-a ediții a „Monografiei Comunei Poiana Stampei”, alături de Primăria și Consiliul Local Poiana Stampei.

 

Autorii au reușit să închege, într-o formă surprinzător de accesibilă, un volum de informații exhaustive copleșitor de mare

Monografia, completată și adăugită, a fost lansată la Casa de Cultură din centrul localității, în seara zilei de Crăciun, pe 25 decembrie 2013, în prezența a sute de localnici și invitați. Cea de-a II-a ediție a lucrării are 317 pagini, cuprinzând 10 capitole ce structurează informația, în linii mari, după criteriile clasice ale unei monografii. Editat la Suceava, (Editura Mușatinii), volumul beneficiază de inserarea a peste 170 de fotografii, cele mai multe color, unele de la sfârșitul secolului al XIX-lea, adevărate documente din diferite epoci. Caracterizând lucrarea în doar două cuvinte, acestea ar fi „rigoare” și „sinteză”. Trebuie apreciat efortul și capacitatea de selecție a autorilor, care au reușit să închege într-o formă surprinzător de accesibilă un volum de informații exhaustive copleșitor de mare. Desigur, o redare și o exprimare sintetică, mai ales când tratează aspecte statistice, necesită folosirea unui limbaj dezbrăcat de metafore și sentimentalism. Și totuși, soții Paraschiva și Ioan Abutnăriței reușesc să depășească acest impediment, dând tot timpul impresia că „stau la sfat” cu cititorul, devenit interlocutor. Este posibil ca tocmai această ușurință în a comunica date și întâmplări esențiale să fi stat la baza succesului pe care l-a avut prima ediție a „Monografiei Comunei Poiana Stampei”, percepută de cititori nu numai ca o sursă documentară, ci ca un veritabil obiect de dialog. Și dacă tot am invocat acest cuvânt, „dialog”, nu putem trece nici peste calitatea documentării din sursele aflate în teren, mai precis de la oamenii locului, cu care știm că s-a stat de vorbă zeci, poate sute de zile. Pentru cineva care a cunoscut localitatea Poiana Stampei încă înainte de a citi volumele monografice care o descriu este foarte limpede că, mai ales în ediția a II-a, această carte seamănă perfect cu destinul oamenilor locului: cu un temei ancorat în vremea moșilor și strămoșilor îmbogățit de timp și de destin într-o cumpănită chibzuială, venind pe lume ca semn al celor ce au fost și spre binele celor ce vor fi.

Prof. drd. Minorica DRANCA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paraschiva Abutnăriței, Ioan Abutnăriței: „Monografia Comunei Poiana Stampei” (ediția a II-a).
 Vizualizări articol: 2197 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Paraschiva Abutnăriței, Ioan Abutnăriței: „Monografia Comunei Poiana Stampei” (ediția a II-a)2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei