Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2008 - Anul XIII, nr. 168 (3849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu a întors în Parlament Legea caselor naţionalizate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a actului normativ privind casele naţionalizate, apreciind că aceasta este o nouă naţionalizare şi că este neconstituţională.

În opinia şefului statului, legea nu oferă soluţii şi, mai mult, este o sursă pentru obţinerea de drepturi necuvenite.

El a explicat că, în baza Legii 112, vânzarea unor astfel de proprietăţi s-a făcut la preţul de contabilitate, iar legea primită la promulgare prevede despăgubirea de către stat la preţul pieţei.

Băsescu a afirmat că de aceea este "o lege pentru clientelă", fiind extrem de inechitabilă.

El a spus că se încearcă servirea unei clientele politice care a dobândit proprietăţi.

Traian Băsescu a arătat că legea de modificare a Legii 10/ 2001, care priveşte retrocedarea construcţiilor abuziv confiscate în perioada comunistă, este o lege cu impact foarte mare, atât pentru chiriaşi cât şi pentru proprietari, întrucât problema retrocedărilor frământă societatea românească de 18 ani.

"Această lege pe care am trimis-o spre reexaminare la Parlament vizează de fapt aplicarea Legii nr.10/2005 şi a Legii 112/1995. Legea nu a putut fi promulgată din foarte multe motive", a anunţat Traian Băsesu, adăugând că are convingerea că această respingere va fi dezbătută cu păreri pro şi contra în societate.

Şeful statului a precizat că sunt multe alte motive pentru care a întors la Parlament această lege. "Cel mai grav lucru, din punct de vedere politic, este că, fără să declare, devine un act de renaţionalizare, consolidând ceea ce s-a făcut în perioada comunistă, când oamenii au fost deposedaţi abuziv de proprietăţi", a adăugat Băsescu.

"Sunt convins că trebuie să definitivăm cât mai repede procesul de restituire a proprietăţilor, dar asta nu ne îndreptăţeşte să punem capăt acestui proces prin acte abuzive, contrare Constituţiei", a spus Băsescu, adăugând că, "sub acoperişul îngrijorării pentru chiriaşi, se încearcă servirea unei clientele politice care a dobândit proprietăţi pe legea 10 şi 112".

 

Motivele preşedintelui

"Chiar dacă oricare dintre dumneavoastră aţi putea spune că şi eu am cumpărat un apartament pe Legea 10, asta nu mă motivează să nu întorc la Parlament această lege, aşa cum am trimis Codul Penal, atunci când propunea să promulg o lege prin care, dacă în şase luni nu se termină investigaţiile, să nu mai aibă dreptul procurorul să investigheze", a mai spus şeful statului.

O primă motivaţie pentru respingerea proiectului de lege este, în opinia lui Traian Băsescu, faptul că aceasta "nu corespunde exigenţelor Convenţiei internaţionale a drepturilor omului, dar şi pentru că nu prezintă soluţii pentru situaţii tranzitorii".

"Adică, dacă este un fost proprietar cu hotărâre judecătorească definitivă pentru restituire, dar nu s-a făcut punerea în posesie, nu există în lege o soluţie, dacă se ţine cont de hotărârea instanţei sau de faptul că nu s-a făcut punerea în posesie şi atunci legea însăşi anulează o hotărâre judecătorească", a explicat el.

 

Legea e un act de renaţionalizare

Preşedintele a mai spus că legea, în realitate, reprezintă o nouă naţionalizare, pentru că anulează implicit calitatea de proprietar a celor care au fost deposedaţi abuziv de bunuri imediat după instaurarea regimului comunist, în mai 1945.

Băsescu a mai precizat că legea este neconstituţională pentru că restricţionează retrocedarea terenurilor care au fost confiscate odată cu imobilele şi care se află acum în proprietatea statului.

"Legea este o ocazie de obţinere de venituri necuvenite, pentru cei care au dobândit prin cumpărare imobile pe Legea 112, iar actele de proprietate au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti, legea stabileşte nici mai mult nici mai puţin că vor fi despăgubiţi de stat la preţul pieţei, în condiţiile în care vânzarea către chiriaşi s-a făcut la preţul de contabilitate, în baza Legii 112", a menţionat şeful statului, explicând că este şi "extrem de defavorabilă şi serveşte o clietelă", pentru că, "dacă ai dat, pe imobilul cumpărat pe Legea 112, 15.000 de dolari, acum statul te despăgubeşte cu 300.000 de dolari, ceea ce este extrem de inechitabil".

 

Voiculescu, indignat de decizia preşedintelui

 

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, critică dur decizia lui Traian Băsescu de a retrimite la Parlament propunerea de completare a Legii 10 privind retrocedările, apreciind că, astfel, şeful statului nu face decât să pună "o piedică cinică" unei legi menite să facă justiţie socială.

"Legea pe care Camera Deputaţilor a adoptat-o vine să rezolve probleme dureroase pentru mulţi dintre cetăţenii acestei ţări. Sunt oameni care şi-au pus speranţa în promulgarea acestei legi. Sunt oameni care nu au nicio vină, care au fost păcăliţi de un sistem legislativ precar.

Sunt oameni care au murit încercând să îşi rezolve aceste probleme. Aceşti oameni, mulţi dintre ei bătrâni, şi-au cumpărat casele cu bună-credinţă, fără a şti ce le rezervă viitorul. Acum, aceşti oameni sunt din nou, din cauza preşedintelui, sub presiunea fricii de a fi alungaţi în stradă. Această lege le dă oamenilor aceştia o speranţă. Traian Băsescu este pe cale să la ia această ultimă speranţă", a declarat Dan Voiculeescu.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a întors în Parlament Legea caselor naţionalizate.
 Vizualizări articol: 330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a întors în Parlament Legea caselor naţionalizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei