Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În numele statului

Băsescu cere scuze victimelor represiunii din 1987 din Braşov

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Braşov, că cere scuze, în numele statului român, victimelor represiunii din 1987 a muncitorilor din acest oraş, pentru că "în 17 ani de stat de drept", sistemul judiciar nu a făcut justiţie iar societatea nu a fost încurajată să-şi recunoască erorile.

Şeful statului a participat la comemorarea a 20 de ani de la reprimarea revoltei anticomuniste a muncitorilor din Braşov. El a depus o coroană la Monumentul Cruce închinat eroilor care s-au jertfit pentru libertate şi a primit o medalie comemorativă din partea Asociaţiei "15 Noiembrie 1987".

Iertare.

"În numele statului român trebuie să vă cer iertare tuturor victimelor represiunii de la Braşov din 1987, tuturor victimelor represiunii regimului comunist, pentru faptul că în toată această lungă perioadă a tranziţiei, în aceşti ultimi 17 ani, statul de drept nu a făcut dreptate, sistemul judiciar nu a făcut justiţie, iar întreaga societate românească nu a fost încurajată să-şi recunoască erorile", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, toţi cei care s-au revoltat la Braşov în 1987 şi s-au simţit umiliţi după 1989 sunt învingătorii morali ai Revoluţiei.

"La Braşov, în 1987, s-a dat o probă de curaj întregii Europe", a spus Băsescu, potrivit căruia revolta muncitorilor din acest oraş se înscrie printre manifestările anticomuniste de la Budapesta -1956, Praga -1968, Valea Jiului - 1977, Gdansk şi toată mişcarea Solidaritatea din Polonia din anii '80.

Şeful statului a declarat că statul român îşi va recăpăta credibilitatea şi va putea să devină un adevărat stat de drept numai când îşi va recunoaşte greşelile şi îşi va repara nedreptăţile.

Dezamăgiri

"În decembrie 2004 am fost ales şef al statului român pentru că românii au vrut dreptate şi adevăr. De trei ani am adus la suprafaţă multe adevăruri care nu convin. Adevăruri din viaţa economică, din viaţa politică şi, mai ales, din trecutul comunist. Unul dintre efectele rostirii acestor adevăruri a fost şi scoaterea la suprafaţă a unui profund sentiment de nedreptate, resimţit probabil şi de dumneavoastră, resimţit de mulţi dintre cei care sunt dezamăgiţi că gesturile simbolice nu au consecinţe practice imediate", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că mulţi dintre cei care erau chemaţi să pună capăt unor fenomene pe care el le-a denunţat, în mandatul său, "au rămas surzi, se fac că nu văd, se fac că nu au nici o responsabilitate".

"Cei care sunt favorizaţi de actuala situaţie doresc o banalizare a nedreptăţii, vor să ne facă să credem că nedreptatea este inevitabilă, că victimele vor rămâne pentru totdeauna victime şi că puterea cetăţeanului simplu e aproape la fel de nesemnificativă ca înainte de 1989. Eu sunt convins că aceştia se înşeală exact aşa cum se înşelau şi cei care, după noiembrie 1987, credeau că totul a fost în zadar", a spus Băsescu, care nu a menţionat la cine se referă.

El a dat asigurări că nu îşi va încheia mandatul "fără ca realităţile care provoacă nedreptate să fie înfruntate".

Revolta.

Muncitorii fabricii Tractorul din Braşov s-au revoltat spontan, în noiembrie 1987, împotriva conducerii judeţene a PCR şi chiar împotriva comunismului, invocând condiţiile foarte proaste de trai şi întârzierile în plata salariilor. Revolta a fost oprimată brutal de autorităţile comuniste, fiind arestaţi, torturaţi şi chiar deportaţi foarte mulţi dintre cei care au participat la protest.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere scuze victimelor represiunii din 1987 din Braşov.
 Vizualizări articol: 391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere scuze victimelor represiunii din 1987 din Braşov0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din National

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei