Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 117 (5324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Compozitorul Adrian Enescu va primi premiul pentru întreaga carieră, la TIFF

 

Compozitorul Adrian Enescu va primi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc, în perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii TIFF, Adrian Enescu va primi premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a festivalului, care va avea loc în 8 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

În onoarea lui Adrian Enescu, în 7 iunie, de la ora 12.15, la Cinematograful Victoria, va fi proiectat "Pas în doi" (regia Dan Piţa), unul dintre filmele pentru care artistul a compus muzică originală.

Adrian Enescu, născut în 31 martie 1948, este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore ale circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii '70.

El a absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, a fost audient al Facultăţii de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) şi este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Primul său LP, "Basorelief" (1977), pe versuri de Ioan Alexandru, este prima încercare de pop simfonic din muzica românească. Au urmat "Cele 12 lumi ale visului" (1978), comparat cu albume similare de Vangelis şi Isao Tomita, "Funky Synthesizer I" (1982), o combinație de muzică electronică şi instrumentişti în direcția rock-ului şi jazz-ului progressive, şi "Funky Synthesizer II" (1984), cu influenţe dance.

"Bună seara, iubito!", albumul de debut al Loredanei Groza, compus şi produs în întregime de Adrian Enescu şi lansat în 1988, a devenit cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute.

În aceeaşi perioadă, Adrian Enescu a compus muzică de film, devenind unul dintre cei mai prolifici compozitori de gen din istoria cinematografului românesc. Apare pe genericul a aproximativ 65 de titluri, unele dintre ele premiate la festivaluri internaţionale, altele succese de casă în ţară.

Adrian Enescu a colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii.

El a compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, şi în ţară pentru spectacole de operă şi teatru montate, printre alţii, de Alexandru Darie şi Alexander Hausvater.

În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică şi jazz - big band.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Cluj va avea loc în perioada 31 mai - 9 iunie, TIFF Sibiu între 19 şi 23 iunie, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Compozitorul Adrian Enescu va primi premiul pentru întreaga carieră, la TIFF.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Compozitorul Adrian Enescu va primi premiul pentru întreaga carieră, la TIFF0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei