Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 117 (5324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Competiţii de nivel înalt

Două eleve din judeţ vor reprezenta România la fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Două eleve din judeţ vor reprezenta România la fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare. Au dedicat până acum multe luni studiului, au trecut de emoţiile fazelor naţionale ale olimpiadelor, făcându-şi, în egală măsură, dascălii şi părinţii mândri.

Este vorba despre Iustina Crăciun, care va participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia, în perioada 27 iulie - 5 august, şi Iasmina Maria Răceanu, care va participa la Olimpiada Internaţională de Limba Română, de la Oradea, din perioada 25-29 mai.

 

Iustina este la a III-a participare la olimpiada internaţională

Iustina Crăciun, elevă în clasa a XI-a a Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, înscrisă în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava, va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Eleva este din Fălticeni şi este pregătită de tatăl său, prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava.

Iustina nu este la prima reuşită, ea obţinând medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Crimeea din anul 2010 şi, anul trecut, a obţinut în Brazilia două medalii de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

Potrivit lui Petru Crăciun, „Iustina studiază la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, dar acolo nu are instrumente sau profesori îndrumători pentru astronomie, această disciplină nu se studiază, ea pregătindu-se pentru olimpiadă la Palatul Copiilor Suceava. Sperăm ca la olimpiada din Grecia să obţinem o medalie. Ar fi rezultatul unei munci susţinute, grele. Cred că eu i-am insuflat pasiunea pentru astronomie, pe când era în clasa a VIII-a, perioadă în care insistam să studieze matematica şi fizica. Astronomia presupune fizică şi matematică la un nivel foarte înalt, probleme de nivel universitar”.

 

Iustina doreşte să-şi continue studiile la Harvard University din SUA

După finalizarea studiilor liceale, Iustina doreşte să urmeze cursurile Universităţii Harvard din SUA, specializarea Astrofizică. Anul trecut, Iustina a obţinut o bursă în valoare de 7.000 de dolari în vederea participării într-o tabără de astronomie organizată în New Mexico, SUA. Alături de Iustina, doar un singur elev român a mai participat la această tabără internaţională. 

Selecţia lotului naţional al României (cinci elevi), care va participa laOlimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia, a avut loc în perioada 12-21 mai, la Călimăneşti-Căciulata. La această selecţie, din judeţul nostru au participat trei elevi, şi anume Iustina Crăciun, Remus Bompa, elev în clasa a IX-a de la CN ,,Nicu Gane” Fălticeni, şi Daniel Cosovanu, elev în clasa a X-a de la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca. La acestă selecţie au participat 25 de elevi, cei mai buni din ţară, care au format lotul lărgit al României şi care au fost selectaţi în urma Olimpiadei Naţionale de Astronomie desfăşurată la Sinaia, la începutul lunii aprilie. În urma unor teste foarte grele de selecţie s-au ales cei cinci participanţi care vor reprezenta ţara noastră la această competiţie, printre care şi suceveanca Iustina Crăciun.

Lotul României mai este alcătuit din trei elevi din Bucureşti şi unul din Baia Mare.

 

Iasmina Răceanu este pasionată de tot ceea ce ţine de domeniul umanist şi al artelor frumoase

Iasmina Maria Răceanu este elevă în clasa a VIII-a, clasă cu predare intensivă a limbii germane, din cadrul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, iar la faza naţională a Olimpiadei de Limbă Română a fost distinsă cu premiul al II-lea. Eleva va participa, în perioada 25-29 mai, la faza internaţională a Olimpiadei de Limba Română, la Oradea, ea fiind pregătită de prof. Mihaela Gabriela Ilisei.

„Pasionată de tot ceea ce ţine de domeniul umanist şi al artelor frumoase, Iasmina este prin excelenţă un <creator>”, apreciază conducerea colegiului sucevean, pe pagina electronică a instituţiei.

Potrivit Iasminei, „Olimpiada de Limba Română mi-a oferit prilejul de a vedea că se poate trăi într-un cuvânt. Olimpiada este cuvântul în care locuiesc de ceva vreme. Mi-e greu să spun dacă aş mai putea ieşi de-aici. Olimpiada e deja în interiorul meu, e încăperea în care toate cuvintele mele se adună şi vibrează pentru viaţă. Aş putea lega de fiecare literă din acest cuvânt o întreagă emoţie. <O> ar putea fi ordine, oameni, <L> – libertate, lumină, <I> – imaginaţie, şi tot aşa, până mult mai departe, până creez un nou alfabet. Îmi voi lua paşii şi îi voi arunca, în continuare, pe câmpul literaturii. Cred că e singurul loc în care cuvântul prinde formă, culoare şi devine, totuşi, o aripă.”

 

A redesenat logoul Google, cu ocazia Zilei României

Un desen realizat de Iasmina a fost desemnat, în 2012, câştigător al concursului „Doodle 4 Google”, acesta fiind publicat pe pagina de start a Google România, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Desenul Iasminei a fost desemnat câştigător dintre cele peste 10.000 de lucrări participante în competiţia cu tema „România mea este...”.

Logoul Google imaginat de Iasmina a putut fi admirat de milioane de români, eleva primind şi un premiu în valoare de 15.000 de lei şi o bursă de tehnologie de 20.000 de lei pentru şcoala unde învaţă. În desenul ei, Iasmina şi-a imaginat România ca pe „o ţară verde cu munţi şi văi, dealuri şi câmpii, colorată de obiceiuri frumoase ce trebuie păstrate, înnobilată de artişti şi sportivi ce i-au înălţat numele la cer. România mea merită iubită!”

Totodată, eleva a participat în cadrul mai multor competiţii naţionale de specialitate, concursuri în cadrul cărora a fost, de cele mai multe ori, pe podium - Concursul Naţional „Cultură şi spiritualitate românească” (2013) - premiul al III-lea, Concursul Naţional „Cangurul din vis” - locul I, Concursul Naţional „Dream car contest” (2013) - locul I, Concursul Naţional „Mihail Iordache” (2012) – locul al II-lea, concursul Naţional „Lecturiada” Cluj - locul al II-lea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două eleve din judeţ vor reprezenta România la fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare.
 Vizualizări articol: 2535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 13 voturi
Două eleve din judeţ vor reprezenta România la fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare4.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Speram sa o alegem primar si apoi presedinta tarii trimis de
(24 mai 2013, 15:41:48
Iasmina, este fetita care ne face cinste noua sucevenilor si o iubim cum numai noi stim! Sa speram ca va ramina cu noi pentru a o alege primarita. Numai ea va imfrumuseta si dezvolta armonios orasul acesta!
1.1  RE: Speram sa o alegem primar si apoi presedinta tarii trimis de
(24 mai 2013, 23:11:20
Dar fetitza din Gura Humorului care a ajuns in finala "Romanii au talent" nu ti-a facut cinste frustratule? Atunci ai stiu doar sa balacaresti si sa arunci cu noroi. Tu imparti admiratia dupa principiul numit interes adica "dai din coada". Admiti doar pe cine cunosti, in rest....potopul. Si ca sa fiu si eu rau ca tine, ma iau de iasmina sio o rog sa mai deseneze inca o data acel doodle. Iti convine? Crezi ca a fost ideea ei, ca l-a creat ea?
2.   Un limbaj civilizat la mata este de neconceput? trimis de
(25 mai 2013, 01:59:38
De unde ti-ai dat seama ca sunt frustrat, nesimtitule badaran!?
D-le, daca nu stii sa citesti, esti in eroare!
Ce am scris:
,, Evident ca a stralucit dar nu inseana ca este si aur!
Muzica, chiar daca este numita usoara, solicita din partea ei multa pregatire.
La virsta ei, superficiala, increzuta si cu atitea ifose de vedeta!?”

Dupa cum vezi explicatia o fac civilizat, spre deosebire de dumneata, scandalagiu!
Esti intr-o confuzie cu mine, ca... tata!
2.1  RE: Un limbaj civilizat la mata este de neconceput? trimis de
(25 mai 2013, 08:49:29
De unde mi-am dat seama? pai e si greu...pentru tine. Ti-ai servit-o singur postatandu-ti comentariul . Frustrat esti omule.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei