Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 52 (8581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenționare

Dintre 568 de copii cu vârsta de 1 an investigați, 450 nu sunt vaccinați complet împotriva poliomielitei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Neprezentarea la vaccinare, refuzul și contraindicațiile temporare, dar și discontinuitățile în aprovizionarea cu vaccin la nivel național au făcut ca imunizarea copiilor din județul Suceava împotriva uneia dintre cele mai grave boli, poliomielita, să scadă dramatic. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cristina Agavriloaei, a declarat că motivele menționate mai sus au determinat derularea cu dificultate a programului național de vaccinare.

Cristina Agavriloaei a arătat că ultima activitate de estimare a acoperirii vaccinale s-a desfășurat în luna august 2023, la vârsta de 12 luni, pentru copiii născuți în luna iulie 2022 și pentru vaccinarea împotriva poliomielitei au fost investigați 568 copii de la 247 medici vaccinatori din județ. „Rezultatele au identificat 118 copii cu schema completă de vaccinare (3 doze), restul nefiind vaccinați corespunzător calendarului național de vaccinare”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava. Prin urmare, dintre 568 de copii cu vârsta de 1 an, 450 nu erau protejați corespunzător împotriva poliomielitei.

În acest moment, în depozitul DSP Suceava există 2.046 doze de produs vaccinal Hexacima, care are în componență vaccin antipoliomielită (VPI), și aproximativ 3.000 de doze sunt în stoc la nivelul cabinetelor de medicină de familie.

În prezent se desfășoară activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni, pentru aceeași grupă de copii născuți în luna iulie 2022. Rezultatele vor fi disponibile începând cu data de 15 martie, după verificarea și centralizarea datelor furnizate de medicii de familie vaccinatori din județ.

Specialiștii în sănătate publică atenționează că în contextul mobilității crescute a populației (vacanțe, călătorii de afaceri, misiuni umanitare etc.) și al creșterii numărului de țări care au cazuri de poliomielită sau în care au fost detectate poliovirusuri, persoanele care merg în astfel de zone să aibă scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei și/sau duratei de ședere, indiferent de restricțiile impuse la graniță. Recomandările sunt făcute în special pentru cetățenii români care călătoresc frecvent în aceste țări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale și a altor persoane după re/venirea în România.

 

Lista țărilor pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită este actualizată periodic de OMS

 

Institutul Național de Sănătate Publică arată că sunt state cu risc potențial de răspândire internațională a poliovirusurilor - Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambic, și state cu detecție de poliovirusuri cu sau fără transmitere locală - Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, Egipt, Guineea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe.

La punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări, călătorilor pot să le fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite (mai mult de 4 săptămâni).

Vaccinarea se va face cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări care va însoți celelalte documente de călătorie.

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este personalizată și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei. Lista țărilor pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită este actualizată periodic de către Organizația Mondială a Sănătății, după primirea rapoartelor din țările afectate.

Reamintim că poliomielita este o boală contagioasă gravă, care afectează sistemul nervos central, în trecut fiind una dintre principalele cauze ale decesului, paraliziei acute și invalidității pentru tot restul vieții. Singura modalitate de a preveni infectarea cu poliovirus este vaccinarea.

În România, vaccinarea antipoliomielită este inclusă în programul național de imunizări, dar din păcate medicii se confruntă din ce în ce mai des cu refuzul familiilor de a vaccina copiii, inclusiv cu vaccinurile care se fac imediat după naștere în maternitate, precum vaccinul împotriva hepatitei B, administrat în primele 24 de ore, și vaccinul BCG, împotriva tuberculozei, care se administrează la 2-7 zile după naștere. Prima doză de vaccin antipoliomielitic se face la vârsta de 2 luni, la medicul de familie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dintre 568 de copii cu vârsta de 1 an investigați, 450 nu sunt vaccinați complet împotriva poliomielitei.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dintre 568 de copii cu vârsta de 1 an investigați, 450 nu sunt vaccinați complet împotriva poliomielitei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei