Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 27 (8556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cerințe

Maximum 5 ore de cursuri/zi la gimnaziu și cel mult 6 ore/zi la liceu solicită elevii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii își doresc ca școlarii de la învățământul primar să nu petreacă mai mult de patru ore pe zi la școală, elevii de gimnaziu să aibă maximum 5 ore de cursuri/zi, iar liceenii să aibă în orar cel mult șase ore de cursuri în fiecare zi.

Sunt propuneri consemnate în noul proiect al Statutului Elevului, act normativ ce reglementează drepturile şi îndatoririle școlarilor, depus joi, la Ministerului Educației.

Documentul este unul consistent, are 60 de pagini, este împărțit pe mai multe secțiuni și capitole.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Salvaţi Copiii, prin participarea şi consultarea asociaţiilor reprezentative ale elevilor şi a consiliilor elevilor din ţară.

Referitor la programul de la școală, în realitate, orarul elevilor este mai încărcat decât prevede proiectul înaintat de elevi. Clasele V-VIII ajung și la 6 ore de cursuri pe zi, la fel cum și elevii de liceu au, în mod frecvent, 7 ore de cursuri/zi.

Revenind la Statutul Elevului, articolul 23 din noul proiect mai prevede ca orele pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a să nu înceapă înainte deora 8.00 și să nu se termine mai târziu de ora 14.00.

Pentru restul claselor, programulelevilor începe după ora 8:00 și nu depășește ora 19:00.Pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute.

Noul proiect al Statutului elevului mai menționează ca activitatea de scriere să nu se desfășoare la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră.

„Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază. Orele de desen, mai ales de desen tehnic, se vor efectua în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.

Este interzisă situarea a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu”, se arată în document.

Elevii mai solicită ca evaluările anunțate să nu fie stabilite în două zile școlare consecutive sau în aceeași zi.

Potrivit Statutului, „elevii trebuie să beneficieze de timp liber suficient pentru odihnă și vacanță, să participe în mod liber la activități recreative și la activități culturale, artistice și sportive ale comunității”.

 

  • Fără clase supraaglomerate

 

Proiectul elevilor mai prevede ca la clasele primare să fie în medie 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu maimult de 22.

La gimnaziu, clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu maimult de 26, iar la învățământul liceal, inclusiv dual, clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de15 și nu mai mult de 26.

Elevii nu au uitat nici de dotările unităților și de condițiile care ar trebui să li se asigure. Aceștia consideră că ar trebui ca fiecare școală cu personalitate juridică să aibă un cabinet medical și un cabinet stomatologic, o cameră-resursă pentru suport educațional și psihopedagogic, o bibliotecă, un teren de sport dotat cu vestiare, grupuri sanitare și un laborator de informatică, de științe, tehnologie,

inginerie, artă și matematică, denumit ȘTIAM.

Elevii mai menționează că sunt necesare cabinete de logopedie, cabinete pentru terapii specifice, cabinete de consiliere școlară, acces la internet și rețea WI-FI.

Potrivit autorilor proiectului, documentul depus la Ministerul Educației armonizează drepturile şi îndatoririle elevilor cu noile dispoziţii din Legea învăţământului preuniversitar, le clarifică şi le face mai uşor de înţeles şi aplicat atât de către elevi, cât şi de către cadrele didactice.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maximum 5 ore de cursuri/zi la gimnaziu și cel mult 6 ore/zi la liceu solicită elevii.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Maximum 5 ore de cursuri/zi la gimnaziu și cel mult 6 ore/zi la liceu solicită elevii1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei