Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 6 (8535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Imunitate

Semnale clare că o parte din populația de mistreți din județ a trecut prin virusul pestei porcine africane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi porci mistreți vânați pe fondul de vânătoare Coșna din zona de munte a județului Suceava au ieșit negativi la determinarea virusului pestei porcine africane în organism, dar pozitivi la anticorpi. Asta înseamnă că porcii au trecut prin boală, dar au supraviețuit, ceea ce reprezintă un semnal încurajator. Asta având în vedere că se știa că virusul pestei porcine africane avea o rată de mortalitate foarte mare, spre 100%.

Aceste cazuri vin după ce au mai fost descoperiți recent doi mistreți imunizați, unul pe Fondul de Vânătoare 66 Baia și unul pe fondul de vânătoare Dolhasca (proveniți tot din vânători organizate).

„Avem date deja concrete că o parte din populația de mistreți a dobândit imunitate la acest virus. În cazul Sucevei vedem că avem cazuri de la Dolhasca și până la Coșna, așadar pe toată întinderea județului. Deocamdată nu sunt date relevante științifice dacă porcii trecuți prin boală mai transmit virusul mai departe, astfel că măsurile de prevenire sunt luate la fel de strict”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.  

Doctorul Voloșeniuc a arătat că aceste cazuri noi la mistreți nu aduc restricții privind circulația porcilor domestici.

Pozitiv este și că ultimul focar de pestă porcină africană la porcul domestic, de la Salcea, a fost închis, fără a mai apărea cazuri noi.

Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.

Între timp, în lume, există mai multe vaccinuri contra pestei porcine africane la care se lucrează intens. În Vietnam, de exemplu, un astfel de vaccin se testează deja în fermele de porci.

Pesta porcină africană a făcut și încă face ravagii economice, inclusiv în județe din România. La porcul domestic, decesul survine la șapte zile de la primele simptome și nu poate fi evitat.

Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnale clare că o parte din populația de mistreți din județ a trecut prin virusul pestei porcine africane.
 Vizualizări articol: 788 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Semnale clare că o parte din populația de mistreți din județ a trecut prin virusul pestei porcine africane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei