Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 277 (8501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Decizie de Consiliu Local

Taxele și impozitele locale din Suceava, mai mari în 2024, prin indexare cu rata inflației

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii municipiului Suceava, dar și cei care desfășoară aici activitățile economice vor avea mai mult de plătit către bugetul local în 2024, în contul taxelor și impozitelor locale, ca urmare a indexării acestora cu rata inflației. Mai exact, cu 13,8%. Măsura, care se aplică conform legii în toate localitățile din țară, a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de joi, nu fără a stârni numeroase discuții, mai mult sau mai puțin motivate de grija de a „da bine” în fața electoratului, mai ales că alegerile se apropie cu pași repezi.

Trebuie precizat faptul că legislația României impune „ajustarea” anuală a taxelor și impozitelor cu valoarea inflației, dar permite și o majorare a acestora, în funcție de necesitățile administrației locale. Doar că pentru 2024 această situație nu a fost luată în calcul, primarul Ion Lungu anunțând anterior că nu va propune o majorare a acestora, chiar dacă toate cheltuielile municipalității au crescut pe fondul crizei economice.

 

Indexarea cu rata inflației - cheltuieli suplimentare de zeci, până la sute de lei de contribuabil

 

Creșterea valorii taxelor și impozitelor locale, prin indexarea cu rata inflației – 13,8%, va fi resimțită la buzunare de fiecare dintre noi, în funcție de proprietăți.

Dacă în cazul impozitelor pe locuințe diferențele dintre valorile plătite în 2023 și cele care vor fi de achitat în 2024 pornesc de la 14 lei, adică echivalentul unui pachet de țigări sau al câtorva covrigi, în cazul garsonierelor, și ajung la 40-50 de lei pentru apartamentele cu patru camere, la case sau clădiri mai mari diferențele pot ajunge și la sute de lei.

Pentru autoturisme, în majoritatea cazurilor diferențele de plată pornesc de la 10 lei și ajung la 30 lei, dar pentru cele cu capacități foarte mari, costurile impozitului sunt pe măsură.

În schimb, cele mai mari efecte asupra bugetului fiecărui contribuabil va avea taxa de ecologizare/salubritate, care se plătește lunar, de persoană.

 

Exemple de valori pentru impozitele din 2024

 

În calitate de inițiator al proiectului de hotărâre prin care se pun în aplicare prevederile legii, de indexare a taxelor și impozitelor locale cu rata inflației, primarul Ion Lungu a prezentat o serie de exemple concrete, în total fiind zece categorii de impozite și taxe care se actualizează pentru 2024, inclusiv taxele speciale.

  • la un apartament cu o cameră, de la 102 lei la 116 lei
  • la un apartament cu două camere, de la 184 lei la 209 lei
  • la un apartament cu trei camere, de la 266 lei la 303 lei
  • la un apartament cu patru camere, de la 307 lei la 349 lei.

Pentru taxa auto creșterea valorică este:

  • la mașinile cu o capacitate de până la 1000 mc, de la 55 la 65 lei,
  • la cele cu  capacitate de până la 1200 mc, de la 66 la 78 lei
  • la cele cu  capacitate de până la 1400 mc, de la 77 la 91 lei
  • la cele cu  capacitate de până la 1600 mc, 88 la 104
  • la cele cu  capacitate de până la 1900 mc, 250 la 280
  • la cele cu  capacitate de până la 2000 mc, de la 250 la 280.

 

Taxa de salubrizare crește la 14 lei lunar de persoană, pentru 2024

 

La indexare intră și taxele speciale, adică cea de ecologizare/salubrizare, care crește la 14 lei lunar pentru persoane fizice, la 9 lei lunar pentru persoane fizice autorizate și 9 lei la persoanele juridice, precum și la 4,5 lei lunar de salariat la instituțiile publice. În prezent, taxa respectivă este de 12 lei lunar la persoane fizice și 8 lei lunar la cele juridice (pentru fiecare angajat).

Conștient că această taxă are cel mai mare impact asupra bugetelor fiecăruia și va stârni și cele mai multe discuții, edilul Sucevei a prezentat, spre comparație, taxele de salubrizare din alte mari orașe din Moldova – 33 lei lunar de persoană la Iași, 22,79 lei lunar/persoană la Bacău și 40 lei lunar de persoană la Buzău.

Cum era de așteptat, discuțiile s-au încins imediat, reprezentanții PSD și cei ai USR fiind cei mai aprigi critici ai măsurilor care trebuie aplicate conform legii, fiind făcute solicitări de reducere ulterioară a taxelor indexate cu rata inflației, astfel încât să ajungă tot la valorile de anul acesta.

„Cât a fost stabilitate economică, am menținut taxele și impozitele la aceleași valori 10 ani. Acum facem doar indexarea și chiar avem nevoie de acești bani. De doi ani tot cresc prețurile, conform legii s-au actualizat și tarifele pentru serviciile prestate de agenții economici. Nu pot fi aceleași tarife, când totul s-a scumpit. Dacă tot facem excepții de la regulă, nu mai colectăm nici un ban la bugetul local. Din ce mai finanțăm numeroasele proiecte pe care le avem, în folosul comunității?”, a spus Ion Lungu, care a dezaprobat propunerile și criticile celor din opoziție.

Singurul amendament concret depus în privința taxelor și impozitelor locale pe 2024 a fost cel al USR, care a propus scutirea de la impozit a celor care își instalează pe cheltuială proprie panouri fotovoltaice sau sisteme de captare și tratare a apelor uzate. Amendamentul lor nu a fost susținut decât de opt consilieri locali, încât a picat la vot. În schimb, proiectul inițial, cu indexarea taxelor și impozitelor pentru 2024 cu valoarea inflației, a întrunit numărul de voturi necesare, urmând a fi pus în aplicare de la 1 ianuarie, anul viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxele și impozitele locale din Suceava, mai mari în 2024, prin indexare cu rata inflației.
 Vizualizări articol: 1821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxele și impozitele locale din Suceava, mai mari în 2024, prin indexare cu rata inflației0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei