Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 268 (8492)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Discrepanță

Concediul de maternitate pentru femeile care nu lucrează a scăzut de la 4.775 de euro pe lună la 510 euro pe lună. Cele care lucrează iau 85 la sută din salariu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mamele din România au dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu medical, indiferent dacă lucrează sau nu, dacă plătesc câțiva lei pe lună, mai puțin de 1 an. Dacă doresc să beneficieze de indemnizație pentru creșterea copilului, din cele 126 de zile, minimum 42 de zile trebuie să fie după naștere. Indemnizația primită pentru aceste zile este scutită de contribuția la fondul de sănătate, fără pierderea calității de asigurat, dar și de plata impozitului pe venit.

Când este vorba însă de ce sume primesc de la Asigurările de Sănătate pentru concediul de maternitate mamele care nu lucrează, în comparație cu cele care lucrează, diferența între suma încasată pe durata celor 4 luni (concediul medical prenatal și de lăuzie) este semnificativă. Astfel, dacă femeile care sunt angajate primesc o indemnizație de 85% din salariul pe care îl au, femeile care nu lucrează dar plătesc 33 de lei/lună timp de maximum 10-11 luni (de la încheierea contractului de asigurare socială de sănătate până la depunerea ultimului certificat de concediu medical) primesc timp de 4 luni de la Casa de Asigurări de Sănătate suma de aproximativ 2.550 lei/lună, adică echivalentul a 510 euro/lună.

Suma a scăzut de aproximativ 10 ori, odată cu modificarea legislației, în luna martie a acestui an. Anterior, mamele care nu lucrau cotizau cu 360 de lei/lună maximum 10-11 luni și primeau pe durata celor 4 luni de concediu prenatal și de lăuzie suma de 23.877 lei/persoană/lună, adică echivalentul a 4.775,4 euro/lună.

Întrebat câte astfel de contracte cu mame care nu lucrează au fost încheiate la CAS Suceava, directorul Cristi Bleorțu a declarat că în luna martie a acestui an erau încheiate 1.341 contracte de asigurare cu persoanele fizice pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Din acestea, în luna martie au ajuns la scadență 390 de contracte, pentru acestea fiind plătită suma de 9.312.359 lei, reprezentând 23.877 lei/persoana/lună, pentru 4 luni. Suma totală plătită este echivalentă cu 1,862 de milioane de euro.

Legislația s-a modificat la sfârșitul lunii martie 2023, cu aplicabilitate de la 1 iunie 2023 pentru contractele aflate în derulare și cu aplicabilitate imediată pentru contractele noi. Începând cu 1 iunie 2023, persoanele fizice care s-au asigurat pentru concedii medicale au plătit 30 lei/lună în perioada iunie-septembrie, respectiv 33 lei/lună, începând cu luna octombrie, după modificarea valorii salariului minim. Persoanele care au încheiat contracte cu CAS după modificarea legislativă din luna martie vor primi de la CAS suma  de aproximativ 2.550 lei/lună pentru o perioadă de 4 luni.

În luna septembrie a.c., CAS Suceava avea încheiate 1.184 contracte de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Din acestea, 706 contracte au ajuns la scadență, iar CAS a plătit suma de 13.170.000 lei, adică 2,634 milioane de euro (reprezentând 18.655 lei/persoană/lună, adică3.731 euro/persoană/lună).

Încă nu este clar ce a avut în vedere legiuitorul în urmă cu aproximativ 4 ani, când a stabilit că femeile care nu lucrează își pot lua concediu și nici de ce acestea sunt favorizate la plata concediului de maternitate, în comparație cu femeile care sunt angajate, multe dintre ele cu salariul minim pe economie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concediul de maternitate pentru femeile care nu lucrează a scăzut de la 4.775 de euro pe lună la 510 euro pe lună. Cele care lucrează iau 85 la sută din salariu.
 Vizualizări articol: 1849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Concediul de maternitate pentru femeile care nu lucrează a scăzut de la 4.775 de euro pe lună la 510 euro pe lună. Cele care lucrează iau 85 la sută din salariu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei