NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
luni, 25 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 225 (8449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5922 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Salariu de bugetar

Zeci de apartamente, terenuri, mașini, garaje și bani cash de sute de mii de euro, identificate în cazul unui funcționar public

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de apartamente, terenuri, mașini, garaje, spații comerciale, dar și sume imense de bani în cash au fost identificate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, în cazul unui funcționar public trimis în judecată deja în cinci dosare. Este vorba de comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, actualmente lucrător la Poliția Burdujeni. Cea mai mare parte a bunurilor era achiziționată pe numele unor intermediari, iar pentru a nu pierde evidența, Radu Obreja consemnase totul în agendele ridicate cu ocazia perchezițiilor din noiembrie 2020 și cu ajutorul cărora procurorii DNA au putut să își facă o idee clară asupra dimensiunii șpăgilor pe care fostul șef de la Permise și Înmatriculări le-a luat de-a lungul timpului.

 

În mașină erau bani peste tot, inclusiv la roata de rezervă

De la domiciliul lui Radu Ionuț Obreja a fost ridicată și ulterior indisponibilizată o importantă sumă de bani. Mai exact, s-au descoperit în total 123.220 de euro, 1.003 de dolari americani, 180 de lire sterline și 147.090 de lei. Parte considerabilă a acestor sume a fost identificată în interiorul autoturismului marca Audi A4, respectiv:

- în torpedoul din dreapta față a fost identificată o borsetă de culoare maro cu 2.350 de euro;

- în portbagaj, în suportul roții de rezervă, a fost identificată o borsetă de culoare neagră cu inserții maro, cu suma de 50.100 de euro;

- în spatele scaunului din partea dreaptă a șoferului a fost identificată o borsetă de culoare neagră, cu suma de 50.000 de euro;

- pe scaunul din dreapta șoferului a fost identificată o borsetă de culoare neagră, cu suma de 33.000 de lei;

- pe bancheta din spate, într-un portofel, erau 150 de euro și un dolar;

- în torpedoul din dreapta față a fost identificată, într-un plic, suma de 2.850 de euro.

În geanta soției s-au mai găsit 5.800 de lei, 900 de dolari americani și 1.100 de euro. Potrivit datelor din rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Radu Obreja, în bucătărie s-au mai găsit două plicuri de culoare roșie, în care se aflau 14.200 de lei și 12.025 de euro. De asemenea, din dormitor s-au mai ridicat 54.900 de lei, 2.645 de euro, 180 de lire sterline și doi dolari americani.

 

Grosul banilor cash se afla la locuința lui Radu Popovici, omul bun la toate

Dar grosul sumelor în bani găsite de anchetatori era în locuința lui Radu Popovici, un apropiat și un confident al lui Radu Obreja, cel care avea rolul de a schimba banii în valută și de a face diferite achiziții. La percheziții au fost ridicați 659.000 de euro, 246.500 de lei și 200 de dolari americani.

”Suma de 9.000 de euro și 200 de dolari americani a fost restituită inculpatului, reprezentând bani personali”, au arătat procurorii DNA Suceava.

”Gestionarea sumelor de bani primite cu titlu de mită de către Obreja Radu Ionuț era o activitate laborioasă, ce presupunea un caracter ascuns și implica adoptarea unor activități de plasare, depozitare, investire/albire a acestora, activități care nu puteau fi realizate de principalul beneficiar pentru motive evidente. În consecință, alături de alte persoane cu rol secundar, Radu Popovici a fost interpus de către Obreja Radu Ionuț în aceste operațiuni, implicarea sa căpătând valențe infracționale. Zonele de acțiune în care acesta trebuia să își materializeze implicarea erau cele referitoare la: preluarea sumelor de bani provenite din comiterea infracțiunilor de corupție, iar ulterior depozitarea și schimbarea lor în valută sau cupiură mai mare și realizarea de investiții imobiliare pe numele său și în beneficiul inculpatului Obreja Radu Ionuț sau punerea la dispoziția acestuia a sumelor de bani predate”, se arată în rechizitoriul de sesizare a instanței de judecată. În timpul anchetei, Radu Popovici a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, acord care însă a fost respins de instanțe. Totuși, această recunoaștere a faptelor arată în mod clar că Radu Popovici era doar un intermediar, iar adevăratul beneficiar al banilor era fostul șef de la Permise și Înmatriculări.

 

Apartamente, garaje, terenuri în Suceava, Șcheia și Constanța

Numărul bunurilor cumpărate prin intermediari de Radu Obreja este impresionant. Este vorba de apartamente de diferite dimensiuni în Suceava, o casă în Șcheia cu terenul aferent pentru amantă, dar și un apartament de lux, în valoare de 140.000 de euro în Constanța. Lista este completată cu garaje, terenuri și mașini, inclusiv pentru tânăra cu care avea o relație. Tot aici mai pot fi adăugate spații comerciale, inclusiv 17 spații în incinta Policlinicii din Suceava.

”Se reține că în cazul unui număr mare de bunuri imobile, aceasta a constat în disimularea originii ilicite a sumelor de bani obținute din infracțiunile de corupție, infracțiunea de spălare a banilor având o existență autonomă, reţinându-se în concret că, prin contracte şi tranzacții fictive, intermediarii, la solicitarea expresă a numitului Obreja Radu Ionuț, au disimulat originea ilicită a banilor obținuți din infracțiunile de corupție astfel cum au fost reținute în cauză. În esență, se reține că prin interpunerea mai multor persoane în activitățile de achiziție de bunuri, inculpatul Obreja Radu Ionuț beneficia în fapt de toate atributele dreptului de proprietate asupra acestora, având la dispoziție oricând posibilitatea de a le înstrăina. S-a mai evidențiat în cadrul actelor de urmărire penală că toate bunurile au rămas în sfera de influență a inculpatului pe toată perioada, întocmirea documentelor de achiziție (contracte de vânzare- cumpărare) având loc formal pe numele terțelor persoane, pentru ca în final, Obreja Radu Ionuț să poată beneficia în concret de acestea. În virtutea principiilor enunțate, circuitul sumelor de bani primite cu titlu de mită urma un traseu bine definit, inculpatul Obreja Radu Ionuț manifestând o grijă firească de ascundere a acestora și de reintroducere în circuitul civil. Astfel, s-au evidențiat două direcții principale de concentrare a activelor obținute din comiterea infracțiunilor de corupție, fiecare dintre ele având un exponent corespunzător: inculpatul Radu Popovici, persoană apropiată lui Obreja Radu Ionuț și confident ala acestuia, s-a conturat a fi principala persoană către care remitea în mod curent sumele de bani în cash, acesta acționând ca un depozitar al acestora. În plan secundar, acesta a fost utilizat drept interpus prin intermediul căruia importante sume de bani au fost investite pe piața imobiliară din municipiul Suceava și împrejurimi, dar și ca interpus în ceea ce privește administrarea unor bunuri imobile de această dată înregistrate pe numele unor persoane.

 

19 terenuri cumpărate la Ipotești, prin intermediul afaceristului Nicolai Gavrilovici

Nicolai Gavrilovici a fost folosit în ultima perioadă ca intermediar. Acesta a primit peste 1,7 milioane euro în vederea achiziționării de terenuri sau pentru a utiliza în diverse scopuri sumele de bani. Prin intermediului acestui om de afaceri din Bosanci, Radu Ionuț Obreja a cumpărat foarte multe terenuri, în special în comuna Ipotești.

”Încredințarea de către Obreja Radu Ionuț a sumei totale de 1.746.465 de euro către numitul Gavrilovici Nicolai a avut așadar două coordonate diferite:

- suma de 680.000 de euro a fost remisă în 15 tranșe, la diferite intervale de timp, pentru ca numitul Gavrilovici Nicolai să o folosească în interes propriu, urmând ca pentru acesta să fie percepută o dobândă lunară (de regulă de 1% din suma împrumutată), iar suma totală de 1.066.465 de euro, cea mai consistentă, a fost remisă în 19 tranșe, cu titlu special, și anume achiziția de terenuri, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratului proprietar, fiind încheiate în acest sens un număr de 19 contracte de vânzare-cumpărare.

Odată cu avansarea probatoriului, s-a conturat ideea potrivit căreia sumele de bani solicitate de Gavrilovici Nicolai lui Obreja Radu Ionuț pentru achitarea terenurilor erau superioare celor achitate efectiv vânzătorilor, parte a acestora fiind însușite de către intermediari în interes propriu. Diferențe în acest sens au fost constatate în cazul majorității tranzacțiilor realizate pentru Obreja Radu Ionuț, chestiune care conturează perceperea unui comision asumat de către adevăratul beneficiar pentru activitatea de spălare a banilor. Toate aceste investiții s-au realizat în temeiul unor înțelegeri bine stabilite, doar cu persoane apropiate inculpatului și cu un scop aparent în unanimitate asumat, respectiv evitarea evidențierii scriptice a adevăratului proprietar și expunerea acestuia la verificări din partea organelor abilitate. S-a constatat o aplecare a principalului beneficiar către întocmirea de evidențe clare cu sumele de bani deținute sau remise către diferite persoane și de evidențe detaliate cu imobilele achiziționate de-a lungul timpului pe numele altor persoane”, au mai arătat procurorii DNA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de apartamente, terenuri, mașini, garaje și bani cash de sute de mii de euro, identificate în cazul unui funcționar public.
 Vizualizări articol: 8347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Zeci de apartamente, terenuri, mașini, garaje și bani cash de sute de mii de euro, identificate în cazul unui funcționar public5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei