Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 193 (8417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Orchestra Operei Naționale

Spectacolul „Crai Nou” și „Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga, a prezentat la sfârșitul lunii iulie laSala Musikverein din Viena spectacolul „Crai Nou”, care a fost un omagiu adus compozitorului român Ciprian Porumbescu.

În cadrul aceluiași spectacol, desfășurat pe 30 iulie, în premieră, publicul vienez a putut asculta și „Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, lucrare scrisă de compozitor cu 20 de ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu. Concertul din Viena a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și s-a bucurat de un real succes.

Conform https://evz.ro/, „lucrarea Rapsodia Română de Ciprian Porumbescu a căpătat contur datorită intervenției compozitorului Dan Dediu și interpretării orchestrei Operei Naționale din București. <Rapsodia Română>, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu, a fost dedicată regelui Carol I al României. Compoziția este formată din două părți și a fost inspirată din folclorul românesc și din muzica evreiască”.

Dirijorul Daniel Jinga (cunoscut pentru activitatea de dirijor pe care a desfășurat-o, mai ales, în zona de promovare a muzicii simfonice și corale românești) a declarat, conform aceleiași surse: „Cred că acest concept de unitate în diversitate trebuie să reprezinte resortul patriotic – naționalist al fiecăruia dintre noi. Noul trend globalist suprapus peste absolut necesara integrare europeană ne cheamă să iubim și să înțelegem celelalte culturi, oferindu-le la rândul nostru ceea ce este mai frumos și mai reprezentativ din cultura română. A-ți iubi, cunoaște, înțelege și promova rădăcinile în sânul celor pe care îi admiri și îi consideri parteneri înseamnă forma supremă de patriotism. A urî înseamnă extremism. A iubi, păstra și face cunoscut ceea ce te definește ca popor înseamnă naționalism autentic”. Daniel Jinga a promovat intens, în ultimii doi ani, creația lui Ciprian Porumbescu atât alături de orchestra din București, cât și prin acțiuni private.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacolul „Crai Nou” și „Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena.
 Vizualizări articol: 536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spectacolul „Crai Nou” și „Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei