Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 193 (8417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Sprijin

Dumbrăvenenii plecați în străinătate sunt îndemnați de primarul Ioan Pavăl să se întoarcă acasă: „Actualul Guvern vrea să facă lucruri frumoase pentru oameni, iar România s-a dezvoltat extraordinar”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumbrăvenenii plecați la muncă în străinătate sunt îndemnați de primarul comunei Dumbrăveni să se întoarcă să investească acasă, el dând asigurări că actualul Guvern al României, condus de Marcel Ciolacu, își dorește „să facă lucruri frumoase pentru oameni”. Centrul Cultural ”Acad. Eugen Simion” a găzduit, la mijlocul acestei săptămâni, întâlnirea anuală a dumbrăvenenilor de pretutindeni și dialogul autorităților cu diaspora. Evenimentul este organizat încă din anul 2016 de primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, din dorința de a le prezenta celor plecați în străinătate oportunitățile pe care le au dacă doresc să se întoarcă acasă pentru a-și deschide propriile afaceri.

La întâlnirea de anul acesta au participat toți parlamentarii PSD de Suceava, senatorii Ioan Stan și Gheorghiță Mîndruță, deputații Gheorghe Șoldan, Eugen Bejinariu și Mirela Adomnicăi, secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni Gheorghe Cârciu și subsecretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Doina Iacoban, precum și subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon. La invitația primarului Ioan Pavăl la întâlnire au fost prezenți un număr mare de dumbrăveneni din diaspora, precum și reprezentanți ai mai multor culte din țară și străinătate, respectiv președintele bisericilor penticostale din Italia, Dănuț Iacoban, vicepreședintele Cultului Penticostal din România, Liviu Axinte, un pastor din Germania, Costel Boghean, protopopul din Protopopiatul I Suceava, Ionel Doru Budeanu și preotul Mihai Cobziuc, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru relațiile cu minoritățile.

Potrivit primarului Ioan Pavăl, întâlnirea de anul acesta a fost organizată pentru prezentarea modalităților de obținere a fondurilor europene pentru persoane fizice și juridice, pentru culte, dar și pentru promovarea de proiecte transfrontaliere cu Ucraina și Moldova. Pentru aceasta, la întâlnirea de la Dumbrăveni au fost prezenți și numeroși reprezentanți ai administrațiilor locale și regionale din cele două țări.

 

Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan: „Având așa exemple de administraţie ca în Dumbrăveni putem să îi atragem pe românii noștri să vină acasă”

În cadrul întâlnirii, atât șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Câciu, cât și subsecretarul de stat Doina Iacoban le-au arătat celor prezenți oportunitățile de finanțare care pot fi accesate atât de către dumbrăvenenii plecați în străinătate, cât și de cultele care vor să inițieze proiecte atât în țară, cât și în diaspora. Cei doi au prezentat pe larg programele disponibile pentru cei care doresc să se reîntoarcă acasă, dându-le asigurări că oricând vor avea un sprijin în momentul în care vor dori să inițieze proiecte prin care să obțină finanțările de care au nevoie pentru a-și deschide o afacere.

La invitația lui Ioan Pavăl, dintre parlamentarii PSD de Suceava a luat cuvântul deputatul Gheorghe Șoldan, primarul din Dumbrăveni precizând că acesta este inițiatorul legii prin care românilor care nu au completat formularul digital PLF la intrarea în țară li s-au anulat amenzile primite de la DSP. „Este o inițiativă legislativă realizată împreună cu domnul Eugen Bejinariu, cu toți parlamentarii PSD de Suceava. O inițiativă care a venit din audiențele pe care le-am avut la cabinetul parlamentar”, a ținut să clarifice Gheorghe Șoldan în începutul cuvântului său.

El a precizat că a ținut să fie prezent la această întâlnire deoarece în momentul de față Suceava este pe primul loc în țară în topul județelor cu cei mai mulți locuitori plecați în străinătate. „Nu ne este ușor să vorbim despre treaba aceasta fiindcă și eu provin dintr-o familie în care fratele meu este plecat în străinătate. În momentul acesta cel mai important pentru dumneavoastră, cei aici din sală, este ceea ce putem face noi din legislativ să vă ajutăm să veniți acasă cât mai repede și să fiți alături de familie”, a transmis Gheorghe Șoldan.

El a ținut să-l felicite pe primarul Ioan Pavăl pentru modul în care a dezvoltat comuna Dumbrăveni. „Felicitări pentru ceea ce faceți dumneavoastră, domnule primar, în comuna Dumbrăveni, fiindcă având așa exemple în administrație putem să îi atragem pe românii noștri să vină acasă. Având în vedere că ați făcut tot ce se putea face pentru o comună europeană în anul 2023 sunteți un exemplu de administrație. Nu este ușor și știu, domnule primar, că alături de dumneavoastră au fost și președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, și domnul Bejinariu, și doamna Adomnicăi. Am fost cu toții alături de dumneavoastră și v-am ajutat așa cum am putut de fiecare dată. Și cred că dumneavoastră sunteți cel mai important pion în tot ceea ce faceți”, a spus deputatul PSD de Suceava, care a dat asigurări că sucevenii plecați în străinătate au un sprijin în toți cei care au fost prezenți la întâlnirea de la Dumbrăveni.

 

Ioan Pavăl către cei din diaspora: Am organizat această întâlnire pentru că ne pasă de dumneavoastră și ne dorim să vă întoarceți acasă

În finalul întâlnirii, primarul Ioan Pavăl i-a îndemnat pe locuitorii comunei plecați în străinătate să vină cu încredere acasă pentru că actualul Guvern își dorește să facă lucruri frumoase pentru oameni. „Rezultatele se văd de pe o zi pe alta, iar localitățile se schimbă, se fac drumuri, rețele de apă canalizare. Deci s-au făcut foarte multe investiții în ultimii patru ani, iar România s-a dezvoltat extraordinar. Și am făcut această întâlnire pentru că ne interesează. Dacă nu ne interesa nu eram aici, astăzi. Pentru că ne interesează ce faceți dumneavoastră mâine. Vrem ca ziua de mâine să vă aducă și dumneavoastră lucruri mai bune decât cea de astăzi”, a spus Ioan Pavăl. El le-a transmis celor prezenți că și acasă sunt oameni tineri care au făcut lucruri frumoase, chiar dacă uneori au și salarii mici. „Am făcut în așa fel încât să trăim, să existăm aici, să putem să mergem mai departe. Pentru că avem copii, nepoți, familii, bunici și trebuie să asigurăm un trai bun fiecăruia dintre noi”, a precizat primarul din Dumbrăveni. 

Ioan Pavăl a spus că întâlnirea cu diaspora a fost organizată pentru că atât el, cât și toți cei prezenți își doresc să vină în sprijinul celor plecați în străinătate și care vor să se reîntoarcă acasă pentru a-și deschide propriile afaceri. Pavăl a spus că atât primăria, cât și parlamentarii și oficialitățile prezente pot să îi îndrume cu informațiile de care au nevoie pentru a accesa fondurile europene disponibile. „Puteți face lucruri frumoase, doar dacă vreți să vă întoarceți acasă. Și să nu spuneți că nu aveți unde veni acasă, pentru că aveți unde veni. Veniți la casa dumneavoastră, la părinții dumneavoastră. Veniți de fapt de unde ați plecat. Și vremea, și timpul vor arăta cât de gospodari suntem noi. Și noi în Dumbrăveni nu mă îndoiesc că suntem gospodari. În Dumbrăveni am curajul să spun că 99,9% din oameni sunt oameni gospodari, care știu ce vor, care știu ce au de făcut și merg înainte”, a încheiat Ioan Pavăl.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumbrăvenenii plecați în străinătate sunt îndemnați de primarul Ioan Pavăl să se întoarcă acasă: „Actualul Guvern vrea să facă lucruri frumoase pentru oameni, iar România s-a dezvoltat extraordinar”.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 3 voturi
Dumbrăvenenii plecați în străinătate sunt îndemnați de primarul Ioan Pavăl să se întoarcă acasă: „Actualul Guvern vrea să facă lucruri frumoase pentru oameni, iar România s-a dezvoltat extraordinar”1.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei